Αδέσποτα σκυλιά: Ποια νόμιμη διαδικασία πρέπει να τηρούμε;

 Στο παρόν άρθρο θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι θα κάνετε εάν βρείτε ένα αδέσποτο σκυλί.

 Υπάρχουν κάποια βήματα, δηλαδή ένας συγκεκριμένος τρόπος φροντίδας και προσέγγισης που χρειάζεται να ακολουθήσετε, εάν βρείτε ένα αδέσποτο σκυλάκι.

 Η πρώτη σας σκέψη ίσως είναι να το κρατήσετε. Εμείς θα σας περιγράψουμε όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Τι πρέπει να κάνετε εάν βρείτε έναν σκύλο μόνο του

 1. Προσεκτική προσέγγιση

 Τα σκυλάκια που έχουν χαθεί θα νιώθουν αποπροσανατολισμένα και φοβισμένα. Τα αδέσποτα σκυλιά είναι πολύ επιφυλακτικά με τους ανθρώπους και φοβούνται τις απότομες κινήσεις και προσπάθειες προσέγγισης. Χρειάζεται να προσεγγίσετε προσεκτικά το σκυλάκι.

 Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του σώματός σας δεν είναι επιθετική, αλλά είστε άνετα σε καθιστή θέση. Μιλήστε στο σκυλάκι ήρεμα για να το κάνετε να νιώσει άνετα. Δεν θέλετε να κινηθεί ξαφνικά ή νευρικά, ειδικά όταν υπάρχει κίνηση γύρω σας.

 Εάν ο σκύλος κινείται και συμπεριφέρεται επιθετικά, μην τον πλησιάσετε, αλλά καλέστε βοήθεια.

 2. Ελέγξτε εάν είναι αδέσποτο

 Ελέξτε το κολάρο του. Συνήθως υπάρχει ταμπελάκι που αναφέρει όνομα και τηλέφωνο ιδιοκτήτη. Μερικές φορές ο ιδιοκτήτης μπορεί να βρίσκεται εκεί γύρω. Κάντε μια γρήγορη αναζήτηση μήπως καταφέρετε και τον εντοπίσετε, γιατί μπορεί να είναι κάπου κοντά, αναζητώντας το σκυλάκι του.

 Εάν βρείτε τα στοιχεία του στο κολλάρο του σκύλου, καλέστε τον αμέσως και πείτε του ότι βρήκατε το σκυλί του. Φροντίστε το σκυλάκι να παραμείνει κοντά σας, για να μην το χάσετε.

 3. Ελέγξτε για τραυματισμούς

 Μερικά αδέσποτα σκυλιά φέρουν τραυματισμούς, μικρές γρατζουνιές ή δαγκώματα από επιθέσεις άλλων αδέσποτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να το μεταφέρετε στον κτηνίατρο.

 4. Επικοινωνήστε με τις τοπικές, αρμόδιες αρχές

 Επικοινωνήστε αμέσως με τις αρμόδιες αρχές και ζητήστε να έρθουν να παραλάβουν το σκυλί. Εάν είναι ασφαλές και εύκολο να μεταφέρετε τον σκύλο, μπορείτε πρώτα να τον πάτε σπίτι σας και μετά να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο φορέα.

 Μπορεί να φανεί δελεαστικό να κρατήσετε το σκυλάκι και να του προσφέρετε ένα σπίτι, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχει ιδιοκτήτη. Υπάρχει πιθανότητα να σας κατηγορήσουν για κλοπή, εάν δε αναφέρετε την εύρεση του σκύλου στις τοπικές αρχές.

 5. Μεταφορά σκύλου από την τοπική αρχή σε κάποιο καταφύγιο ή εκτροφείο

 Ακόμα και αυτό είναι απαραίτητο βήμα. Το αδέσποτο σκυλί που βρήκατε μπορεί να μην φοράει κολάρο, όμως θα έχει μικροτσίπ που φέρει όλες τις πληροφορίες του ιδιοκτήτη του. Το εκτροφείο ή καταφύγιο θα μπορέσει να αναζητήσει αυτές τις πληροφορίες, για να προσπαθήσει να βρει τον ιδιοκτήτη του κατοικίδιου.

