Κοτόν ντε Τουλεάρ: Ο βασιλικός σκύλος της Μαδαγασκάρης!

 Μπορεί να είναι αρκετά μικρόσωμο, αλλά το Coton de Tulear είναι ένα πραγματικά ανθεκτικό σκυλί, που οι συνθήκες διαβίωσής του το ανάγκασαν να σκληραγωγηθεί!

 Ένα υγιές και πλήρως αναπτυγμένο σκυλί της ράτσας μπορεί να φτάσει μέχρι τα είκοσι οχτώ εκατοστά σε ύψος και να ζυγίζει από τρία έως εφτά κιλά.

 Τα στοιχεία εκείνα που το διακρίνουν από τα υπόλοιπα μικρόσωμα σκυλιά για ένα σπίτι είναι η λαμπερή προσωπικότητα και το πανέμορφο τρίχωμά του, που είναι απαλό και κατάλευκο σα βαμβάκι.

 Το τρίχωμα του Κοτόν ντε Τουλεάρ είναι αρκετά μακρύ και πλούσιο, με αποτέλεσμα να του προσδίδει μια αφράτη και στρουμπουλή όψη. Μάλιστα, πιστεύεται πως είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να αφήνει τον αέρα να περνάει ελεύθερα από μέσα του, παρέχοντάς του μόνωση και προστασία από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα.

 Αυτή η ράτσα συναντάται μόνο στο λευκό χρώμα. Ωστόσο, τα κουτάβια είναι πιθανό να γεννηθούν με μικροσκοπικές κηλίδες, κυρίως γύρω από το κεφαλάκι και τα αυτάκια τους. Καθώς τα σκυλάκια πλησιάζουν προς την ενηλικίωση, αυτές οι κηλίδες εξασθενούν και τελικά χάνονται εντελώς.

 Η ιστορία του Coton de Tulear:

 Με Γαλλική καταγωγή, το Coton de Tulear διαθέτει ένα αυτοαναφορικό όνομα, καθώς το «coton» αναφέρεται στο απαλό σαν βαμβάκι τρίχωμα του σκύλου και το «Tulear» στο λιμάνι που βρίσκεται στην άκρη της Μαδαγασκάρης.

 Οι πρόγονοι αυτού του σκυλάκου, που είναι εξίσου πρόγονοι του Μπισόν Φριζέ, του Μπολονέζ και του Maltese, αποτελούσαν ζώα συντροφιάς σε εμπορικά πλοία.

 Το ταξίδι αυτών των υπέροχων σκυλάκων ξεκίνησε όταν ένα από αυτά τα πλοία βυθίστηκε κοντά στο λιμάνι Tulear, αλλά για καλή τύχη – όλων μας – κάποια σκυλάκια κατάφεραν να φτάσουν στη ξηρά σώα και αβλαβή. Μάλιστα, κάποια από αυτά τα σκυλάκια δεν κατάφεραν να εξημερωθούν και διασταυρώθηκαν με κάποιες γηγενείς ράτσες σκύλων.

 Τον 17ο αιώνα περίπου, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να υιοθετήσουν αυτά τα σκυλιά και να τα παρουσιάσουν στην αριστοκρατική κοινωνία. Το αξιοσημείωτο στην ιστορία της ράτσας είναι το γεγονός ότι όταν η Μαδαγασκάρη έγινε αποικία των Γάλλων, οι Γάλλοι ευγενείς όρισαν διάταγμα, που απαγόρευε την υιοθεσία της ράτσας από τα λαϊκά στρώματα.

 Μάλιστα, το Coton de Tulear έγινε γνωστό και ως το «Βασιλικό σκυλί της Μαδαγασκάρης».

 Με την ανεξαρτησία της Μαδαγασκάρης στα μέσα του 1900, ο τουρισμός αυξήθηκε ραγδαία και πολλοί επισκέπτες υιοθέτησαν κουτάβια της ράτσας, τα οποία τα πήραν μαζί τους πίσω στη πατρίδα τους. Κάπως έτσι, το Κοτόν ντε Τουλεάρ έφτασε στις ΗΠΑ το 1974.

 Η Fédération Cynologique Internationale (FCI) προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση της ράτσας το 1987, κάτι που συνέβαλε ακόμα περισσότερο στην αύξηση της δημοτικότητάς της.

