Κυνηγόσκυλο Φαραώ: Η μακροχρόνια & εντυπωσιακή ιστορία του!

 Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος:  20 με 24 κιλά

 Ύψος: 53 με 63 εκατοστά

 Οικογένεια: Sighthound

 Καταγωγή: Μάλτα

 Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Kelb-tal Fenek

 Οι βασικές πληροφορίες για τη ράτσα Pharaoh Hound:

 Αν και στην Αμερική ανήκει στην κατηγορία των «sighthounds», των σκύλων δηλαδή που εντοπίζουν το θήραμα μέσω της όρασης και της ταχύτητας και όχι μέσω της όσφρησης, ιστορικά, το κυνηγόσκυλο Φαραώ κυνηγούσε χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις του.

 Αυτός ο σκύλος έχει μια σωματοδομή, τύπου Γκρεϊχάουντ, που συνδυάζει χάρη, δύναμη και ταχύτητα, για να μπορεί να τρέχει σβέλτα τόσο σε έδαφος, όσο και σε βραχώδεις πλαγιές,

 Η ράτσα του κυνηγόσκυλου Φαραώ έχει πολύ οξυμένη οσφρητική ικανότητα και μεγάλα αφτιά που της επιτρέπουν να ακούει τα ζώα που κινούνται κάτω από το έδαφος.

 Όντας ελαφρώς μακρύτερο απ’ ό,τι ψηλό, το βάδισμα αυτού του σκύλου είναι ελεύθερο και αέρινο, με το κεφάλι του να στέκει περήφανα ψηλά.

 Το τρίχωμά του είναι κοντό και γυαλιστερό, ενώ τα συνήθη χρώματα που φέρει είναι το σκούρο καφέ, το χρυσαφένιο κόκκινο και το καστανοκόκκινο.

 Η ιστορική πορεία του Pharaoh Hound:

 Το Pharaoh Hound είναι ακόμα μία ράτσα με μακροχρόνια ιστορία, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων, που φαίνεται να έχει αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία 3.000 χρόνια.

 Η φυλή έχει μια ασυνήθιστη ομοιότητα με τον θεό Anubis, που απεικονίζεται με μορφή τσακαλιού, με τους σκύλους που απεικονίζονται στους τάφους των Αιγυπτιακών Φαραώ, όπως επίσης με σκυλιά που απεικονίζονται στην αρχαία ελληνική τέχνη.

 Μία από τις επικρατούσες απόψεις είναι ότι Φοίνικες έμποροι σύστησαν αυτά τα σκυλιά από την Ελλάδα και τη Βόρεια Αφρική στα νησιά της Μάλτας και του Γκόζο, όπου ουσιαστικά απομονώθηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο.

 Τα κυνηγόσκυλα Φαραώ άνθισαν σε αυτές τις περιοχές και χρησιμοποιήθηκαν ως κυνηγοί κουνελιών, ενώ έγιναν γνωστά και ως Kelb-tal Fenek.

 Το Pharaoh Hound είναι πλέον ο Εθνικός Σκύλος της Μάλτας. Τη δεκαετία του 1960, η φυλή ήρθε στο προσκήνιο ξανά και εισήχθη στην Αγγλία και αργότερα στην Αμερική. Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος την αναγνώρισε επίσημα το 1983.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

  

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

  

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας του κυνηγόσκυλου Φαραώ:

 Αν μη τι άλλο, το κομψότατο και αέρινο Pharaoh Hound είναι μια ευγενική προσθήκη μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, αν και ευδοκιμεί μέσα στο σπίτι με την οικογένειά του, λατρεύει να τρέχει έξω στη φύση και να κυνηγάει. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, πως γι’ αυτόν το σκοπό εκτράφηκε και χρησιμοποιήθηκε, λειτουργώντας ως ένα γνήσιο και επιδέξιο κυνηγόσκυλο.