Γιατί πρέπει να αναζητήσω τον ιδιοκτήτη του αδέσποτου σκύλου;

 Το πιο σημαντικό είναι να ελεγχθεί εάν το αδέσποτο σκυλί έχει σπίτι και εάν κάποιος το αναζητά απεγνωσμένα. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα αυξάνεται η πιθανότητα να βρει ο ιδιοκτήτης τον αδέσποτο σκύλο.

 Οι δήμοι είναι νομικά υπεύθυνοι για τα αδέσποτα σκυλιά. Οι ιδιοκτήτες που έχουν χάσει τον σκύλο τους πρέπει να επικοινωνήσουν, αρχικά, με τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Αυτό είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας αναζήτησης του σκύλου. Οι τοπικές αρχές – ο δήμος – θα επιβεβαιώσουν εάν έχουν βρει ή λάβει κάποιον σκύλο της σχετικής περιγραφής.

 Η μεταφορά του αδέσποτου σκύλου στον δήμο θα κάνει πιο εύκολη την επανασύνδεση με τον ιδιοκτήτη του. Με τη σειρά τους, εάν οι ιδιοκτήτες ενημερώσουν για τον χαμό του σκύλου, ο δήμος θα μπορέσει να ερευνήσει την κατάσταση πιο προσεκτικά. Επιπλέον, μπορεί να συμβουλέψει τον ιδιοκτήτη για τις ευθύνες του και πως μπορεί να αποτρέψει στο μέλλον την φυγή του σκύλου.

 «Μπορώ να κρατήσω το αδέσποτο σκυλί που βρήκα;»

 Σε αρκετές περιπτώσεις, ο σκύλος μπορεί να είναι πράγματι αδέσποτος και να έχει ανάγκη από μια οικογένεια. Εάν θέλετε να υιοθετήσετε αυτόν το σκύλο, υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Η υιοθεσία και η αλλαγή αφεντικού για έναν σκύλο έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ζώου.

  1.  Ακόμα και στην περίπτωση που θέλετε να κρατήσετε το αδέσποτο σκυλάκι, πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές. Σε πρώτη φάση, ο δήμος θα αναζητήσει τους ιδιοκτήτες του σκύλου. Η υποχρεωτική περίοδος αναμονής είναι επτά ημέρες.
  2.  Εάν δεν έχει βρεθεί η οικογένεια του σκύλου εντός επτά ημερών, οι αρχές θα δώσουν τα στοιχεία του σκύλου σε ένα εκτροφείο. Θα χρειαστεί να ελέγξουν εάν είστε κατάλληλοι και μπορείτε να ανταπεξέλθετε στον σωστό τρόπο φροντίδας του σκύλου. Εάν κρίνουν πως μπορείτε, θα επικοινωνήσουν μαζί σας. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε την διαδικασία υιοθεσίας – μεταβίβαση κυριότητας.
  3.  Δώστε όλα τα στοιχεία σας για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή μαζί σας.

 Πριν υιοθετήσετε τον σκύλο, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για δέσμευση. Τα σκυλιά απαιτούν σωστή φροντίδα, προσοχή και κάποια οικονομική άνεση. Φυσικά, είναι μια αστείρευτη πηγή αγάπης και θα είναι πιστοί σύντροφοι για πάντα.

 Ακολουθώντας τα σωστά βήματα, θα βοηθήσετε κάποιον συνάνθρωπό σας που αναζητά απεγνωσμένα τον σκύλο του. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο σκύλος έφυγε μόνος του, αποπροσανατολίστηκε και χάθηκε ή τρόμαξε με κάποιον θόρυβο.

 Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά σκυλάκια που έμειναν αδέσποτα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους ήταν ανεύθυνοι. Εάν μπορείτε να υιοθετήσετε τον σκύλο και να του δώσετε χαρά κάντε το ακολουθώντας τις σωστές διαδικασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top