 Για την ακρίβεια, η ζήτησή της ήταν τόσο μεγάλη, που η Μαδαγασκάρη αναγκάστηκε να περιορίσει τον αριθμό των σκύλων που έβγαιναν εκτός συνόρων το 1992.

 Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες αναφορικά με την επισημοποίηση της φυλής και την επιμέρους κατηγοριοποίησή της. Αυτό μέχρι το 2014, που εντάχθηκε στα μη αθλητικά σκυλιά του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

  

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Ανάγκη για προσοχή

 

 Υπακοή

 

 Ανεξαρτησία

  

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Γαύγισμα

 

 Αγάπη για τους κηδεμόνες του

 Εξυπνάδα

  

 Ανθεκτικότητα

  Ο χαρακτήρας του σκύλου Κοτόν ντε Τουλεάρ:

 Σε γενικές γραμμές, το Κοτόν ντε Τουλεάρ είναι ένα πρόσχαρο και παιχνιδιάρικο σκυλί, που ναι μεν θέλει να ικανοποιεί τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά μπορεί να γίνει και φασαριόζικο άμα λάχει. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα είναι σίγουρο για το χαρακτήρα του: θέλει να αγαπά και να αγαπιέται πολύ!

 Συγχρόνως, είναι πολύ κοινωνικό και φιλικό, ακόμα και με άλλες ράτσες σκύλων. Επομένως, σπάνια αντιμετωπίζει προβλήματα με άλλους ανθρώπους, παιδάκια ή άλλα κατοικίδια ζώα της οικογένειας.

 Εκτός αυτού, είναι πάρα πολύ έξυπνο και διαθέτει ένα ζωηρό πνεύμα. Υπόσχεται, λοιπόν, να μη σας κάνει τη ζωή δύσκολη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

 Εν ολίγοις, πρόκειται για έναν εκπληκτικό και καλόβολο σύντροφο, που εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε ιδανικό κατοικίδιο για κάθε τύπο σπιτιού ή οικογένειας.

 Η φροντίδα και η περιποίηση του Coton de Tulear:

 Το Κοτόν ντε Τουλεάρ είναι ένα αρκετά δραστήριο και ζωηρούλι σκυλάκι. Ωστόσο, οι ανάγκες του για σωματική και πνευματική άσκηση καλύπτονται με το αέρινο τρέξιμο μέσα στο σπίτι ή την αυλή.

 Βέβαια, εάν θέλετε να περάσετε λιγάκι ποιοτικό χρόνο μαζί του, μην παραλείψετε την καθιερωμένη του βόλτα και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

 Παράλληλα, θα πρέπει να περιποιείστε καθημερινά και επιμελώς το πλούσιο τρίχωμά του, γιατί έχει μια τάση να μπερδεύεται και να γεμίζει κόμπους. Μία αγκαθωτή βούρτσα σκύλου είναι ιδανική, για να το διατηρείτε λείο, λαμπερό και καθαρό.

 Η κατάσταση της υγείας της ράτσας:

 Παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος, αυτό το σκυλί είναι αρκετά ενεργητικό και σφύζει από ζωή. Για του λόγου το αληθές, μπορεί να ζήσει στο πλευρό της οικογένειάς του για περίπου δεκατρία με δεκαπέντε χρόνια.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, πέρα από την εξάρθρωση επιγονατίδας και τη δυσπλασία ισχίου, τα οποία δεν εμφανίζονται συχνά στη ράτσα, το Κοτόν ντε Τουλεάρ δεν κινδυνεύει από σοβαρές ασθένειες και είναι πολύ ανθεκτικό απέναντι σε προβλήματα υγείας.

 Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το Κοτόν ντε Τουλεάρ ως μια αφράτη μπαλίτσα από βαμβάκι! Πράγματι, έχει τόσο αφράτο και απαλό τρίχωμα, που δε χορταίνεις να το χαϊδεύεις.

 Την ίδια στιγμή, όμως, φημίζεται για την ευχάριστη και λαμπερή προσωπικότητά του, που συνοδεύεται από ένα πανέξυπνο μυαλουδάκι και μια αγαπησιάρικη συμπεριφορά. Αν έχετε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά ένα κουτάβι της ράτσας που χαρίζεται για υιοθεσία, είμαστε βέβαιοι ότι δε θα μπορέσετε να φύγετε χωρίς να το πάρετε μαζί σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top