Αφγανικός Ιχνηλάτης: Μια πανάρχαια ράτσα σκύλου!

 Τύπος: Αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 22 με 27 κιλά

 Ύψος: 63 με 68 εκατοστά

 Οικογένεια: Κυνηγετικός σκύλος (Sighthound)

 Καταγωγή: Αρχαία Αίγυπτος

 Ημερομηνία καταγωγής: 3100 – 332 π.Χ

 
 Ενδοσκόπηση στα χαρακτηριστικά της ράτσας

 Ο ανεπανάληπτος Αφγανικός Ιχνηλάτης διαθέτει ένα άκρως λεπτεπίλεπτο και κομψό παρουσιαστικό, που μας φέρνει λιγάκι στο νου όλες τις υπόλοιπες ράτσες κυνηγόσκυλων. Αυτός ο σωματότυπός του είναι που το βοηθάει να είναι ένας εξαίρετος κυνηγός.

 Η σχετικά κοντή πλατούλα και η ανοιχτή λεκάνη του ανέκαθεν τον βοηθούσαν να πηδάει πολύ ψηλά και να επιστρέφει στη θέση του ταχύτατα, σχεδόν σαν να μην προσπαθεί καν – ό,τι πρέπει για μια βραχώδη πορεία.

 Την ίδια στιγμή, διαθέτει μεγάλα και μακριά ποδαράκια με χοντρά πατουσάκια. Αυτά του προσδίδουν μια απίστευτη ανθεκτικότητα και αντοχή απέναντι σε τραυματισμούς και κακοσχηματισμένα εδάφη.

 Εκ πρώτης όψεως, ο Αφγανικός Ιχνηλάτης φαίνεται αξιοπρεπής και απρόσιτος, με μια εξωτική έκφραση και μια εξαιρετική περηφάνεια στο βλέμμα και το παρουσιαστικό του.

 Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα καλοσχηματισμένο σκυλί, που φαίνεται πολύ γραμμωμένο. Το ύψος του φτάνει περίπου τα 68 εκατοστά, ενώ το βάρος του κυμαίνεται από 22 έως 27 κιλά.

 Η ιστορία του σκύλου

 Με τις ρίζες του να συνδέονται άμεσα με τους Αιγύπτιους Φαραώ, ο Αφγανικός Ιχνηλάτης ανήκει σε μια πανάρχαια ράτσα που προέρχεται από μια ομάδα κυνηγόσκυλων της Μέσης Ανατολής. Βέβαια, τα περισσότερα χαρακτηριστικά του τα οφείλει στην συμβίωση και τη συνεργασία με τις νομαδικές φυλές, στις οποίες εξασφάλιζε τροφή.

 Εκπληκτικός κυνηγός και με έναν αρκετά μεγάλο δρασκελισμό, χάρη στα φυσικά χαρακτηριστικά του, ο σκύλος αυτός κυνηγούσε συχνά με τη βοήθεια των γερακιών, τα οποία εκπαιδεύονταν εξίσου για να συλλέγουν τα θηράματα.

 Γενιές και γενιές της ράτσας συμμετείχαν σε κυνηγετικές δραστηριότητες στα δύσβατα μονοπάτια του Αφγανιστάν. Αποτέλεσμα αυτών ήταν ένα γρήγορο και ανθεκτικό σκυλί, με μια απίστευτη ευκαμψία και ευλυγισία.

 Την ίδια στιγμή, το Afghan Hound διαθέτει ένα μακρύ και αρκετά πλούσιο τρίχωμα, ικανό να το προστατεύει από τις άσχημες καιρικές συνθήκες της χώρας καταγωγής του.

 Βέβαια, αν και πρόκειται για ένα πλάσμα που έμενε κρυμμένο στα βουνά του Αφγανιστάν για πάρα πολλά χρόνια, κατά τη δεκαετία του 1900, το πρώτο Afghan Hound, ονόματι Persian Greyhound ή Barukhzy Hound, πέρασε στην άλλη άκρη του παγκόσμιου χάρτη, φθάνοντας μέχρι τη μακρινή Αγγλία.

 Φυσικά δεν άργησε να κερδίσει τις εντυπώσεις όλων χάρη στη μοναδική εμφάνιση και τις εκπληκτικές του ικανότητες. Ήταν και παραμένει ένα από τα πιο γκλαμουράτα και ανταγωνιστικά σκυλιά σε σχετικούς διαγωνισμούς ομορφιάς και ταχύτητας.

 Παρόλα αυτά, το ευρύ κοινό άρχισε να το προτιμάει ολοένα και περισσότερο κατά τη δεκαετία του 1970. Λίγο αργότερα όμως, η δημοτικότητα του άρχισε να μειώνεται σε σημείο που θεωρείται πλέον ένα δυσεύρετο διαμάντι!

 Επίπεδο ενέργειας

    

 Παιχνίδι

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

    

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

    

 Αγάπη

     

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

     

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

   

 Ο χαρακτήρας του Afghan Hound

 Πέρα από την εκπληκτική φήμη του, το Afghan Hound αγαπάει ένα και μοναδικό πράγμα: το κυνήγι σε κακοτράχηλα εδάφη. Κι ενώ διατηρεί ένα άψογο και κομψό παρουσιαστικό, με μια εξίσου ευγενική συμπεριφορά και έναν αρχοντικό χαρακτήρα, το σκυλί αυτό έχει ανάγκη από μια καλή ευκαιρία να τεντώσει τα ποδαράκια του σε μια ασφαλή περιοχή.

