Πεκινουά: Οι λόγοι που θαυμάζουμε αυτό το βασιλικό σκυλί!

 Τύπος: Toy

 Βάρος: Περίπου 6 κιλά

 Ύψος: 15 με 22 εκατοστά

 Οικογένεια: Oriental

 Καταγωγή: Κίνα

 Άλλα ονόματα: Lion Dog, Peking Palasthund

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη ράτσα Pekingese:

 Το Πεκινουά είναι ένα βασιλικό σκυλί σε μέγεθος toy, δηλαδή μικροσκοπικό. Έχει συμπαγές σώμα που μοιάζει με αχλάδι, ενώ το μπροστινό μέρος του σώματός του είναι πιο βαρύ από το πίσω. Είναι επίσης μακρύτερο από ό,τι ψηλό.

 Η εικόνα του μοιάζει με λιοντάρι και υποδεικνύει περισσότερο ένα σκύλο με θάρρος, τόλμη και αυτοεκτίμηση, παρά έναν εύθραυστο και ευαίσθητο σκύλο.

 Το βάδισμά του είναι χαλαρό, αξιοπρεπές και με μια ελαφριά κλίση, ως αποτέλεσμα του βαρύτερου μπροστινού τμήματος του σώματος.

 Το τρίχωμά του είναι διπλό. Εσωτερικά διαθέτει ένα αρκετά παχύ υπόστρωμα και εξωτερικά ένα μακρύ, ίσιο τρίχωμα που είναι τραχύ στην υφή και δίνει την εντύπωση μιας χαίτης γύρω από τους ώμους.

 Η εμφάνιση του Πεκινουά υποδηλώνει ξεκάθαρα την κινεζική προέλευση της ράτσας, η οποία μοιάζει με λιονταράκι, τον τολμηρό και άμεσο χαρακτήρα, όπως επίσης τη χαρακτηριστική έκφραση του προσώπου του.

 Τα πιο συνηθισμένα χρώματα που φέρει ένα τέτοιο σκυλί είναι το λευκό, το μαύρο, το κιτρινόφαιο, το μαύρο με σκούρο καφέ, το στικτό με κιτρινόφαιους χρωματισμούς, το γκρι και το κρεμ.

 Η ιστορία της ράτσας Pekingese:

 Το Πεκινουά έχει μια μεγάλη ιστορία πολλών χρόνων. Θεωρείται μία από τις παλαιότερες ράτσες σκύλων που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, υποστηρίζεται πως το θιβετιανό Πεκινουά δόθηκε ως δώρο από τους άρχοντες του Θιβέτ στους Κινέζους αυτοκράτορες.

 Το Pekingese dog οφείλει την ύπαρξή του στη λαμαϊκή μορφή του Βουδισμού στην Κίνα, στην οποία το λιοντάρι ήταν ένα δοξασμένο σύμβολο του Βούδα και μερικές φορές εμφανιζόταν σε μικροσκοπικό μέγεθος.

 Εκείνη την εποχή, τα σκυλιά Foo είχαν κάποια ομοιότητα με τα λιοντάρια και εκτρέφονταν πολύ προσεκτικά για να διατηρήσουν αμείωτη αυτήν την ομοιότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά αυτά τα σκυλιά έγιναν γνωστά ως «lion dogs».

 Στο απόγειο της δημοτικότητάς τους (κατά τη διάρκεια της δυναστείας των T’ang από το 700 έως το 1000 μ.Χ.) πολλά από αυτά τα «lion dogs» απολάμβαναν την μεταχείριση ενός βασιλικού σκύλου, με εξέχουσα φροντίδα και προσωπικούς υπηρέτες.

 Τα μικρόσωμα αυτά σκυλάκια ονομάστηκαν και «sleeve dogs» επειδή ήταν τόσο μικρά σε μέγεθος, που χωρούσαν κυριολεκτικά μέσα στο φαρδιά μανίκια των κηδεμόνων τους και μεταφέρονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο οπουδήποτε.

 Το 1860, το αυτοκρατορικό θερινό παλάτι λεηλατήθηκε από τους Βρετανούς. Μεταξύ των λεηλασιών τους ήταν πέντε βασιλικά σκυλάκια, τα οποία μεταφέρθηκαν πίσω στην Αγγλία.

 Το ένα από αυτά τα σκυλιά δόθηκε στη Βασίλισσα Βικτώρια και τα άλλα παρουσιάστηκαν στους πολίτες, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα σκυλάκια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη συγκεκριμένη ράτσα.

 Η ράτσα του Πεκινουά ήταν εξαιρετικά δημοφιλής μέχρι τα τέλη του 1900, έκτοτε όμως, ο πληθυσμός της έχει μειωθεί σημαντικά.

 Επίπεδο ενέργειας

   

 Παιχνίδι

  

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

  

 Ευκολία εκπαίδευσης

  

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

   

 Αγάπη

  

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας ενός σκύλου Πεκινουά:

 Μολονότι είναι μικρό σε μέγεθος, το Πεκινουά δεν είναι ένα ντροπαλό και φοβισμένο σκυλάκι του καναπέ, όπως ενδεχομένως κάποιοι πιστεύουν. Η εν λόγω ράτσα έχει θαρραλέο χαρακτήρα και παρόλο που δε θα ξεκινήσει πρώτη έναν καβγά, σίγουρα δεν θα το βάλει στα πόδια, αν αναγκαστεί να εμπλακεί σε έναν.

