Barf: Τα υπέρ και τα κατά της ωμής τροφής για σκύλους!

 Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι σκυλογονείς αφήνουν πίσω τους την κανονική σκυλοτροφή του εμπορίου και μεταβαίνουν σε μια ωμή διατροφή, υποστηρίζοντας τα οφέλη που προσφέρει η ωμοφαγία στον οργανισμό των κατοικιδίων τους.

 Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι διαφωνούν κάθετα ή εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους. Πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς παίζει με τη δίαιτα BARF.

 Η ονομασία BARF αποτελεί ένα αρκτικόλεξο, που περιγράφει την κατανάλωση μιας διατροφής που βασίζεται στην ωμή τροφή για σκύλους.

 Στα αγγλικά ονομάζεται και «Bones and Raw Foods» ή «Biologically Appropriate Raw Foods» και βασίζεται είτε στην αγορά έτοιμων γευμάτων από το εμπόριο, είτε στην παρασκευή τους στο σπίτι.

 Από τι αποτελείται η τροφή BARF;

 Εάν το καλοσκεφτείτε, θα συνειδητοποιήσετε πως δεν είναι όλα τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τη δίαιτα ωμά. Ίσα ίσα, που ο λόγος γίνεται απλώς για μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

 Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε ένα σωρό συνταγές, ώστε να ετοιμάζετε οι ίδιοι τα γεύματα του σκυλάκου σας στο σπίτι. Σχεδόν όλες όμως περιλαμβάνουν τον συνδυασμό παρόμοιων συστατικών.

 Εκτός αυτού, τα γεύματα BARF που διατίθενται στο εμπόριο είναι απλώς συσκευασμένες κονσέρβες ή φακελάκια, με ελάχιστα επεξεργασμένους συνδυασμούς των παρακάτω υλικών:

  • Άψητο κοτόπουλο, χοιρινό, βόειο κρέας, αρνί, γαλοπούλα ή άλλες πηγές ζωικών πρωτεϊνών.
  • Αμαγείρευτα κόκαλα ή σκόνη οστών. (Τα μαγειρεμένα κόκαλα σπάνε πιο εύκολα και μπορούν να προκαλέσουν από τραυματισμούς στα δόντια, έως και πνιγμό).
  • Φρούτα και λαχανικά σε πουρέ, κυβάκια, τριμμένα ή σε χυμό, και ειδικά γλυκοπατάτες, γογγύλια, καρότα, σπανάκι, κουνουπίδι, ροδάκινα, μήλα, μπιζέλια, μπρόκολο και άλλα.
  • Σκληρά αυγά.
  • Ηλιόσποροι χωρίς αλάτι.
  • Συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες Β και Ε, ψευδάργυρος και προβιοτικά.

 Γιατί την προτιμούν τόσοι σκυλογονείς;

 Καταρχάς, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως τα σκυλιά είναι κατά κύριο λόγο σαρκοφάγα. Επομένως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξέρετε τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά και φυσικά να τους παρέχετε μια δίαιτα βασισμένη στο κρέας.

 Από εξελικτικής πλευράς και μόνο, τα σκυλιά είναι σαρκοφάγοι οργανισμοί. Άλλωστε, πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια δε θα μιλούσαμε καν για σκυλιά, αλλά για λύκους.

 Έχετε δει ποτέ λύκο να τρώει φρουτοσαλάτα για βραδινό ή να μασουλάει ήσυχα ήσυχα τα καροτάκια του; Όχι! Η φυσική του τάση είναι να τρέφεται με τη σάρκα μικρότερων θηραμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο σας.

 Οι υποστηρικτές της δίαιτας BARF συγκεκριμένα ισχυρίζονται πως τα σκυλιά μπορούν και πράγματι πρέπει να καταναλώνουν μερικά φυτικά συστατικά, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. 

 Επισημαίνουν όμως τα οφέλη που έχει το κρέας ως βασικό συστατικό στη διατροφή τους και το προτιμούν στην πραγματική, άψητη και μη επεξεργασμένη μορφή του.

 Εξάλλου, τα βαριά επεξεργασμένα υλικά δεν είναι ωφέλιμα για κανέναν. Σε τελική ανάλυση, το ίδιο το σώμα των σκύλων δεν δημιουργήθηκε για συσκευασμένα και βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι γεμάτα με συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα.

