Καταχούλα Λουιζιάνα: Το προφίλ της ράτσας!

 Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος: 22 με 43 κιλά

 Ύψος: 50 με 60 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος φύλαξης κοπαδιών

 Καταγωγή: Λουϊζιάνα

 Ημερομηνία καταγωγής: Δεν αναφέρεται

 Άλλα ονόματα: Catahoula Leopard Dog, Catahoula Cur, Catahoula Hog Dog, Catahoula Hound.

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Λουιζιάνα Καταχούλα είναι μία εργατική ράτσα σκύλου – μεσαίου μεγέθους – που δε μοιάζει ούτε με κυνηγόσκυλο ούτε με μπουλντόγκ. Εκ πρώτης όψεως, δίνει την εντύπωση ενός σκύλου που συνδυάζει την ευκινησία με την υψηλή αντοχή. Το σώμα του είναι μυώδες, δυνατό και πιο μακρύ σε σχέση με το ύψος του. Επίσης, έχει φαρδύ κεφάλι, κοντό τρίχωμα και χυτά αυτιά.

 Σε αντίθεση με το όνομά του, το Louisiana Catahoula Leopard έχει πολλά διαφορετικά χρώματα και μοτίβα στο τρίχωμά του, πέρα από το τυπικό μοτίβο λεοπάρδαλης και τα μπλε μάτια.

 Η ιστορία της ράτσας του:

 Η προέλευση της ράτσας παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι πρόκειται για ένα σκυλί με απαράμιλλη ευελιξία και εργατικό ένστικτο.

 Οι Αμερικανοί ιθαγενείς και οι άποικοι της Λουιζιάνα εκτίμησαν δεόντως τη ράτσα, χάρη στην ικανότητά της να κυνηγάει μια ποικιλία άγριων θηραμάτων, όπως ελάφια, λύγκες, άγρια γουρούνια και αρκούδες. Συγχρόνως, διέκριναν και εκτίμησαν τις οσφρητικές της ικανότητες, το κούνημα της ουράς, την ανάκτηση πραγμάτων, το γαύγισμα και το κυνήγι άγριων χοίρων και βοοειδών.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος πιστεύεται ότι κατάγεται από ιθαγενείς σκύλους ιθαγενών της Αμερικής που διασταυρώθηκαν με Μαστίφ και Greyhound που είχαν μαζί τους Ισπανοί εξερευνητές. Το εξωτικό όνομα της φυλής, Catahoula, πιθανότατα είναι μια παραμόρφωση της λέξης των ιθαγενών που σήμαινε «Chocktaw» και αναφέρεται σε μια ράτσα της περιοχής.

 Ανεξάρτητα από το πως ξεκίνησε η ανάπτυξη της ράτσας, το Καταχούλα καθιερώθηκε ως το σκυλί της Λουιζιάνα το 1979. Ο Ηνωμένος Κυνολογικός Όμιλος το αναγνώρισε και το κατέταξε στις κυνηγετικές ράτσες σκύλων το 1995.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

  

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Louisiana Catahoula Leopard:

 Το Louisiana Catahoula Leopard Dog έχει ένα τεράστιο φάσμα στοιχείων χαρακτήρα που εναλάσσει ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση. Από εκεί που είναι ένας σοβαρός και συγκεντρωμένος σκύλος, όταν εκτελεί τα εργατικά του καθήκοντα, μετατρέπεται σε ένα δραστήριο και άκρως διασκεδαστικό πλάσμα μέσα στο σπίτι, που κάνει γκάφες και μοιράζει γέλια σε όλους.

 Ως ένα εξαιρετικό κυνηγόσκυλο, χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι ο ανεξάρτητος τρόπος σκέψης και η επαγρύπνιση, που του επιτρέπουν να είναι ένας εξαιρετικός φύλακας για την οικογένειά του, αλλά πολύ επιφυλακτικός με τους ξένους.

 Φυσικά, ένας τέτοιος σκύλος χρειάζεται άρτια εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από κουτάβι, προκειμένου να διαμορφώσει έναν υγιή και αξιοπρεπή χαρακτήρα, που θα το βοηθήσει να εξελιχθεί στον πιο πιστό και στοργικό τετράποδο φίλο.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Πέρα από το εβδομαδιαίο βούρτσισμα και το περιστασιακό μπάνιο, αυτό το σκυλί δεν απαιτεί πολλή περιποίηση. Στην διαδικασία του καλλωπισμού του σκύλου, βέβαια, περιλαμβάνεται ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών, ο έλεγχος των αφτιών για να απομακρύνεται το κερί και οι ακαθαρσίες, αλλά και το κόψιμο των νυχιών του.

 Όπως έχει γίνει αντιληπτό, πρόκειται για ένα πολύ δραστήριο πλάσμα, που δεν ταιριάζει σε όλους τους τύπους ανθρώπων, διότι ευδοκιμεί σε ένα περιβάλλον που του προσφέρονται πολλές ευκαιρίες για πνευματική και σωματική εκτόνωση. Σε αντίθεση περίπτωση, μπορεί να γίνει πολύ ατίθασο και να αποκτήσει καταστροφική συμπεριφορά.

 Μάλιστα, μιας και πρόκειται για ένα κυνηγόσκυλο, πρέπει να βγαίνει βόλτες με λουρί και να παίζει σε μέρη με περίφραξη, για να μη χαθεί από τα μάτια του αφεντικού του. Επίσης, είναι εξαιρετικός κολυμβητής και απολαμβάνει πολύ δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία και η ανάκτηση μπάλας ή δίσκου.

 Το ιατρικό προφίλ της ράτσας:
  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται/ δεν υπάρχουν.
  • Μικρές ανησυχίες: δεν αναφέρονται/ δεν υπάρχουν.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Δυσπλασία ισχίου, κώφωση και προβλήματα στα μάτια.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Δεν αναφέρονται/ δεν υπάρχουν.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 10 έως 14 χρόνια.

 Έχοντας το χαρακτηριστικό να συνδυάζει πολλές διαφορετικές προσωπικότητες, το Καταχούλα Λουιζιάνα είναι ένα ταλαντούχο κυνηγόσκυλο με πολύ υψηλές επιδόσεις σε ξηρά και νερό, ευλύγιστο σώμα και πολύ υψηλή αντοχή. Αυτό το εργατικό σκυλί είναι πολύ σοβαρό και υπεύθυνο όταν εκτελεί τα καθήκοντά του, αλλά όταν αποδεσμεύεται, μετατρέπεται σε έναν μικρό κλόουν που τους κάνει όλους να ξεκαρδίζονται στα γέλια.

 Βέβαια, τα κουτάβια που χαρίζονται ή δίνονται για υιοθεσία χρειάζονται ένα πολύ αυστηρό και δυναμικό αφεντικό, που θα καταφέρει να τιθασεύσει τον χαρακτήρα τους και θα τα βοηθήσει να μετατραπούν σε υπάκουα και ψυχικά υγιή κατοικίδια, που θα συμμετέχουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της οικογένειάς τους. 

 Αν και στην Ελλάδα είναι απίθανο να συναντήσετε τη ράτσα, σε ταξίδια σας στο εξωτερικό μπορεί να έρθετε σε επαφή μαζί του και να ξετρελαθείτε όχι μόνο από την ομορφιά του, αλλά και από τις δεξιότητές του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top