Αν τυχόν μοιράζεστε έναν σκύλο με τον σύντροφο ή την οικογένειά σας, τότε το πιθανότερο είναι πως έχετε ρωτήσει ο ένας τον άλλον εάν ο σκύλος σας τα έκανε σήμερα και αν είναι όλα καλά. Και πολύ καλά κάνετε! Όλοι γνωρίζουμε εξάλλου πως η συχνότητα με την οποία ο σκυλάκος σας πηγαίνει τουαλέτα αποτελεί μια καλή ένδειξη της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το πεπτικό σύστημα και η γενικότερη υγεία του οργανισμού του.
Γι’ αυτόν τον λόγο, οφείλετε να γνωρίζετε πόσες φορές κάνουν την ανάγκη τους τα σκυλιά και τι καθιστά τα κόπρανα του κατοικίδιού σας υγιή.
Πόσες φορές πρέπει να τα κάνει ένας σκύλος καθημερινά;
Η συχνότητα κατά την οποία ο σκυλάκος σας πηγαίνει τουαλέτα διαφέρει ανάλογα με ένα σωρό παράγοντες, όπως είναι το μέγεθος, η διατροφή, τα επίπεδα δραστηριότητας μαζί με τις καθημερινές βόλτες, αλλά και η ηλικία του.
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα σκυλιά τα κάνουν από μία έως και πέντε φορές την ημέρα. Νεαρής ηλικίας κουτάβια ή υπερήλικοι σκύλοι τείνουν να τρώνε μικρά γεύματα διάσπαρτα μέσα στην ημέρα τους. Επομένως, βρίσκονται στους μεγαλύτερους αριθμούς της παραπάνω κλίμακας.
Την ίδια στιγμή, όσα κατοικίδια πάσχουν από κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι πολύ πιθανό να τα κάνουν λιγότερες ή περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα, ανάλογα με το νόσημα από το οποίο πάσχουν.
Σε τελική ανάλυση όμως, όλα τα σκυλάκια είναι ζώα που αρέσκονται στην συνήθεια. Εάν, λοιπόν, ακολουθούν ένα καθιερωμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, τότε μάλλον δεν θα παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην συχνότητα με την οποία κάνουν την ανάγκη τους.
Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε απότομη αλλαγή θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Ακόμη και μια απλή απορία να έχετε όμως σχετικά με το ζήτημα αυτό, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για να προλάβετε οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση.
Διαβάστε στο Dogtime: Ο σκύλος μου είναι άρρωστος; Πως θα το καταλάβω έγκαιρα!
Πως θα καταλάβω αν το σκυλί μου υγιές;
Σε περίπτωση που επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον/την κτηνίατρό σας ή τον επισκεφτείτε στο ιατρείο του, θα θελήσει να εξετάσει 4 βασικούς παράγοντες σχετικά με τα κόπρανα του κατοικίδιού σας.
- Το χρώμα
Πρώτα από όλα, αυτό που θα περιμένει να δει είναι ένα υγιές καφετί δείγμα κοπράνων, που μοιάζει με ένα μικρό μπουρίτο. Τα υγιή κόπρανα παίρνουν το καφέ χρώμα τους από τη χολή που χρησιμοποιεί το πεπτικό σύστημα του κουταβιού σας. Σκοπός αυτού είναι φυσικά η ορθή διάσπαση των τροφίμων που καταναλώνει.
Βέβαια, μπορεί να υπάρχει κάποια ποικιλία στο χρώμα με βάση το φαγητό που τρώει και τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού του. Σε περίπτωση όμως που ο κτηνίατρος δει μαύρα κόπρανα, κόπρανα με κόκκινες ραβδώσεις, αλλά και γκρίζα ή κίτρινα σαν πηλό, το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσει περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις στο κατοικίδιό σας.
- Η συνέπεια
Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος μπορεί να τα κάνει αρκετές φορές ημερησίως, ενώ την ίδια στιγμή, η χαλαρότητα των κοπράνων του ποικίλει. Μάλιστα, υπάρχει και σχετική κλίμακα για αυτό.
Κάπως έτσι, λοιπόν, ένα υγιές κουτάβι θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στον αριθμό 2 αυτής της κλίμακας. Για αυτό, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν τα κόπρανα του είναι πολύ σκληρά ή πολύ μαλακά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Το περιεχόμενο
Εντάξει, κανείς δεν περιμένει να αρχίσετε να ξεψαχνίζετε τα κόπρανα του σκύλου σας. Αυτή είναι δουλειά του εξειδικευμένου προσωπικού του κτηνιατρείου. Αυτό που θα κοιτάξουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι αν τυχόν οι ακαθαρσίες του δείγματος που τους πήγατε περιέχουν τρίχες, ξένα σώματα, αλλά και διάφορα παράσιτα.