 Κάποιες φορές ίσως το δείτε λιγάκι απρόθυμο να σας ακούσει και να έρθει στο πλευρό σας μόλις το φωνάξετε. Με την κατάλληλη εκπαίδευση υπακοής, όμως, υπόσχεται να σας ακολουθεί πιστά και να υπακούει αμέσως στις εντολές σας.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι ένα ευγενικό και καλοσυνάτο πλάσμα. Έτσι, τα πηγαίνει περίφημα με τα παιδιά και άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι, αν και μπορεί να μην τους δίνει πάντοτε την δέουσα σημασία.

 Συνοπτικά, θα λέγαμε πως είναι ένας σκύλος με συμπεριφορά γάτας. Είναι ανεξάρτητος, ευαίσθητος και όχι υπερβολικά επιδεικτικός. Επίσης, είναι λιγάκι καχύποπτος με τους ξένους, αλλά μόλις τους γνωρίσει, δεν θα διστάσει να κάνει τον κλόουν για να τους διασκεδάσει.

 Φροντίδα και Περιποίηση

 Πρόκειται για έναν σκύλο που χρειάζεται καθημερινά σωματική άσκηση, ώστε να εκτονώνει τη ενέργειά του. Αυτό μπορεί να γίνει με μια μακριά βόλτα, διάφορα παιχνίδια για σκυλιά ή ένα γρήγορο τρέξιμο, ιδανικά, σε κάποιο ασφαλές και περιφραγμένο μέρος, όπου θα μπορεί να τρέχει μόνος του.

 Εάν φροντίσετε σωστά τις ιδιαίτερες ανάγκες του, να είστε σίγουροι πως θα μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για εσάς και την οικογένειά σας. Συν τοις άλλοις, θα το βρείτε πάντοτε πρόθυμο να κουλουριαστεί στο πλευρό σας ή να αράξει στο δικό του αναπαυτικό κρεβατάκι.

 Επιπλέον, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο πλούσιο τρίχωμά του, εφόσον το αφήσετε να μακρύνει πολύ. Αυτό είναι που απαιτεί και τη μέγιστη φροντίδα εκ μέρους σας, μιας και μαδάει αρκετά. Για να το κρατάτε πάντοτε υγιές και λαμπερό, θα πρέπει να το βουρτσίζετε καλά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα σαμπουάν για σκύλους.

 Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας

 Σε γενικές γραμμές, ο Αφγανικός Ιχνηλάτης είναι ένα σχετικά μεγάλο σκυλί σε μέγεθος, με αρκετά δραστήριο τρόπο ζωής. Έτσι, χρειάζεται έντονη σωματική δραστηριότητα για να παραμένει υγιές και χαρούμενο.

 Επί της ουσίας, μπορεί να ζήσει άνετα στο πλευρό σας για 12 με 14 χρονάκια. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το να του παρέχετε τις απαραίτητες και καλές συνθήκες διαβίωσης, ώστε να καλύπτετε τις ψυχικές και σωματικές του ανάγκες.

 Ακόμη και τότε όμως, μην ξεχνάτε πως κανένας και τίποτα δεν μένει για πάντα. Γι’ αυτό, αξίζει να ενημερωθείτε σχετικά με τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει.

 Αυτή η πανέμορφη και εντυπωσιακή ράτσα σκύλου, λοιπόν, ενδέχεται να παρουσιάσει συμπτώματα καταρράκτη, νεκρωτικής μυελοπάθειας, υποθυρεοειδισμού, αλλά και δυσπλασία ισχίου. Επικοινωνήστε σχετικά με τον κτηνίατρό σας, για να μάθετε τα πάντα για την υγεία και τη φυσική κατάσταση του δικού σας φιλαράκου, ώστε να του χαρίσετε μια μακροχρόνια και ανέμελη ζωή!

 Συνοπτικά, το περίφημο Afghan Hound αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυνηγόσκυλου: το πρόσωπό του συνδυάζει την ομορφιά, τη σπιρτάδα, την ευκινησία και την ανθεκτικότητα ολόκληρου του γένους του!

 Ταυτόχρονα, είναι πανέξυπνο και πάντοτε πρόθυμο να ικανοποιήσει τη κάθε σας επιθυμία. Μπορεί εκ φύσεως να είναι λίγο πεισματάρης μερικές φορές, αλλά έχει μια ευγενική, τρυφερή και άκρως ευχάριστη συμπεριφορά.

 Δείτε σε αγγελίες ή στα social media μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία. Εναλλακτικά, ζητήστε μας να σας προτείνουμε κάποιο αξιόπιστο εκτροφείο και να σας ενημερώσουμε σχετικά με την όλη διαδικασία.

 Θα θέλατε να μάθετε κάτι άλλο για αυτήν ή κάποια άλλη ράτσα που σας ενδιαφέρει; Για γράψτε μας στα σχόλια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top