Γιατί ο σκύλος μου κάνει εμετό; Αιτίες και αντιμετώπιση!

 Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι καταναλώνουν πράγματα που δεν θεωρούνται βρώσιμα – κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει εμετό. Αυτό θεωρείται μια κακή συνήθεια των τετράποδων φίλων μας. Ο εμετός που προκαλείται από την διατροφική περιέργεια των σκύλων δεν χρειάζεται να σας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

 Ωστόσο, ο εμετός μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα σοβαρών ή ακόμα και απειλητικών καταστάσεων που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη. Μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας επείγουσας ασθένειας που πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί από τον κτηνίατρο. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζετε την διαφορά μεταξύ του εμετού και της παλινδρόμησης, καθώς έχουν σημαντικές διαφορές τόσο στα αίτια, όσο και στην θεραπεία.

 Εν συντομία ο εμετός είναι η προσπάθεια για εξωτερίκευση της τροφής ή των υγρών, ενώ η παλινδρόμηση δεν χρειάζεται κάποια προσπάθεια για να βγει η τροφή και τα υγρά από το στομάχι του σκύλου. Επίσης, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην κατάποση ενός ξένου αντικειμένου και την δηλητηρίαση του σκύλου.

 Εμετός σκύλου

 Συνήθως, θεωρούμε φυσιολογικό ένας σκύλος να κάνει εμετό όταν προέρχεται από τις φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου και οι διατροφικές του συνήθειες επανέρχονται χωρίς κάποιο συμβάν.

 Όταν ο σκύλος αντιμετωπίζει χρόνιο εμετό ή εμετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, η κατάσταση χρειάζεται να αξιολογηθεί από τον κτηνίατρο. Έτσι, θα αποκλειστούν πιθανές απειλητικές, υποκείμενες αιτίες για την ζωή του σκύλου.

 Ο χρόνιος εμετός είναι σύμπτωμα διάφορων καταστάσεων, όπως:

  •  Διατροφικές αλλεργίες
  •  Λοιμώδη νοσήματα (π. χ παθήσεις που δημιουργούνται από τσιμπούρια)
  •  Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  •  Μεταβολική νόσος (όπως νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα, διαβήτης, νόσος του Addison κ.λπ.)
  •  Καρκίνος

 Ο ξαφνικός, οξύς εμετός μπορεί να είναι σύμπτωμα διάφορων καταστάσεων, όπως:

  •  Παράσιτα που προσβάλουν τα έντερα
  •  Εντερική απόφραξη
  •  Παρβοϊός
  •  Νεφρική ανεπάρκεια
  •  Πρήξιμο
  •  Ηπατική ανεπάρκεια
  •  Δηλητηρίαση / κατάποση τοξικής ουσίας
  •  Παγκρεατίτιδα
  •  Νόσος του Addison

 Η διάγνωση του προβλήματος από τον κτηνίατρο

 Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποκείμενη αιτία που προκαλεί τον εμετό στον σκύλο σας. Ο κτηνίατρος μπορεί να αναγνωρίσει πλήρως την αιτία του εμετού. Συνήθως, προβαίνει σε απλούς διαγνωστικούς ελέγχους όπως:

  •  Αιματολογική εξέταση
  •  Ανάλυση κοπράνων
  •  Ακτινογραφίες

 Εάν δεν μπορέσει να βρει την ακριβή αιτία θα προχωρήσει και σε περαιτέρω εξετάσεις, όπως σε κοιλιακό υπέρηχο, για να ελέγξει τα εσωτερικά όργανα του σκύλου.

 Σε χρόνιες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις που η διάγνωση είναι δύσκολη, ενδέχεται να γίνουν εξιδεικευμένες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος για παγκρεατίτιδα, εξετάσεις για την νόσο Addison ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση για βιοψία. Αυτά θα βοηθήσουν τον κτηνίατρο να ανιχνεύσει την υποκείμενη αιτία.

 Θεραπεία

 Εάν ο εμετός είναι αποτέλεσμα φλεγμονής του στομάχου ή των εντέρων, η θεραπεία περιλαμβάνει ελαφριά διατροφή ή και φάρμακα κατά της ναυτίας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να είναι πιο εντατική με υγρά, χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

 Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Επίσης, καλό θα ήταν να είστε ειλικρινείς και σε θέση να εξηγήσετε τι έφαγε ή τι έκανε ο σκύλος σας πριν ξεκινήσει να κάνει εμετό.

 Η σωστή θεραπεία θα βοηθήσει τον άρρωστο σκύλο σας να αναρρώσει και να απαλλαγεί από τα συμπτώματα γρήγορα. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως έμετος λόγω κατανάλωσης τοξικής ουσίας ή αν ο σκύλος έφαγε σοκολάτα, η έγκαιρη θεραπεία θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του σκύλου σας.

 Εν κατακλείδι, εάν ο εμετός του σκύλου σας δεν φαίνεται να υποχωρεί και η διατροφικές του συνήθειες δεν επανέρχονται στα φυσιολογικά, χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

 Η άμεση αντιμετώπιση θα αποτρέψει την αφυδάτωση, αλλά και την κακή κατάληξη του φίλου σας. Αξιολογήστε την κατάσταση με γνώμονα την καλή υγεία του σκύλου σας. Ασυνήθιστες καταστάσεις και συμπεριφορές θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Υπάρχουν και νοσοκομεία για σκύλους εάν η κατάσταση είναι επείγουσα και δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top