- Η επίστρωση
Η αλήθεια είναι πως τα κόπρανα του σκύλου σας δεν θα πρέπει να έχουν καμία απολύτως επίστρωση επάνω τους. Θα πρέπει να μπορείτε να βάλετε στο σχετικό κουτάκι με ευκολία, χωρίς να αφήνετε υπολείμματα.
Αν τυχόν δείτε μια λεπτή στρώση βλέννας να τα καλύπτει εξωτερικά, τότε είναι πολύ πιθανό το σκυλάκι σας να πάσχει από κάποιου είδους λοίμωξη ή να έχει διάρροια. Αν παρατηρήσετε και αίμα, τρέξτε αμέσως στον κτηνίατρό σας!
Ποιές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των κοπράνων του;
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που επηρεάζουν το πόσες φορές κάνουν την ανάγκη τους τα σκυλιά και τη ποιότητά τους. Μπορεί οι περισσότεροι από αυτούς να μην είναι ανησυχητικοί, αλλά καλό είναι να τους γνωρίζετε:
- Μία διατροφική αλλαγή
Μήπως κάνατε κάποια αλλαγή στο καθιερωμένο διαιτολόγιο του τώρα τελευταία ή μήπως εκείνος έφαγε κάτι ασυνήθιστο; Εάν ναι, τότε είναι λογικό να δείτε αλλαγές και στις ακαθαρσίες του.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως όταν κάνετε αλλαγές στη δίαιτα του σκύλου σας, καλό είναι να έχετε έρθει πρώτα σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο σας και πρωτίστως, να τις κάνετε σταδιακά.
Αν τώρα του δώσατε να φάει κάτι με πολλά λιπαρά ή έφαγε κάτι που απαγορεύεται να τρώνε τα σκυλιά, ίσως του προκαλέσετε άθελα σας κάποια γαστρεντερική διαταραχή. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τι του δίνετε να φάει και πότε.
- Μία ασθένεια
Όπως ακριβώς κι εσείς, έτσι και το κουτάβι σας μπορεί να αδιαθετήσει αν φάει κάτι που δεν έπρεπε ή έχει χαλάσει. Μην του επιτρέπεται, λοιπόν, να βάζει στο στόμα του ό,τι βρίσκει μπροστά του, γιατί ίσως αρρωστήσει και κατά συνέπεια να αποκτήσει γαστρεντερικά προβλήματα.
- Ένα εμπόδιο
Αν το κατοικίδιό σας φαίνεται λιγάκι φουσκωμένο και αδυνατεί να αφοδεύσει όσο κι αν προσπαθεί, μάλλον θα πρέπει να το κοιτάξει κάποιος ειδικός. Είναι πιθανό να έχει φάει κάτι που προκαλεί φραγμό στο γαστρεντερικό του σύστημα.
- Το άγχος
Αν το κουτάβι σας βιώνει έντονο άγχος ή αισθάνεται νευρικό, είναι πολύ πιθανό να τα κάνει πιο συχνά ή πιο αραιά από ότι συνήθως. Καταστάσεις που είναι σε θέση να του προκαλέσουν τέτοιου είδους αναταραχές είναι η μεταβατική περίοδος στο νέο του σπίτι, ένα ταξίδι ή ο ερχομός ενός μωρού στο σπιτικό σας. Βρείτε για παράδειγμα τρόπους να γνωρίσετε το μωρό με τον σκύλο σας και με το καιρό θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.
Τι να κάνω αν το σκυλί μου έχει διάρροια ή δυσκοιλιότητα;
Ενώ μια μικρή πεπτική αναταραχή αποτελεί μέρος της καθημερινότητας για πολλούς σκυλογονείς, είναι αρκετή ώστε να σας ανησυχήσει. Μην σκάτε όμως! Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να βοηθήσετε την υγεία του σκύλου σας και να τον κάνετε να αισθανθεί καλύτερα.
Τέτοια είναι μια απλή διατροφή και η επαρκής ενυδάτωση του. Μη διστάσετε, λοιπόν, να του δώσετε λίγο βραστό κοτόπουλο με ρύζι, κονσερβοποιημένη κολοκύθα ή ακόμη κι έναν σπιτικό ζωμό από κόκκαλα κρεάτων. Είναι βέβαιοι τρόποι για να το κάνετε να νιώσει καλά.
Παρόλα αυτά, θυμηθείτε πως θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας, αν έχει συμπτώματα, όπως φούσκωμα, εμετό, δυσκολίες κατά την κίνηση ή οτιδήποτε άλλο σας ανησυχεί.
Είναι πάντοτε καλύτερο το να είστε λανθασμένοι σε κάτι επειδή έχετε ανησυχήσει χωρίς λόγο κι αιτία, παρά να εκπλαγείτε δυσάρεστα αργότερα. Γι’ αυτό, γρήγορα στον κτηνίατρο!