Βόλτα Σκύλου: Τι πρέπει να ξέρουν όλοι οι ιδιοκτήτες;

 Στις μέρες μας, οι σκύλοι είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια. Πώς να μην είναι άλλωστε, αφού είναι αξιολάτρευτοι; Παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται πως πολλοί ιδιοκτήτες δεν βγαίνουν αρκετά συχνά βόλτα με τον σκύλο τους. Έτσι, πολλά ζωντανά καταλήγουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

 Κάποιοι άλλοι άνθρωποι έχουν στη διάθεση τους μια μεγάλη αυλή ή έναν κήπο και πιστεύουν πως αυτό αρκεί για να παρέχουν στο ζωάκι τους την κατάλληλη σωματική άσκηση, για να παραμένει χαρούμενο και υγιές. Ωστόσο, ακόμα και τότε, ο σκυλάκος χρειάζεται να βγαίνει εκείνη την πρωινή και απογευματινή βολτούλα του.

 Οι λόγοι είναι πολλοί και συνδέονται άμεσα με όλα τα πλούσια οφέλη που έχει ο χρόνος εκτός σπιτιού στη σωματική και ψυχική υγεία του σκύλου. Καταρχάς, είναι ένας σίγουρος και ασφαλής τρόπος για να γνωρίσει άλλα σκυλάκια, να εξερευνήσει νέες μυρωδιές κι ερεθίσματα και να παίξει με τα φιλαράκια του.

 Εκτός αυτού, υπάρχει κάτι καλύτερο από το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το αγαπημένο σας ζωάκι; Η βόλτα είναι αποδεδειγμένο πως σας φέρνει πιο κοντά! Για να μην αναφέρουμε πως η άσκηση είναι απαραίτητη για ένα φυσιολογικό βάρος. Με ελλιπή άσκηση είναι πιθανό να αναπτύξει ένα σωρό προβλήματα υγείας, αλλά και συμπεριφοράς.

 Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως τα σκυλιά είναι οι μεγαλύτεροι θετικιστές. Για αυτόν τον λόγο, τα βλέπετε να τρελαίνονται και μόνο στο άκουσμα της μαγικής αυτής λεξούλας.

 Πόσες φορές πρέπει να βγαίνω βόλτα με τον σκύλο μου;

 Γενικά, η ακριβής ποσότητα σωματικής άσκησης που χρειάζεται ο σκύλος σας εξαρτάται από την ηλικία, τη ράτσα και το μέγεθός του. Έρευνες όμως δείχνουν πως οι περισσότεροι σκυλογονείς δεν βγάζουν τόσο συχνά το κατοικίδιο τους αν είναι άρρωστο, ηλικιωμένο ή ανήκει σε κάποια μικρόσωμη ράτσα. Ωστόσο, ακόμα και αυτά χρειάζονται χρόνο εκτός σπιτιού.

 Στο ερώτημα πόση ώρα πρέπει να διαρκεί η βόλτα του σκύλου, οι κτηνίατροι και οι εκπαιδευτές απαντούν πως ο σκύλος πρέπει να βγαίνει έξω τουλάχιστον για 30 λεπτά δύο φορές την ημέρα – μία το πρωί και μία το βράδυ. Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι και η σωστή καθαριότητα του σκύλου μετά τη βόλτα. Έτσι, τον κρατάτε καθαρό και ασφαλή από τοξικές ουσίες που υπάρχουν στους δρόμους.

 Αν αυτό σας φαίνεται πολύ απαιτητικό, συζητήστε με τα υπόλοιπα μέρη της οικογένειάς σας για να αναλαμβάνετε όλοι να τον βγάζετε έξω. Ούτως ή άλλως, ο σκύλος είναι και δική τους ευθύνη. Βέβαια, αν έχει όντως θέματα υγείας ή είναι υπερήλικος, περίπου 20 λεπτάκια του είναι αρκετά.

