Ο σκύλος σου σε γλείφει; Μάθε τι σημαίνει!

Τα σκυλάκια έχουν πολλές περίεργες συνήθειες και μπορεί να συμβαίνει συχνά να προτιμάνε να γλείψουν εσάς από το να παίξουν με τα παιχνίδια τους ή να κυνηγάνε πεταλούδες στον κήπο. Εάν αναρωτιέστε «γιατί με γλείφει ο σκύλος μου», διαβάστε προσεκτικά, διότι εμείς σας έχουμε την απάντηση για αυτή την περίεργη συμπεριφορά του σκύλου σας.

 Όσο και να μας φαίνεται παράξενη, δεν είναι μια περίεργη συμπεριφορά για τα σκυλιά. Τα σκυλιά γλείφουν ως σημάδι υποταγής ή όταν οι μητέρες καθαρίζουν τα νεογέννητα κουτάβια τους. Μπορούμε να φανταστούμε πως εμείς είμαστε το ανώτερο πρόσωπο που υποτάσσονται τα σκυλάκια μας – τα αφεντικά τους.

 Τα σκυλιά μπορεί να γλείφουν τους ανθρώπους από στοργή, για να χαιρετήσουν κάποιον ή απλά για να τραβήξουν την προσοχή τους. Είναι πολύ πιθανό αν φάγατε κάτι και έχετε υπολείμματα στο χέρι σας να θελήσουν να γευτούν και αυτά το φαγητό, έστω και με αυτό τον τρόπο. Επίσης, εάν έχετε λοσιόν ή αλμυρό ιδρώτα θα θέλουν να σας γλείψουν.

 Η αγάπη που νιώθουν είναι η μοναδική απάντηση προς όλες τις ενέργειες τους, ακόμα και όταν σας γλείφουν. Πάμε, όμως, να καταλάβουμε καλύτερα αυτή τη συμπεριφορά.

Τι σημαίνει όταν ένα σκυλί γλείφει το πρόσωπό σας;

 Αναφέραμε το σώμα και τις πιθανές αιτίες που ο σκύλος σας γλείφει στα χέρια, αλλά για ποιον λόγο σας γλείφουν στο πρόσωπο;

 Εάν παρατηρήσετε τα σκυλάκια να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους θα δείτε πως επικεντρώνονται στο γλείψιμο του προσώπου. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι όταν τα σκυλιά είναι κουτάβια, γλείφουν το στόμα της μαμάς τους για να την ειδοποιήσουν πως θέλουν να φάνε. Έτσι και με τους ανθρώπους προσπαθούν να πάρουν υπολείμματα από τροφές και τις γεύσεις που φάγατε.

 Είναι επιβλαβές για τα σκυλιά να γλείφουν τον άνθρωπο;

 Το γλείψιμο σκύλου δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους ανθρώπους, αρκεί να μην έχετε ανοιχτές πληγές και το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί καλά.

 Τι σημαίνει όταν ένα σκυλί γλείφεται υπερβολικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο;

 Τα σκυλιά μπορεί να δείχνουν εμμονικά και να επικεντρώνονται στο γλείψιμο ενός συγκεκριμένου σημείου του σώματός τους. Μπορεί όμως να γλείφουν και ένα συγκεκριμένο σημείο του καναπέ ή του δαπέδου του σπιτιού.

 Ο κνησμός ή ο πόνος μπορεί να κάνουν τα σκυλιά να γλείφουν τον εαυτό τους, ενώ το άγχος ή ένας τύπος ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής μπορεί να οδηγήσει στο γλείψιμο ενός αντικειμένου ή και του ίδιου τους του εαυτού.

 Το υπερβολικό, προσηλωμένο γλείψιμο μπορεί να συσχετιστεί με ιατρικές παθήσεις, κυρίως με γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης, μια πιθανή εξήγηση είναι πως μπορεί να έχει χυθεί στον καναπέ ή το δάπεδο φαγητό ή αλκοόλ. Με τον καθαρισμό της περιοχής θα πρέπει να σταματήσει και το γλείψιμο.

Πώς μαθαίνετε το σκυλί σας να μη σας γλείφει υπερβολικά;

 Εάν θέλετε να κάνετε τον σκύλο σας να σταματήσει να σας γλείφει υπερβολικα, αγνοήστε αυτή τη συμπεριφορά. Απομακρυνθείτε από κοντά του, βγείτε από το δωμάτιο και κλείστε την πόρτα.

 Εάν ο σκύλος σας σταματήσει να γλείφει το αφτί σας, τα χέρια ή οποιοδήποτε σημείο του σώματος σας, φροντίστε να του δώσετε πολλούς επαίνους και προσοχή, ώστε να μην επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά στο μέλλον.

 Με την πάροδο του χρόνου θα σταματήσει να σας γλείφει καθώς θα συνειδητοποιήσει πως δεν του προσφέρει καμία ανταμοιβή. Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας εάν πιστεύετε πως το γλείψιμο συνδέεται με κάποια ιατρική πάθηση ή διαταραχή.

 Συνοψίζοντας, το να σας γλείφει ο σκύλος σας δεν μπορεί να θεωρηθεί κακό γιατί αποτελεί μια πράξη αγάπης. Πρέπει να προσέχετε όμως πότε και που σας γλείφει καθώς μπορεί στα χέρια σας να μην έχετε μόνο σάλτσα ή ιδρώτα αλλά και άρωμα ή οικιακά καθαριστικά που μπορεί να είναι τοξικά για τον σκύλο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top