Τσιπάκι σκύλου: Η εφαρμογή, η τιμή και η λειτουργία του!

 Αποφασίσατε πως ήρθε επιτέλους ο καιρός να προχωρήσετε στην υιοθεσία ενός σκύλου για πρώτη φορά; Τι ορίζει η νομοθεσία για το τσιπάκι σκύλου και τί πρέπει να γνωρίζετε για την τοποθέτησή του; Η τοποθέτηση microchip είναι υποχρεωτική τόσο για τους σκύλους, όσο και για τις γάτες. Μάλιστα, θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την υιοθεσία του ζώου.

 Κάτι πολύ σημαντικό είναι να αναγράφονται ορθά τα προσωπικά στοιχεία του σκύλου και του κηδεμόνα του στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί την ώρα που δίνετε τα στοιχεία σας στον κτηνίατρο.

 Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε πως παραβιάζετε το νόμο. Ακόμα περισσότερο, είναι δυνατόν να σας επιβληθεί πρόστιμο με τη μορφή χρηματικής ποινής, που ορίζεται στην τιμή των 300 ευρώ για τους Έλληνες κατοίκους.

 Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση ψευδούς δήλωσης στοιχείων – ακόμα κι αν έχετε αλλάξει κάποια από αυτά, αλλά δεν τα έχετε ενημερώσει στο αρμόδιο σύστημα.

 Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ενδεχόμενο να συμβαίνει κάτι με την υγεία του σκύλου που να μην του επιτρέπει να φορέσει microchip και αυτό ύστερα από σχετική κτηνιατρική γνωμάτευση. Κατά τα άλλα, η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όχι τίποτε άλλο, απλώς καταλαβαίνουμε πως όλα αυτά μπορεί να φαίνονται υπερβολικά για ορισμένους από εσάς τους μελλοντικούς σκυλογονείς.

 Τι είναι το τσιπάκι σκύλου;

 Πρόκειται για την ηλεκτρονική ταυτότητα του τετράποδου φίλου σας. Βρίσκεται σε μορφή μικροσκοπικής κάψουλας από βιο-ενεργό γυαλί. Σκεφτείτε πως το μέγεθός του προσομοιάζει εκείνο ενός κόκκου ρυζιού!

 Μέσα σε αυτό το μικροτσίπ, βρίσκεται ένας μοναδικός κωδικός με 15 ψηφία, με τα πρώτα να αναφέρονται στη χώρα προέλευσης. Αυτός αντιστοιχεί στο ζωάκι σας και είναι μοναδικός για κάθε κατοικίδιο.

 Ποιός είναι υπεύθυνος για την τοποθέτησή του;

 Σε γενικές γραμμές, το τσιπάκι σκύλου εμφυτεύεται από κάποιον κτηνίατρο. Σε αυτόν μπορείτε να απευθυνθείτε οι ίδιοι μέσα σε ένα μήνα από την απόκτηση του κατοικίδιού σας.

 Η διαδικασία εμφύτευσης δεν είναι καθόλου χρονοβόρα ή επίπονη για το ζώο. Μόλις ολοκληρωθεί, ένα ειδικό scanner ενεργοποιεί το τσιπ και αυτό είναι όλο!

 Βέβαια, ενδέχεται να έχετε αποκτήσει το ζωάκι σας μέσω υιοθεσίας από προηγούμενο ιδιοκτήτη. Τότε, καλό είναι να επικοινωνήσετε και πάλι με τον κτηνίατρό σας, για να προβείτε στην ενημέρωση των στοιχείων σας.

 Γενικά, το κόστος της όλης διαδικασίας κυμαίνεται περίπου στα 30 ευρώ. Σε αυτήν την τιμή εντάσσεται η εφαρμογή, η καταχώρηση και η ενεργοποίησή του.

 Αν πρόκειται για κουτάβι, ποιός φέρει την ευθύνη;

 Σε γενικές γραμμές, όλοι οι πιστοποιημένοι εκτροφείς σκύλων είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εμφύτευση μικροτσίπ στα κουτάβια. Θα πρέπει να βεβαιωθούν πως είναι τσιπαρισμένα, προτού τα δώσουν σε επίδοξους κηδεμόνες μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων.

 Ακόμα περισσότερο όμως, οφείλουν να έχουν καταχωρίσει και οι ίδιοι τα στοιχεία τους στη σχετική βάση δεδομένων. Έτσι, ο σκυλάκος θα τα έχει μαζί του για όλη του τη ζωή.

 Για αυτό, λοιπόν, αν σκοπεύετε να αγοράσετε κουτάβι από εκτροφείο, θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως φέρει την ξεχωριστή ηλεκτρονική του ταυτότητα.

 Πώς θα ξέρω αν το σκυλί που υιοθέτησα έχει ήδη τσιπάκι;

 Αν το νέο μέλος της οικογένειας έχει ήδη τη δική του ταυτότητα, τότε μαζί με τα χαρτιά της υιοθεσίας και της αλλαγής αφεντικού του σκύλου θα πρέπει να σας δοθεί και ένα σχετικό έγγραφο ή η ίδια η ταυτότητά του, με τον αριθμό του τσιπ.

 Σε περίπτωση που γνωρίζετε σε ποια βάση δεδομένων είναι καταχωρημένο και έχετε τον δεκαπενταψήφιο κωδικό, μπορείτε να το ελέγξετε και μόνοι σας μέσα από την άνεση του σπιτιού σας. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

 Βέβαια, αν είστε εσείς αυτός που πρόκειται να δώσει το κατοικίδιό του σε κάποιον άλλο ιδιοκτήτη, λόγω κάποιου πολύ σοβαρού συμβάντος, τότε, θα πρέπει να περάσετε στο σύστημα τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη.

 Ο σκύλος μου έχει ήδη τσιπάκι, αλλά δεν δουλεύει! Τι κάνω;

 Το να σταματήσει να δουλεύει το τσιπ σκύλου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Ο λόγος είναι πως τα τσιπάκια έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να καλύπτουν τις ανάγκες των ζώων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

 Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό, όπου το τσιπάκι ενδέχεται να πάψει να λειτουργεί, να μετακινηθεί ή να μη μπορεί να ενσωματωθεί φυσιολογικά στο σώμα του ζώου.

 Μη διστάσετε, λοιπόν, να επικοινωνήσετε το πρόβλημα με κάποιο εξειδικευμένο κτηνιατρείο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η εφαρμογή microchip σε σκύλους και γάτες είναι υποχρεωτική με βάση το νόμο – και είναι όλοι τους για καλό.

 Σκεφτείτε το ως το ύψιστο αποτρεπτικό μέσο εγκατάλειψης ζώων, αλλά και ως ένα μέτρο αποτελεσματικού ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων που υπάρχουν εκεί έξω.

 Εκτός αυτού, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες του να ξαναβρείτε το κατοικίδιό σας, σε περίπτωση που χαθεί ή κλαπεί από εσάς, γιατί με ένα απλό σκανάρισμα του ζώου, ο κτηνίατρος θα βρει αμέσως τα στοιχεία του κηδεμόνα του και θα επικοινωνήσει κατευθείαν μαζί σας.

 Τι περιμένετε λοιπόν; Κλείστε αμέσως ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας και σιγουρευτείτε πως το νέο μέλος της οικογένειας συμμορφώνεται στους νόμους της χώρας μας, όπως ακριβώς κι εσείς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top