 Να θυμάστε πως χρειάζεται πάντα μια προθέρμανση και μια αποθεραπεία, όπως ακριβώς κι εσείς. Περπατήστε λιγάκι, προτού επιδοθείτε σε αγώνες ανάκτησης μπάλας ή φρίσμπι. Αν έχετε περαιτέρω ανησυχίες ή απορίες, όπως για το τάισμα του σκύλου πριν ή μετά τη βόλτα, μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον κτηνίατρό σας. Μαζί θα δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σκύλου σας.

 Τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη βόλτα του σκύλου

 Σε κάποια σκυλιά αρέσει να βγαίνουν βόλτα χωρίς λουρί – κυρίως όσα δεν κοινωνικοποιήθηκαν αρκετά ως κουτάβια ή έχουν μάθει πως χωρίς το λουρί κάνουν εκείνα κουμάντο. Άλλες φορές, πάλι, μπορεί να μην θέλουν να παίξουν με άλλα σκυλάκια. Όσο μεγαλώνουν, αρχίζουν να πονάνε και καμιά φορά απλώς δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τους συμπαίκτες τους. Επομένως, μην τα αφήνετε ανεξέλεγκτα.

 Επίσης, πολλές φορές τα σκυλιά σε μεγαλουπόλεις αγχώνονται κατά τη διάρκεια της βόλτας. Αν το ίδιο συμβαίνει και με το δικό σας, δοκιμάστε να το βγάζετε το βράδυ που έχει λιγότερη κίνηση στους δρόμους.

 Ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν βγαίνετε βόλτα με τον σκύλο σας είναι να επιτεθεί σε κάποιο άλλο σκυλί ή άνθρωπο. Σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να αναλάβετε την εκπαίδευση του σκύλου σας και να του φοράτε πάντα λουρί. Αν είναι πολύ άγριος, αρχίστε την εκπαίδευση με φίμωτρο σκύλου, μέχρι να είναι έτοιμος να βγαίνει βόλτα χωρίς να επιτίθεται στον κόσμο.

 Σύμφωνα με τη παρούσα νομοθεσία δεν έχει θεσπιστεί νόμος που να ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να φοράει φίμωτρο στον σκύλο όταν τον βγάζει βόλτα. Αντίθετα, η χρήση φίμωτρου ορίζεται μόνο κατά περίπτωση, όταν κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία για την ασφάλεια ανθρώπων και ζώων.

 Άλλα προβλήματα που ίσως συναντήσετε είναι τα άσχημα καιρικά φαινόμενα. Μην αμελήσετε τη βόλτα σας, απλώς φροντίστε να τον προστατέψετε από το κρύο, τη βροχή ή τα χιόνια. Ας επισημάνουμε ότι σε περίπτωση κεραυνών, καλό είναι να αναβάλετε τη βόλτα για αργότερα.

 Υπάρχουν οφέλη και για εσάς!

 Τα οφέλη του καθιερωμένου περιπάτου για τους τετράποδους φίλους σας είναι προφανή. Μπορείτε όμως να τα απολαμβάνετε κι εσείς! Η τακτική σωματική δραστηριότητα συνεισφέρει θετικά στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας. Κάνει καλό στην καρδιά και βελτιώνει αισθητά τη διάθεση.

 Την ίδια στιγμή, η βόλτα του σκύλου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθείτε με άλλους σκυλογονείς και τα μαλλιαρά παιδιά τους. Δεν είναι κρίμα να μην την αδράξετε;

 Εν κατακλείδι, η βόλτα είναι από τις πιο σημαντικές απολαύσεις που έχει ένας σκύλος μέσα στη μέρα του. Συγχρόνως, λειτουργεί ως μέσο ψυχοθεραπείας και κοινωνικοποίησης και για τους δυο σας. Πάρτε, λοιπόν, λουρί, κλειδιά και φύγαμε!

 Λοιπόν, τι περιμένετε; Βάλτε τα αθλητικά σας και βγείτε μια βόλτα με το πιστό σας φιλαράκι! Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας και άλλους σκυλογονείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top