Εγγυημένα tips για μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο!

 Εάν σκοπεύετε να βάλετε το κατοικίδιό σας μέσα στο αμάξι, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις σωστές πρακτικές και τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχουμε μαζί για τα σκυλιά. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια και τη διαχείριση του άγχους του.

 Όπως κι αν έχει όμως, μια τέτοια βόλτα με το αμάξι μπορεί να αποτελέσει πρόκληση ακόμη και για τον πιο έμπειρο ιδιοκτήτη. Χρειάζεται, βλέπετε, να λάβετε υπόψη σας τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του αγαπημένου τετράποδου φίλου σας και να ανταποκριθείτε σε αυτές αποτελεσματικά.

 Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το αν μετακινείστε εντός ή εκτός πόλης, ακολουθήστε τα παρακάτω 8 χρήσιμα tips για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο – και οι δύο, για να μη σας βγει ξινό το roadtrip!

 1. Βρείτε την θέση που του αρμόζει

 Ο σκύλος σας δεν θα πρέπει να μπει μέσα στο όχημα έως ότου σιγουρευτείτε πως όλα είναι στην εντέλεια. Για αυτό, προετοιμαστείτε εγκαίρως και βρείτε τη θέση που θα βάλετε το crate – κλουβί σκύλου. Γενικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η τοποθέτησή του μέσα στο crate επιβάλλεται μέσα στο αυτοκίνητο, για να τον κρατήσετε ασφαλή σε περίπτωση ατυχήματος ή ενός απότομου φρεναρίσματος.

 Αυτό όμως προϋποθέτει να έχετε φροντίσει την εκπαίδευση του σκύλου σας με το crate, προκειμένου να νιώθει οικεία και να αποφορτίζεται από το άγχος του ταξιδιού. Μερικά παιχνίδια ή δικά σας αντικείμενα που λατρεύει θα κάνουν την όλη διαδικασία πιο υποφερτή και εύκολη.

 Αν όμως επιλέξετε να τον έχετε ελεύθερο, τότε οφείλετε να του παρέχετε τον απαραίτητο χώρο ώστε να είναι άνετος. Ακόμη και τότε όμως, συνιστάται να τον έχετε δεμένο, για να μη ταλαντεύεται και μετακινείται στα υπόλοιπα καθίσματα, θέτοντας την ασφάλεια όλων σε κίνδυνο.

 Από εκεί και πέρα, εννοείται πως όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που διανύετε, τόσο πιο αναπαυτική πρέπει να είναι η θέση του. Έχετε του δίπλα του το αγαπημένο του κουβερτάκι και μερικά παιχνιδάκια για να είναι απασχολημένος.

 Ποτέ, μα ποτέ μην του επιτρέψετε κατά τη μεταφορά του σκύλου με αυτοκίνητο να καθίσει στο μπροστινό κάθισμα. Ένας αερόσακος που ίσως ανοίξει μπορεί να του προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, αν όχι να αποβεί μοιραίος για τη ζωή του.

 2. Επιλέξτε τον τρόπο που θα τον δέσετε

 Δεν έχει σημασία πόσο προσεκτικοί οδηγοί είστε. Ατυχήματα μπορούν πάντα να συμβούν και το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να συμβεί κατά τη μεταφορά του σκύλου σας με το αυτοκίνητο.

 Για να του παρέχετε ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, θα πρέπει να τον περιορίσετε σε μια συγκεκριμένη θέση. Και μιλάμε, φυσικά, για ένα κάθισμα σκύλου για αυτοκίνητο που τον κρατάει σταθερό, για να μη ταλαντεύεται ή μεταπηδάει σε άλλες θέσεις όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει.

 Άλλα περιοριστικά μέτρα που μπορείτε να σκεφτείτε είναι η τοποθέτηση κάποιου διαχωριστικού αυτοκινήτου, που του επιτρέπει να σας βλέπει και να αλληλεπιδράτε, αλλά όχι να μετακινηθεί προς τα μπροστινά καθίσματα.

 3. Μην τον ταΐσετε ακριβώς πριν φύγετε

 Γενικά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τηρείτε συγκεκριμένες ώρες για τα γεύματά του. Αυτό το πρόγραμμα όμως θα πρέπει να το προσαρμόζετε υπέρ του ίδιου και ειδικά στην περίπτωση ενός ταξιδιού.

 Η κατανάλωση οποιουδήποτε τρόφιμου λίγη ώρα πριν τη μεταφορά του σκύλου σας με το αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ευαίσθητο στομαχάκι του. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, δώστε του να φάει περίπου 3 ωρίτσες πριν αν είναι απαραίτητο.

 4. Ανακουφίστε τον από άγχος/στρες

 Αναμφίβολα, είναι λιγάκι αδύνατο να ξεφορτωθείτε όλο το άγχος και το στρες που νιώθει, λόγω του ότι διαταράσσεται η ρουτίνα του και φοβάται το αμάξι σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε σε μεγάλο βαθμό.

 Αν γνωρίζετε, για παράδειγμα, πως ο σκυλάκος σας είναι υπερβολικά φοβιτσιάρης ή αγχώδης σε ζητήματα μεταφοράς, μιλήστε στον κτηνίατρό σας για αυτό. Ίσως σας χορηγήσει κάποια αγωγή για να τον ηρεμήσετε. 

