Affenpinscher: Ένας γλυκός μπελάς με υψηλή ευφυΐα!

Τύπος: Σκύλος toy

 Βάρος: 3 με 4 κιλά

 Ύψος: 24 με 29 εκατοστά

 Οικογένεια: Πίντσερ

 Καταγωγή: Γερμανία (χωρίς σαφείς αναφορές)

 Ημερομηνία καταγωγής: 17ος αιώνας

 
 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Το Affenpinscher είναι ένα μικρόσωμο και αρκετά συμπαγές σκυλάκι, με ένα ανθεκτικό και πολύ δυναμικό παρουσιαστικό.

 Πρόκειται για μια μικρόσωμη εκδοχή ενός κλασικού εργατικού τεριέ. Είναι μικρό στο μέγεθος, μιας και φτάνει περίπου τα 27 εκατοστά σε ύψος, ενώ το φυσιολογικό του βάρος είναι μεταξύ τριών και τεσσάρων κιλών.

 Το τρίχωμά του είναι σκληρό για να του προσθέτει επιπλέον προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και έρχεται σε διαφορετικά μήκη σε ολόκληρο το σώμα του. Τα χρώματά του κινούνται σε σκούρες αποχρώσεις, όπως είναι το μαύρο, το καφέ και το σκούρο γκρι.

 Ένα από τα πιο αξιαγάπητα χαρακτηριστικά του είναι το μουτράκι του. Αυτό διαθέτει μια πανέμορφη έκφραση που μας φέρνει στο νου μια γλυκύτατη μαϊμουδίτσα, που είναι δύσκολο να μην μας κλέψει ένα χαμόγελο από τα χείλη.

 Η ιστορία του Αφενπίντσερ

 Η ίδια η ονομασία του Affenpinscher είναι και όλη η περιγραφή που χρειάζεστε για να καταλάβετε τη ράτσα: Affen σημαίνει μαϊμού και Pinscher σημαίνει τεριέ.

 Στη Γαλλία πολλοί θεωρούν αυτό το μικρούτσικο και σκανταλιάρικο μαϊμουδάκι γλυκό μπελά, διότι ναι μεν είναι κατεργάρικο και μπαγάσικο, αλλά είναι δε και τσαχπίνικο, με αποτέλεσμα να του συγχωρούμε όλες τις ατασθαλίες.

 Μιας και πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες toy ράτσες σκύλων, είναι λιγάκι δύσκολο να γνωρίζουμε με ακρίβεια την καταγωγή του.

 Διάφορα έργα τέχνης από παλιούς Ολλανδούς καλλιτέχνες του 15ου αιώνα απεικονίζουν σκυλάκια που μας φέρνουν στο νου το Αφενπίντσερ και πάλι, όμως, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως πρόκειται για τη συγκεκριμένη ράτσα.

 Όπως και να’ χει, υπήρχαν ένα σωρό μικρόσωμα τεριέ που ήταν εξαίρετοι κυνηγοί μικρών θηραμάτων στην Ευρώπη του 17ου αιώνα και το Affenpinscher δεν αποτελεί την εξαίρεση. Μάλιστα, στη Γερμανία έμεναν μέσα στο σπίτι για να απομακρύνουν τα μικρά παράσιτα και τα ζωάκια από τις κουζίνες και τα σαλόνια των ευγενών.

 Τα πιο μικρόσωμα σκυλάκια της ράτσας τους όμως ήταν ακόμα πιο δημοφιλή και αγαπητά από την μεγαλοαστική τάξη, μιας και τα προτιμούσαν οι κυρίες ως κατοικίδια συντροφιάς και σκυλάκια του καναπέ!

 Ο λόγος γίνεται φυσικά για το αξιαγάπητο Affenpinscher, που αργότερα διασταυρώθηκε με το Παγκ και το Γερμανικό Πίντσερ. Σκοπός αυτών των διασταυρώσεων ήταν να αποκτήσει σαφή και διακριτικά εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Με την πάροδο των χρόνων, αποτέλεσε και τη βάση για πολλές σκληρότριχες φυλές – μεταξύ των οποίων και το Γκριφόν Βρυξελλών.

 Αυτό το σκυλί αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο στον τόπο καταγωγής του, τη Γερμανία, το 1936. Ωστόσο, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ράτσα αποδεκατίστηκε και έχασε τη παλιά της αίγλη. Μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να θεωρείται μια σπάνια ράτσα σκύλου στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

   

 Απαιτήσεις άσκησης

   

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

     

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του Αφενπίντσερ

 Είναι γνωστό πως πολλοί είναι εκείνοι που το αποκαλούν terrier – μαϊμού και δικαιολογημένα! Η εμφάνιση, αλλά και η ιδιαίτερη συμπεριφορά του είναι τα καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό.

 Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν σκύλο που παραμένει πιστός στο γένος των Terrier και μερικές φορές γίνεται αρκετά πεισματάρης. Πέραν τούτου, διαθέτει έναν έντονο, σκανταλιάρη και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, με μια διερευνητική και περίεργη φύση.

 Την ίδια στιγμή, έχει μια άκρως θαρραλέα συμπεριφορά, που το κάνει ακόμα πιο αξιαγάπητο στα μάτια μας. Παρόλα αυτά, και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συγγενείς του, τα πηγαίνει αρκετά καλά με άλλα σκυλιά και ζωάκια μέσα στο σπίτι. Έτσι, λοιπόν, με την κατάλληλη βασική εκπαίδευση του σκύλου σας μπορείτε εύκολα να τον μετατρέψετε σε ένα εξαίρετο κατοικίδιο για εσάς και την οικογένειά σας.

 Φροντίδα και Περιποίηση της ράτσας

 Αν και είναι ένα σχετικά δραστήριο και ενθουσιώδες σκυλί, η ανάγκη του για σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση ικανοποιούνται με ένα έντονο και δυναμικό παιχνίδι εντός ή εκτός σπιτιού, όπως επίσης και με μια καθημερινή βόλτα με το λουρί του.

 Από εκεί και πέρα, έχετε να σκέφτεστε μονάχα το σκληρό του τρίχωμα. Αυτό χρειάζεται βούρτσισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, για να παραμένει λείο και λαμπερό.

 Την ίδια στιγμή, μην ξεχνάτε πως χρειάζεται και ένα φορμάρισμα κάθε τρεις μήνες. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να αφήσετε τη φροντίδα του στα έμπιστα χέρια του προσωπικού ενός αξιόπιστου κομμωτηρίου για σκύλους.

 Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας

 Σε γενικές γραμμές, το πανέμορφο αυτό πλάσμα είναι σχετικά μικρό προς μεσαίο σε μέγεθος, αλλά αρκετά ενεργητικό. Έτσι, χρειάζεται αρκετή σωματική δραστηριότητα για να παραμένει υγιές και χαρούμενο.

 Επί της ουσίας, μπορεί να ζήσει άνετα στο πλευρό σας για 12 με 14 χρονάκια. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το να του παρέχετε τις απαραίτητες και καλές συνθήκες διαβίωσης, ώστε να το κρατάτε σωματικά και πνευματικά υγιές.

 Ακόμη και τότε όμως, μην ξεχνάτε πως κανένας και τίποτα δεν μένει για πάντα. Για αυτό αξίζει να ενημερωθείτε σχετικά με τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει.

 Ενδεικτικά, ένα μικρό Affenpinscher σκυλί ενδέχεται να παρουσιάσει συμπτώματα χαλαρότητας στην επιγονατίδα, έλκων του κερατοειδούς, Αρτηριακού Πόρου (PDA), αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά και νόσου Legg-Perthes. Ρωτήστε σχετικά τον κτηνίατρό σας, για να προλάβετε καταστάσεις που μπορεί να σας προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση και άγχος.

 Εν ολίγοις, το περίφημο Affenpinscher αποτελεί ένα από τα πιο καλά παραδείγματα του γένους των Terrier. Στο πρόσωπό του μπορεί να διακρίνει κανείς όλη την ομορφιά, τη σπιρτάδα του χαρακτήρα, αλλά και τη σκανταλιάρικη και παιχνιδιάρικη διάθεση ολόκληρου του είδους του!

 Είναι πανέξυπνο και πάντοτε πρόθυμο να βοηθήσει και να ικανοποιήσει την κάθε σας επιθυμία, αρκεί να συνάδει με τις δικές του. Μπορεί να είναι λίγο πεισματάρικο, αλλά σε γενικές γραμμές, η συμπεριφορά του ευγενική, τρυφερή και άκρως απολαυστική.

 Δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία. Εναλλακτικά, ζητήστε μας να σας προτείνουμε κάποιο αξιόπιστο εκτροφείο και να σας ενημερώσουμε σχετικά με όσα πρέπει να ξέρετε για την απόκτηση ενός νέου τετράποδου μέλους στην οικογένειά σας.

 Θα θέλατε να μάθετε κάτι άλλο για αυτή ή κάποια άλλη ράτσα ή ιδέες για ονόματα σκύλων που μπορείτε να δώσετε στο κατοικίδιό σας; Για πείτε μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top