 Γιατί κάποιοι διαφωνούν με την ωμή τροφή για σκύλους;

 Με την πάροδο των χρόνων, η συγκεκριμένη η δίαιτα BARF γίνεται ολοένα και πιο διάσημη. Μάλιστα, σύμφωνα με πολλούς κτηνιάτρους, δεν φαίνεται να έχει άμεση αρνητική επίπτωση στην υγεία των σκύλων.

 Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε όμως πως οι σκύλοι έχουν πάψει να είναι λύκοι εδώ και 100,000 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως κάτι που ήταν διατροφικά ωφέλιμο για εκείνους τότε, δεν είναι απαραίτητα υγιεινό γι’ αυτούς σήμερα.

 Πέρα από αυτό, αναλογιστείτε όλα εκείνα τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο ωμό κρέας: Salmonella, E. Coli, λιστέρια και καμπυλοβακτήριο, τα οποία μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για το σκύλο σας.

 Η κατανάλωση οποιουδήποτε από αυτά τα μικρόβια μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση περιστατικών διάρροιας, εμετού και πυρετού, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.

 Την ίδια στιγμή, βρίσκεστε και οι ίδιοι σε κίνδυνο. Όχι τίποτε άλλο, απλώς κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος έρχεστε εξίσου σε επαφή με τα ωμά τρόφιμα. Επομένως, αν είναι μολυσμένα, δεν είστε ασφαλείς.

 Ακόμα, πολλοί κτηνίατροι επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε ποιοτική σκυλοτροφή του εμπορίου είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις διατροφικές ανάγκες του κάθε σκύλου.

 Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει και για την συγκεκριμένη δίαιτα, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό. Έτσι, όταν δεν πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η τροφή BARF ενδέχεται να προκαλέσει ραχίτιδα και προβλήματα με τον θυρεοειδή.

 Ειδικότερα, σχετικές έρευνες αναφέρουν πως έχει συχνά λανθασμένη αναλογία ασβεστίου προς φώσφορο, πολύ περισσότερο κορεσμένο λίπος, υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμινών Α και Ε.

 Τέλος, οι υποστηρικτές της BARF ισχυρίζονται πως δημητριακά όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι, αλλά και τυχόν υποπροϊόντα παραγωγής κρέατος για τους ανθρώπους προκαλούν ένα σωρό προβλήματα στον οργανισμό των ζώων, όταν καταναλώνονται μαγειρεμένα.

 Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της κτηνιατρικής κοινότητας διαφωνεί μαζί τους. Μάλιστα, υποστηρίζει πως τα παραπάνω συστατικά είναι απόλυτα ασφαλή, αλλά και υγιεινά για τους τετράποδους φίλους σας.

 Για του λόγου το αληθές, μπορεί στη μη επεξεργασμένη μορφή τους να είναι δύσπεπτα, μαγειρεμένα όμως είναι εξαιρετικά εύπεπτα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.

 Συνοψίζοντας, τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν πρέπει να ταΐζουν το σκυλί τους με Barf ή ξηρά τροφή. Βέβαια, η συγκεκριμένη διατροφή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της για τους τετράποδους φίλους σας, όπως και κάθε τι άλλο.

 Με τη σειρά σας, λοιπόν, ως σωστοί και υπεύθυνοι κηδεμόνες που είστε, ενδιαφέρεστε για την προάσπιση και τη διατήρηση της υγείας του κατοικιδίου σας.

 Θέλετε το καλύτερο για εκείνο, προκειμένου να το έχετε στο πλευρό σας για πολλά χρόνια ακόμη – και πολύ καλά κάνετε! Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ανησυχείτε σχετικά με τη διατροφή του.

 Έτσι, είναι λογικό να έχετε κάποιες ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων εμπορικών τροφίμων. Ταυτόχρονα όμως, ανησυχείτε και για την συγκεκριμένη δίαιτα και τις πιθανές παρενέργειές της.

 Εξαιτίας όλων αυτών, θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ καλά, πριν λάβετε την τελική σας απόφαση. Φροντίστε, λοιπόν, να ερευνήσετε και τις δύο πλευρές του θέματος και να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας.

 Σε τελική ανάλυση, μην ξεχνάτε πως ο κτηνίατρος είναι ο βασικός σας σύμμαχος στην προάσπιση της υγείας του αγαπημένου σας σκύλου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top