 Την ίδια στιγμή, καλείστε να διατηρείτε και οι ίδιοι την ψυχραιμία σας. Οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν πολύ εύκολα τα αρνητικά συναισθήματά σας και να τα βιώσουν κι εκείνοι.

 Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επείγει είναι προηγουμένως να του έχετε δώσει την ευκαιρία για ψυχοσωματική διέγερση και άσκηση, προκειμένου να εκτονωθεί και να κουραστεί. Πιστέψτε μας, λίγη σωματική δραστηριότητα πριν το ταξίδι θα τον κάνει να κοιμηθεί σαν πουλάκι μετά από λίγες ώρες.

 5. Βρείτε χρόνο για διαλείμματα

Σαν υπεύθυνοι σκυλογονείς καλείστε να παραμερίσετε τις δικές σας προτιμήσεις και να θέσετε ως προτεραιότητα τις ανάγκες του μαλλιαρού παιδιού σας. Αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστεί να κάνετε εκείνο το διάλειμμα νωρίτερα από ότι υπολογίζατε, ώστε να ανακουφιστεί.

 Στοχεύετε πάντοτε στο να κάνετε μια σύντομη στάση κάθε 1 ή 2 ωρίτσες και να τον βγάζετε μια σύντομη βόλτα για περίπου 20 λεπτάκια. Μπορεί να αργήσετε να φτάσετε στον προορισμό σας, αλλά αξίζει τον κόπο και θα κρατήσει το όχημά σας καθαρό!

 6. Περιορίστε τις λιχουδιές την ημέρα του ταξιδιού

 Μπορεί πράγματι οι λιχουδιές να σας ανοίγουν το δρόμο για την καρδιά του, προσέχετε όμως, γιατί αν τις τρώει εν κινήσει μπορεί να πνιγεί και να έρθετε αντιμέτωποι με κάτι πολύ δυσάρεστο και τραγικό.

 Αφήστε που είναι επικίνδυνο να ψάχνετε τις λιχουδιές οι ίδιοι όση ώρα οδηγείτε! Για αυτό, κρατήστε τα χέρια σας στο τιμόνι και αφήστε τις λιχουδιές για άλλη στιγμή.

 7. Κρατάτε το εσωτερικό του οχήματος άνετο

 Δώστε την πρέπουσα σημασία στην θερμοκρασία που επικρατεί εντός του οχήματος.  Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κρατάτε το κλματιστικό ανοιχτό χειμώνα – καλοκαίρι, ρυθμίζοντας κατάλληλα τη θερμοκρασία της καμπίνας του αυτοκινήτου.

 Βέβαια, καλό είναι να ανοίγετε και τα παράθυρα για να παίρνετε φρέσκο αέρα. Ωστόσο, μην τον αφήνετε να βγάζει το κεφάλι του έξω ή ακόμη χειρότερα να έχει τη δυνατότητα να πηδήξει στον αυτοκινητόδρομο.

 Επίσς, ποτέ, μα ποτέ δεν θα πρέπει να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμη κι αν πετάγεστε μέχρι την τουαλέτα σε κάποιο κατάστημα. Αν δεν έχετε άλλη επιλογή, αφήστε μισάνοιχτα τα παράθυρα και βιαστείτε!

 8. Πάρτε την τσάντα με τα απαραίτητα

 Το πιθανότερο είναι πως θα έχετε ήδη ένα σακίδιο με όλα τα χρήσιμα προσωπικά σας αντικείμενα. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνετε και με εκείνα του σκύλου σας. Μη ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με:

  • Το κολλάρο και το λουρί του, εφόσον δεν τα φοράει ήδη. Εννοείται με τη ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας σας επάνω.
  • Φαγητό για το ταξίδι, μαζί με την ταΐστρα και την ποτίστρα του, σε περίπτωση που διψάσει.
  • Ένα μπουκάλι νερού για σκύλους, σε περίπτωση που διψάσει και δεν υπάρχει ανοιχτό κατάστημα στη κοντά σας.
  • Οποιουδήποτε είδους φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ακολουθεί ο σκύλος σας, μαζί με το βιβλιάριο υγείας του.
  • Σακουλίτσες για τα απορρίμματα του.
  • Μερικά παιχνίδια και τις αγαπημένες του λιχουδιές.
  • Μαντηλάκια υγρού καθαρισμού για σκύλους για παν ενδεχόμενο.

 Ομολογουμένως, το κλειδί για την επιτυχή μεταφορά του σκύλου με αυτοκίνητο είναι ο έγκαιρος και έγκυρος προγραμματισμός. Φτιάξτε σωστά τις αποσκευές και προετοιμαστείτε κατάλληλα, προσαρμόζοντας το πρόγραμμά σας στις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες.

 Θυμηθείτε πως ένα σκυλί που είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και άνετο, υπόσχεται να σας διευκολύνει σημαντικά την ώρα της οδήγης φτάνοντας γρήγορα και με ασφάλεια στο προορισμό σας.

 Αλήθεια, εσείς έχετε ταξιδέψει ποτέ με τον σκύλο σας; Εάν ναι, μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας στα σχόλια από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top