Μπισόν Φριζέ: Ένα χαρισματικό σκυλί σαν αρκουδάκι!

 Τύπος: Μη αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 4 με 7 κιλά

 Ύψος: 24 με 29 εκατοστά

 Οικογένεια: Barbichon, σκύλος νερού

 Καταγωγή: Μεσόγειος

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία Χρόνια

 Άλλα ονόματα: Bichon Tenerife, Bichon a Poil Frise

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα:

 Το Bichon Frise είναι ένα γλυκύτατο σκυλί που μοιάζει πραγματικά με ένα μικρό χνουδωτό αρκουδάκι. Αυτό οφείλεται στην εντυπωσιακή εμφάνιση και τα φυσικά χαρακτηριστικά του.

 Για το μοναδικό τρίχωμά του έχουν γραφτεί πολλά. Είναι αρκετά πλούσιο, με ένα μαλακό και πυκνό υπόστρωμα, που δένει αρμονικά με ένα ακόμα πιο πλούσιο σγουρό εξωτερικό στρώμα.

 Μάλιστα, το τρίχωμά του είναι και σήμα κατατεθέν της ίδιας της ράτσας του. Έχει κατάλευκο χρώμα και ξεχωρίζει αισθητά από το υπόλοιπο κορμάκι του – αν το χαϊδέψετε, θα το δείτε να αναπηδάει ελαφρά!

 Την ίδια στιγμή, είναι ένα από τα πιο υποαλλεργικά σκυλιά χωρίς τριχόπτωση που θα βρείτε εκεί έξω. Έτσι, ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού σας στο πανέμορφο αυτό πλασματάκι ξεφορτώνεστε μια και καλή τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών σας.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι ευγενικός, καλοσυνάτος και αρκετά ευέλικτος. Έχει ένα χαρακτηριστικά κομψό και αβίαστο βάδισμα που δεν έχει προηγούμενο.

 Το χαριτωμένο παρουσιαστικό και η φυσική του κατάσταση κάνουν το γλυκύτατο Μπισονάκι ένα αρκετά ανθεκτικό σκυλί και, ως εκ τούτου, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες προσθήκες σε κάθε οικογένεια.

 Παράλληλα, μη ξεχνάτε το μικρό του μέγεθος, που το καθιστά ιδανικό για κάθε τύπο διαμερίσματος. Φτάνει περίπου τα 24 με 29 εκατοστά ύψους, με ένα φυσιολογικό βάρος περίπου στα 4 με 7 κιλά.

 Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως το επιλέγουν ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά ως κατοικίδιο. Η απαλή, διερευνητική του έκφραση του επιτρέπουν να κερδίζει τις καρδιές και τα χάδια όλων!

 Η ιστορία της ράτσας:

 Με Μεσογειακή προέλευση, το σκυλάκι αυτό προήλθε αρχικά από τη διασταύρωση ενός Μπαρμπέτ με μικρόσωμα, κατάλευκα σκυλάκια. Με την πάροδο των χρόνων, το αποτέλεσμα της διασταύρωσης έφερε στο φως την οικογένεια των Barbichons, που αργότερα μετονομάστηκε σε σκέτο Bichons.

 Τα Μπισονάκια, λοιπόν, διακρίνονταν σε τέσσερις κατηγορίες: τα Maltaise, τα Bolognese, τα Havanese και τα Tenerife. Το τελευταίο, ειδικά, θεωρείται απόγονος του Bichon Frise και κατάγεται από το νησί της Τενερίφης στην Ισπανία.

 Τον 14ο αιώνα, Ιταλοί ναυτικοί πήραν τα σκυλάκια αυτά από τις Κανάριες Νήσους και τα έφεραν στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Δεν άργησαν, φυσικά, να μετατραπούν σε αγαπημένα κατοικίδια των αριστοκρατών και των πλουσίων της εποχής.

 Ύστερα από μια σειρά Γαλλικών επιδρομών στην Ιταλία του 1500, τα μικρόσωμα αυτά σκυλιά, γνωστά και ως Bolognese, υιοθετήθηκαν από τους Γάλλους. Στάθηκαν ως κατοικίδια μέχρι και στο πλευρό του Francis I και του ακόλουθού του, Henry III. Ωστόσο, η δημοτικότητά τους έμελλε να πέσει ραγδαία στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέχρι που πήρε πάλι τα πάνω της κατά την εποχή του Ναπολέοντα του ΙΙΙ.

 Δεν κράτησε όμως πολύ. Η πτώση της δημοφιλίας τους γύρισε σελίδα στην ιστορία τους – πλέον ήταν τα σκυλιά του δρόμου, κι όχι τα κατοικίδια των ευγενών. Η ζωή στους δρόμους ήταν δύσκολη, ωστόσο, τα Μπισονάκια κατάφεραν να επιβιώσουν, χάρη στις δεξιότητες και την υψηλή εξυπνάδα τους. Έτσι, έκαναν ένα σωρό κόλπα για να κερδίσουν το φαγητό τους.