 Γενικά, αυτός σκύλος έχει αξιοπρεπή συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά και άλλα σκυλιά, αλλά εξαιτίας των έμφυτων κυνηγετικών ενστίκτων του, δεν ισχύει το ίδιο με άλλα κατοικίδια που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο σπίτι. Είναι ένα ευαίσθητο, στοργικό και ευγενικό κουτάβι, που χρειάζεται όμως εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, για να συμβιώνει ομαλά με όλους κάτω από την ίδια στέγη.

 Επιπροσθέτως, τείνει να είναι επιφυλακτικός με τους ξένους, αλλά στοργικός με την οικογένειά του. Μάλιστα, ορισμένα κουτάβια της ράτσας μπορεί να γεννηθούν με ντροπαλό και δειλό χαρακτήρα.

 Από εκεί και έπειτα, το κυνηγόσκυλο Φαραώ είναι ανεξάρτητο και πάντα πρόθυμο να ευχαριστήσει το αφεντικό του. Μάλιστα, την ώρα που ενθουσιάζεται, έχει το χαρακτηριστικό να κοκκινίζει στη μύτη και τα αυτιά. Μα, δεν είναι απίστευτα χαριτωμένο και αξιαγάπητο πλάσμα;

 Η καθημερινότητα του Pharaoh Hound:

 Το σκυλί Pharaoh Hound απολαμβάνει την ευκαιρία να τεντωθεί και να τρέξει σε μια ασφαλή περιοχή με άνεση και εκρηκτική ταχύτητα. Παράλληλα, οι καθημερινές του ανάγκες για άσκηση μπορούν να συνδυάζονται με βόλτες στη γειτονιά και σε περιοχές, όπου μπορεί να κάνει σπριντ με επίβλεψη του κηδεμόνα του και ασφάλεια.

 Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο σκύλος απολαμβάνει την ανάπαυλα και τη χαλάρωση, ενώ χρειάζεται ένα μαλακό, άνετο κρεβάτι και πολλή ζεστασιά, για να ξεκουράζει τις επιπονημένες – από το τρέξιμο – αρθρώσεις του.

 Το λαμπερό τρίχωμα της ράτσας θεωρείται χαμηλής συντήρησης και δε χρειάζεται πολλά περισσότερα από ένα περιστασιακό βούρτσισμα για την αφαίρεση των νεκρών τριχών και ένα μπάνιο αραιά και που.

 Η κλινική εικόνα της ράτσας:

  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: εξάρθρωση επιγονατίδας, δυσπλασία ισχίου, υποθυρεοειδισμός.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίων, (γονάτων), (θυρεοειδούς αδένα).
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 11 με 14 χρόνια.
  • Σημείωση: ευαίσθητο στην αναισθησία με βαρβιτουρικά.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα ανθεκτικό και αθλητικό σκυλί, που οι συνθήκες εκτροφής και κυνηγιού της ράτσας την κατέστησαν σκληροτράχηλη και εύρωστη μέσα στους αιώνες. Το κυνηγόσκυλο Φαραώ αναδεικνύει ό,τι και το όνομά του: έναν άρτιο κυνηγό με εξαιρετικές ικανότητες, επιβλητική εμφάνιση και μεγαλοπρεπή αέρα!

 Στην Ελλάδα ενδεχομένως δεν υπάρχουν κουτάβια της ράτσας που προορίζονται για αγορά ή υιοθεσία, οπότε κατά την αναζήτησή σας στη Μάλτα ή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επισκεφθείτε κάποια πιστοποιημένα εκτροφεία ζώων που διαθέτουν τη συγκεκριμένη ράτσα. 

 Σε κάθε περίπτωση, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων είναι πάντα έτοιμα να σας υποδεχθούν στις εγκαταστάσεις τους και να γνωριστείτε με αθώες και βασανισμένες ψυχούλες που περιμένουν ένα ζεστό και φιλόξενο σπιτάκι για να αναγεννηθούν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top