Φυσιολογική θερμοκρασία σκύλου: Ρίξτε εύκολα τον πυρετό

 Μπορεί να έχετε ακούσει ότι θα καταλάβετε εάν έχει πυρετό ο σκύλος σας ακουμπώντας την μύτη του – η δροσερή και υγρή μύτη είναι φυσιολογική, ενώ η ζεστή και ξηρή μύτη είναι σημάδι πυρετού. Στην πραγματικότητα όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο πυρετός του σκύλου δεν αναγνωρίζεται ούτε ανιχνεύεται.

 Ο κύριος λόγος που ο πυρετός του σκύλου δεν είναι εύκολα αντιληπτός είναι γιατί η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου είναι υψηλότερη από ό,τι στους ανθρώπους.

 Τι είναι ο πυρετός του σκύλου;

 Η κανονική θερμοκρασία σκύλου κυμαίνεται μεταξύ 38.3℃ με 39.2℃, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που η θερμοκρασία του σώματος του είναι περίπου 36.6℃ με 37.5℃. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αισθάνεστε ότι ο σκύλος σας έχει πυρετό, ενώ η θερμοκρασία του είναι εντελώς φυσιολογική.

 Χρησιμοποιούμε συνήθως την λέξη πυρετός για να περιγράψουμε την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος που προκαλείται από μια λοίμωξη ή φλεγμονή.

 Θεωρούμε πως ένας σκύλος έχει πυρετό όταν το θερμόμετρο ξεπερνά τους 39.4℃. Βέβαια, ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, η θερμοκρασία μπορεί να αυξήθηκε εξαιτίας στρες ή ενθουσιασμού.

 Όταν τα σκυλιά έχουν υψηλή θερμοκρασία, που είναι αποτέλεσμα θερμών εξωτερικών θερμοκρασιών ή υπερβολική άσκηση σε συνθήκες υγρασίας, η κατάσταση αναφέρεται ως υπερθερμία ή θερμοπληξία. Όταν η θερμοκρασία του σκύλου φτάσει 41.1℃, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές ή ακόμα και θανατηφόρες επιπλοκές.

 Τα συμπτώματα του πυρετού στον σκύλο

 Αν και δεν υπάρχουν ακριβή σημάδια που μας υποδεικνύουν πυρετό, μερικά συμπτώματα που υποδηλώνουν ασθένεια σε έναν σκύλο μπορεί να είναι:

  •  Λήθαργος
  •  Κατάθλιψη
  •  Τρέμουλο
  •  Ανορεξία
  •  Εμετός
  •  Βήχας
  •  Ρινική ροή

 Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο σκύλος σας έχει πράγματι πυρετό είναι να μετρήσετε την θερμοκρασία του από τον πρωκτό. Οι ειδικοί προτείνουν την χρήση ειδικά σχεδιασμένου ψηφιακού θερμομέτρου. Τα περισσότερα θερμόμετρα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση δεν είναι κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό.

 Η διαδικασία μέτρησης της θερμοκρασίας σκύλου

 Αρχικά, εφαρμόστε κάποιο λιπαντικό στο θερμόμετρο, όπως βαζελίνη ή λάδι μωρού. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το θερμόμετρο απαλά σε βάθος περίπου 2,5 εκατοστών στον πρωκτό του σκύλου και περιμένετε τα αποτελέσματα.

 Τα περισσότερα θερμόμετρα που έχουν σχεδιαστεί για αυτό τον σκοπό ελέγχουν την θερμοκρασία σκύλου σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Οι αιτίες του πυρετού στον σκύλο

 Οι αιτίες ποικίλουν. Ο πυρετός σκύλου μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας ή κατάστασης.

 Μερικές αιτίες είναι:

 Μόλυνση

 Η μόλυνση μπορεί να είναι βακτηριακή, από μύκητα ή ιογενής. Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε σημείο και όργανο του σώματος – τους πνεύμονες (πνευμονία), τα νεφρά (πυελονεφρίτιδα), τον εγκέφαλο (εγκεφαλίτιδα) ή ακόμη και το δέρμα.

 Τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν εξαρτώνται από το που συμβαίνει η λοίμωξη και την υποκείμενη αιτία. Ορισμένες λοιμώξεις, όπως αυτές από μύκητα, μπορούν να επηρεάσουν πολλές περιοχές του σώματος ταυτόχρονα.

 Εμβολιασμός

 Ο χαμηλός πυρετός που διαρκεί περίπου 24 με 48 ώρες μετά το εμβόλιο δεν είναι ασυνήθιστος. Είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αντιγόνων του εμβολίου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Τοξίνες

 Η κατανάλωση κάποιων ουσιών που είναι δηλητηριώδεις για τους σκύλους, όπως ξηροί καρποί ή ανθρώπινα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας τους σώματος.

 Σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτίες του πυρετού δεν μπορούν να προσδιοριστούν πλήρως. Αυτός ο πυρετός ονομάζεται “πυρετός άγνωστης προέλευσης” ή FUO. Οι πιο πιθανές αιτίες για πυρετό σκύλου άγνωστης προέλευσης είναι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα μυελού των οστών, μη διαγνωσμένες λοιμώξεις και καρκίνος.

 Φροντίδα στο σπίτι και πότε να καλέσετε τον κτηνίατρο

 Εάν ο σκύλος σας έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 39,1℃ ,θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο. Φυσικά, οι καταστάσεις που ο πυρετός ξεπερνά τους 41℃ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας έχει θερμοκρασία άνω των 40℃, μπορείτε να μειώσετε την θερμοκρασία του σώματος τους ρίχνοντας λίγο δροσερό νερό στο τρίχωμα του, ειδικά γύρω από τα αυτιά και τα πόδια. Η χρήση ανεμιστήρα σε συνδυασμό με το βρεγμένο τρίχωμα θα οοδηγήσει στην μείωση της θερμοκρασίας.

 Συγχρόνως, πρέπει να ελέγχετε την θερμοκρασία του σκύλου μέσω του πρωκτού και να σταματήσετε να τον δροσίζετε όταν το θερμόμετρο δείξει 39 ℃. Καλό είναι να μην μειώσετε την θερμοκρασία του πολύ γρήγορα.

 Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας πίνει μικρές ποσότητες νερού σε τακτική βάση για να μείνει ενυδατωμένος χωρίς να τον πιέζετε.

 Τέλος, ποτέ μη δώσετε φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση στα σκυλιά. Η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι δηλητηριώδεις για τα σκυλιά και να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

 Αν αντιλφθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει όρεξη και ίσως έχει πυρετό, μην πανικοβληθείτε. Η φυσιολογική θερμοκρασία σκύλου είναι υψηλότερη από τη δική μας. Για πιο ακριβή αποτελέσματα κάντε πρωκτική θερμομέτρηση κι αν ο σκύλος έχει όντως πυρετό, απευθυνθείτε στον κτηνίατρο για να τον καταπολεμήσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top