Σκύλος Παπιγιόν: Ένας υπάκουος & συνεργάσιμος Γάλλος!

 Τύπος: Τoy

 Βάρος: 2 με 4 κιλά

 Ύψος: 20 με 28 εκατοστά

 Οικογένεια: Σπάνιελ, σύντροφος

 Καταγωγή: Γαλλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1500

 Άλλα ονόματα: Epagneul Nain, Phalene, Continental Toy Spaniel

 Τα βασικά χαρακτηριστικά της ράτσας Papillon:

 Το Papillon dog είναι ένα κομψό και ντελικάτο σκυλάκι μικρού μεγέθους, με λεπτεπίλεπτη σωματοδομή και ελαφρώς μακρύ κορμό. Το βάδισμα αυτού του σκύλου είναι γρήγορο, εύκολο και χαριτωμένο. Το τρίχωμά του είναι άφθονο, μακρύ, μεταξένιο και ίσιο, ενώ ρέει όμορφα καθώς ο σκυλάκος κινείται.

 Τα καλά χαρακτηριστικά αυτού του σκύλου είναι αναρίθμητα, από την φιλική του συμπεριφορά, μέχρι τα όμορφα αυτιά τύπου πεταλούδα. Επίσης, έχει μία επιφυλακτική έκφραση προσώπου, χωρίς όμως να χάνει την όμορφη διάθεσή του.

 Τα κύρια χρώματα της φυλής είναι: λευκό, λευκό με σοκολατί, κιτρινόφαιο με λευκό, σκούρο καφέ, κόκκινο με λευκό και λευκό με μαύρο.

 Η ιστορία της ράτσας Papillon:

 Το όνομα της ράτσας σημαίνει πεταλούδα στα γαλλικά και είναι συνυφασμένο με τα αυτιά, το πρόσωπο και το μικρό σώμα του Παπιγιόν.

 Ο σκύλος Παπιγιόν έχει τις ρίζες του στα Σπάνιελ νάνους, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή σε ολόκληρη την Ευρώπη, τουλάχιστον από τον δέκατο έκτο αιώνα. Αυτά τα μικρόσωμα σκυλάκια (dwarf Spaniels) ήταν πολύ αγαπητά στους ευγενείς της εποχής.

 Με την πάροδο του χρόνου, η Ισπανία και η Ιταλία υπήρξαν κορυφαία κέντρα εκτροφής και εμπορίας νάνων Σπάνιελ. Μάλιστα, η αυλή του βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκου του 14ου, αγαπούσε ιδιαίτερα αυτά τα μικρά σκυλιά και εισήγαγε πολλά από αυτά στη Γαλλία.

 Κάποτε, το Papillon ήταν γνωστό ως Squirrel Spaniel, επειδή η πλουμιστή ουρά του κύρτωνε στην πλάτη, όπως και η ουρά του σκίουρου.

 Αυτά τα πρώτα σκυλιά που εκτράφηκαν είχαν πεσμένα αυτιά, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο στην ίδια γέννα προέκυπταν και μερικά με όρθια αφτάκια. 

 Ακόμα και σήμερα, και οι δύο τύποι αυτιών είναι εξίσου σωστοί, παρόλο που τα κουτάβια που γεννιούνται με όρθια αφτιά είναι διασημότερα από τα άλλα.

 Στην Αμερική, τα σκυλάκια της ράτσας που γεννιούνται με τα αφτιά τους πεσμένα είναι γνωστά ως «Phalene», ενώ στην Ευρώπη ονομάζονται «Epagneul Nain» ή «Continental Toy Spaniel».

 Το Papillon έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή toy σκυλάκια, που ανταποκρίνεται εξίσου καλά στον ρόλο του ως αγαπητό κατοικίδιο ζώο ή ως διαγωνιστικό σκυλί, με εξαιρετικές επιδόσεις στις ασκήσεις υπακοής και ευλυγισίας. Μάλιστα, είναι ένα από τα πιο υπάκουα σκυλιά του κόσμου, καθώς συνεργάζεται άψογα με το αφεντικό του και είναι πρόθυμο να μάθει καινούρια πράγματα.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

   

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας του σκύλου Papillon:

 Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μιλάμε για μια από τις πιο όμορφες και ευχάριστες ράτσες σκύλων, που ανταποκρίνεται αμέσως στις εντολές του αφεντικού της και δέχεται με επιτυχία την κατάλληλη εκπαίδευση. Αυτό το ζωντανό πλασματάκι έχει έναν ήρεμο, φιλικό, αλλά και πολύ παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, που όλοι λατρεύουν!

 Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιο κακό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ράτσας, καθώς ο σκύλος Παπιγιόν έχει μια προσιτή και φιλική συμπεριφορά απέναντι στους ξένους, τα σκυλιά και τα υπόλοιπα κατοικίδια της οικογένειας. Ενδεχομένως, κάποια σκυλάκια είναι αρκετά συνεσταλμένα, αλλά σε γενικές γραμμές, έχουν εξωστρεφή και κοινωνικό χαρακτήρα.

 Επιπλέον, το Παπιγιόν είναι πολύ ευγενικό με τα παιδιά, αλλά εξαιτίας του μικρού μεγέθους και της λεπτοκαμωμένης σωματοδομής του, χρειάζεται προσοχή όταν παίζει μαζί τους, γιατί μπορεί να τραυματιστεί εύκολα.

 Η καθημερινότητα του Papillon:

 Το κεφάτο Papillon ευδοκιμεί σε μια οικογένεια που του προσφέρει καθημερινή βόλτα με λουρί, ψυχική διέγερση, παιχνίδια για τον σκύλο μέσα στο σπίτι και εξωτερικές δραστηριότητες.

 Από εκεί και έπειτα, το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα δύο φορές την εβδομάδα για να παραμένει λείο, να κυματίζει ανάλαφρα και να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και οι ακαθαρσίες του περιβάλλοντος.

 Τα δόντια του θα πρέπει να βουρτσίζονται συχνά, αν όχι καθημερινά, προκειμένου να απομακρύνονται τα βακτήρια της πλάκας που συσσωρεύεται στα δόντια. Αν η πλάκα δεν απομακρυνθεί, θα οδηγήσει σε πέτρα, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα και σε άλλες σοβαρές ασθένειες των δοντιών.

 Συνήθως τα δραστήρια σκυλάκια φθείρουν τα νύχια τους με φυσικό τρόπο, όταν τρέχουν σε σκληρές και τραχείς επιφάνειες, ωστόσο, σε περίπτωση που ο δικός σας έχει μακριά νυχάκια, καλό είναι να του τα κόβετε κάθε μήνα, για να μη τραυματιστεί.

 Τα αφτάκια του χρήζουν επίσης ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής, γιατί η ωτίτιδα σκύλου είναι ένα συχνό φαινόμενο στα κατοικίδιά μας. Ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες καθαρισμού των αφτιών και αποτρέποντας το τετράποδο φιλαράκι σας από το να κυλιέται συνεχώς μέσα στις λάσπες, θα αποτρέψετε την εμφάνιση ωτίτιδας.

 Η κατάσταση της υγείας του σκύλου Παπιγιόν:

  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: εξάρθρωση επιγονατίδας, επιληψία σκύλου, οδοντικά προβλήματα.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: νόσος Von Willebrand, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, κρανιακή πηγή, ασθένεια μεσοσπονδύλιου δίσκου, αλλεργίες.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: γονάτων, ματιών, (για νόσο Von Willebrand), καρδιάς.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–15 χρόνια.

 Τώρα που ξέρετε τα πάντα για αυτά τα κουτάβια με τα πεταλουδίσια αφτιά και τον προσφιλή χαρακτήρα δε μπορεί να μη λατρέψατε τον σκύλο Papillon. Αυτός ο αξιαγάπητος, μικροσκοπικός Γάλλος έχει πάνω του όλη τη Γαλλική φινέτσα και κομψότητα, ενώ συγχρόνως είναι απίστευτα υπάκουος και συνεργάσιμος με τα αφεντικά του.

 Αν είστε τυχεροί και ακούσετε ότι χαρίζονται αδέσποτα κουτάβια της ράτσας, σκεφτείτε το σοβαρά πριν προχωρήσετε στην υιοθεσία του σκύλου. Φυσικά, ο σκύλος Παπιγιόν εκτρέφεται και σε εκτροφεία σκύλων, με τα οποία μπορείτε να κλείσετε κάποιο ραντεβού για να τα επισκεφθείτε και να γνωρίσετε τα σκυλάκια από κοντά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top