 Κατά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κόντεψαν να εξαφανιστούν, όπως πολλές άλλες ράτσες σκύλων. Τότε, μερικά κατάφεραν να επιστρέψουν σπίτι τους ως συνοδοί στρατιωτών.

 Οι συστηματικές προσπάθειες διάσωσής τους ήρθαν από κάποιους Γάλλους εκτροφείς που προσπάθησαν να καθιερώσουν τα πρότυπα της φυλής. Έτσι, το 1933 απέκτησαν επίσημα την ονομασία «Bichon Frise».

 Το μέλλον τους εξασφαλίστηκε περίπου στα 1950, όταν είχαν πλέον ταξιδέψει στην Αμερική. Σταδιακά, άρχισαν γίνονται ολοένα και πιο αγαπητά από το ευρύ κοινό, μέχρι και το 1971, όπου ήρθε η επίσημη αναγνώριση της ράτσας τους από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Επίπεδο ενέργειας

   

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

    

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

     

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 

 Ο χαρακτήρας του Μπισόν Φριζέ:

 Το Μπισόν Φριζέ διαθέτει έναν εξαιρετικά γοητευτικό, έντονο και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, με μια φιλική και ευχάριστη συμπεριφορά. Χάρη στην ευγενική και γλυκιά φύση του, τα πηγαίνει περίφημα με άλλα κατοικίδια και ανθρώπους, αν και η αδυναμία του είναι τα παιδάκια. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν δείτε πως υποδέχεται με χαρά και τσαχπινιά τους πάντες!

 Είναι όμως και πολύ ευαίσθητο. Γι’ αυτό, καλό είναι να μάθετε στα παιδάκια σας να σέβονται τα όριά του και να μην το πειράζουν σκόπιμα. Κατά τα άλλα, θα το βρείτε πάντοτε πρόθυμο να δεχτεί τις αγκαλιές και τα χάδια σας, αλλά και να παίξει μαζί σας.

 Για την ακρίβεια, έχει άφθονη ενέργεια και θα το δείτε συχνά να σας παρακινεί να σηκωθείτε από τον καναπέ. Μάλιστα, με τη σωστή εκπαίδευση, μπορείτε να του μάθετε ένα σωρό κόλπα, καθώς είναι ταλαντούχος μαθητής!

 Η φροντίδα και η περιποίησή του:

 Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι ένα πολύ δραστήριο και ενεργητικό σκυλί. Έτσι, χρειάζεται έντονη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση εντός, αλλά και εκτός σπιτιού.

 Σε γενικές γραμμές, το Μπισονάκι είναι ικανοποιημένο με έναν καθημερινό περίπατο και αρκετό παιχνίδι με όλα τα μέλη της οικογένειας. Βέβαια, ο καλλωπισμός του σκύλου σας δεν σταματάει εκεί. Αντιθέτως, το χνουδωτό αυτό πλασματάκι απαιτεί συχνό βούρτσισμα, για να διατηρεί το τρίχωμά του υγιές και λαμπερό.

 Μπορεί να μη μαδάει και να θεωρείται σχετικά υποαλλεργικό, ωστόσο, το τρίχωμά του τείνει να αποκτάει κόμπους αν μένει απεριποίητο. Με λίγη αφοσίωση όμως στο τετράποδο φιλαράκι σας και τις επισκέψεις στο κομμωτήριο σκύλων δε θα έχετε κανένα πρόβλημα.

 Η κατάσταση της υγείας του:

 Γενικότερα, το πανέμορφο Μπισονάκι είναι ένα πολύ τρυφερό και δραστήριο σκυλάκι, που σπάνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Έτσι, αναμένεται να ζήσει για περίπου 12 με 15 χρόνια! Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την ευρύτερη κατάσταση της υγείας του.

 Πιο συγκεκριμένα, η ράτσα μπορεί να εμφανίσει εξάρθρωση επιγονατίδας, ασθένεια Cushing, αλλεργίες και καταρράκτη. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανίσει προβλήματα με το ήπαρ ή ασθένεια Legg-Perthes.

 Η πανέμορφη παρουσία, το έντονο ταμπεραμέντο κι ο ευχάριστος χαρακτήρας του αποτελούν ένα μοναδικό συνδυασμό και το καθιστούν ιδανικό κατοικίδιο για κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια.

 Εάν θέλετε κι εσείς ένα Μπισόν Φριζέ, μπορείτε πολύ εύκολα να αποκτήσετε το δικό σας γούνινο αρκουδάκι. Δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή αν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία σε κάποιο καταφύγιο με αδέσποτα ζώα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top