 Ορισμένα Πεκινουά έχουν την τάση να είναι επιφυλακτικά με όσους δε γνωρίζουν καλά και να μένουν μακριά απ’ όσους δεν εμπιστεύονται, παρ’ όλ’ αυτά, δεν πρόκειται για μία έμφυτη συμπεριφορά της ράτσας.

 Πολλά σκυλάκια είναι κοινωνικά και πολύ στοργικά με τους γύρω τους, αλλά ταυτόχρονα είναι ανεξάρτητα και δεν εκφράζουν πάντα τα συναισθήματά τους. Αν πρέπει να αποδώσουμε στη ράτσα ένα βασικό χαρακτηριστικό, αυτό είναι σίγουρα το πείσμα της.

 Υπό αυτήν την έννοια, η εκπαίδευση ενός κουταβιού Πεκινουά μπορεί να σας φανεί σαν πρόκληση και να σας ταλαιπωρήσει. Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που αποδεικύουν πως η ψυχολογία του σκύλου επιδρά στην εκπαίδευση, προκειμένου οι κηδεμόνες να ακολουθούν εξατομικευμένες μεθόδους εκπαίδευσης και εκμάθησης εντολών των κατοικιδίων τους.

 Δε χωράει αμφιβολία πως ο σκύλος Πεκινουά είναι παιχνιδιάρης με τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι τόσο αθλητικός και δραστήριος, που να αποτελεί τη καλύτερη παρέα για μικρά παιδιά. Η αλήθεια είναι πως δεν ανέχεται το σκληρό ή απότομο χειρισμό των παιδιών και μπορεί να τραυματιστεί αν του φέρονται άγαρμπα και ανεξέλεγκτα.

 Μία τυπική ημέρα στη ζωή του Pekingese σκύλου:

 Το Πεκινουά απολαμβάνει έναν καθημερινό χαλαρό περίπατο σε εξωτερικό χώρο, αλλά είναι εξίσου χαρούμενο με το να βρίσκεται μέσα στο σπίτι και να διασκεδάζει με τα παιχνίδια του. Η ράτσα είναι επιρρεπής στη θερμοπληξία, λόγω της πολύωρης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να βρίσκεται πάντα σε δροσερό μέρος και να έχει πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό νερό.

 Το Pekingese συγκαταλέγεται δικαίως στη λίστα με τα καλύτερα μικρόσωμα σκυλιά για μέσα στο σπίτι. Η εκπαίδευση αυτού του πετίτ σκύλου πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία, όταν είναι ακόμα κουτάβι και να συνδυάζεται με επιβράβευση και ανταμοιβή, για να έχει το κίνητρο να μάθει γρήγορα τους κανόνες του σπιτιού.

 Το τρίχωμά του πρέπει να χτενίζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και κατά προτίμηση συχνότερα, για να παραμένει πάντα καθαρό, περιποιημένο και λαμπερό.

 Επίσης, στον καθαρισμό του σκύλου περιλαμβάνεται ο καθημερινός καθαρισμός των ρυτίδων του προσώπου του, διότι σε αυτά τα σημεία εγκλωβίζονται πολλά μικρόβια, με συνέπεια να προκαλούν μολύνσεις του δέρματος. Το τρίχωμα γύρω από τον πρωκτό πρέπει να ελέγχεται επίσης καθημερινά, για να μη συγκρατεί τις ακαθαρσίες του σκύλου ή του περιβάλλοντος.

 Τέλος, οι επίδοξοι κηδεμόνες μιας τέτοιας ράτσας οφείλουν να γνωρίζουν πως το Πεκινουά έχει την τάση να ροχαλίζει αρκετά, οπότε καλό είναι να κλείνουν τα αφτιά τους ή να τοποθετούν το κρεβατάκι του σκύλου μακριά από την κρεβατοκάμαρά τους!

 Ποια είναι η κατάσταση της υγείας ενός Pekingese dog;

  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: επιμήκης μαλακή υπερώα, στένωση ρουθουνιών, κερατοεπιπεφυκίτιδα, εκδορά κερατοειδούς χιτώνα, εξάρθρωση επιγονατίδας, διστιχίαση, τριχίαση, δερματίτιδα σε πτυχώσεις του δέρματος.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: ουρολιθίαση.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: γονάτων, ματιών.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 13–15 χρόνια.

 Λίγοι ενδεχομένως γνωρίζουν πως τα Πεκινουά, αν και μικρόσωμα, έχουν μία θαραλλέα συμπεριφορά και δε χαρίζονται σε κανέναν. Αυτά τα – πάλαι ποτέ – βασιλικά σκυλιά όχι μόνο έχαιραν εκτίμησης και θαυμασμού, αλλά απολάμβαναν αυτοκρατορική φροντίδα και περιποίηση.

 Σήμερα, μπορεί να είναι τα ιδανικά κατοικίδια για ένα διαμέρισμα, αλλά έχουν το θάρρος της γνώμης τους και είναι αρκετά ανεξάρτητα. 

 Όσοι από εσάς λατρέψατε τα συγκεκριμένα σκυλιά, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα εκτροφείο σκύλων και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες που απαιτεί η υιοθεσία αυτών των κουταβιών. Πού ξέρετε; μπορεί να βρήκατε μόλις ένα ξεχωριστό σύντροφο ζωής!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top