Λεονμπέργκερ: Ένας κορυφαίος σκύλος διάσωσης!

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος: 45 με 77 κιλά

 Ύψος: 64 με 80 εκατοστά

 Οικογένεια: Mastiff

 Καταγωγή: Γερμανία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1900

 Άλλα ονόματα: Δεν αναφέρονται

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Leonberger:

 Πρόκειται για ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους με δυνατό και μυώδες σώμα. Έχοντας εκτραφεί ως σκυλί εργασίας, το Λεονμπέργκερ είναι κατάλληλο για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να βοηθάει το αφεντικό του σε αγροτικές εργασίες και σε οτιδήποτε μπορεί να προκύψει εντός και εκτός σπιτιού.

 Το σώμα του είναι βαρύ, ελαφρώς μακρύτερο απ’ ότι ψηλό και πολύ δυνατό. Μάλιστα, λόγω της πλούσιας χαίτης γύρω από τον λαιμό και στο στήθος, τα αρσενικά σκυλιά της ράτσας θυμίζουν έντονα λιοντάρι.

 Η ράτσα διαθέτει ίσιο, διπλό τρίχωμα, το οποίο μπορεί να μείνει σχετικά κοντό ή να μακρύνει πολύ. Το εσωτερικό στρώμα τριχών είναι μαλακό και πυκνό, αλλά αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στο να διακρίνονται το περίγραμμα και οι καμπύλες του σώματός του.

 Τα συνήθη χρώματα της φυλής είναι το κίτρινο, το μπεζ, το κόκκινο και το καστανοκόκκινο με μαύρες λεπτομέρειες τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο υπόλοιπο σώμα.

 Αν και ογκώδης και με δυναμικό βάδισμα, οι κινήσεις του αποπνέουν μια ελαφρότητα και χαριτωμενιά. Την ίδια στιγμή, η αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με τον ετοιμοπόλεμο χαρακτήρα και την υπάκουη συμπεριφορά του, καθιστούν το Λεονμπέργκερ ένα εξαιρετικό κατοικίδιο.

 Η ιστορία της ράτσας:

Αυτά τα σκυλιά προέρχονται από τη γερμανική πόλη Leonberg, όπου και εκτράφηκαν περίπου στις αρχές του 1830, για να μοιάζουν με το λιοντάρι που είναι το οικόσημο της πόλης.

 Ο δήμαρχος της πόλης, Heinreich Essig, ήταν εκτροφέας σκύλων και λέγεται ότι διασταύρωσε ένα Landseer Newfoundland με ένα «Barry» (πρόδρομος του Αγίου Bernard) και στη συνέχεια με ένα σκύλο Μεγάλων Πυρηναίων. Αυτός ο ισχυρισμός όμως αμφισβητήθηκε, καθώς υπάρχουν περιγραφές στην Αυστρία από το 1585, όπου παρουσιάζουν πανομοιότυπα σκυλιά με το Λεονμπέργκερ.

 Επιπλέον, σύγχρονοι γενετιστές υποστηρίζουν ότι έπρεπε να διασταυρωθούν περισσότερες ράτσες σκύλων από αυτές τις τρεις που αναφέραμε για να παράγουν τα χαρακτηριστικά που παρατηρήθηκαν στον πρώιμο σκύλο Leonberger.

 Παρ’ όλ’ αυτά, ο Essig ήταν μεγάλος υποστηρικτής της φυλής και της προσέδωσε ακόμα πιο μεγάλη φήμη από αυτή που ήδη είχε ως εξαιρετικός σκύλος εργασίας και φύλακας.

 Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η ράτσα έγινε πολύ δημοφιλής και η χρηματική της αξία ήταν πολλή μεγάλη για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, κυρίως γιατί ο δημιουργός της τη καθιέρωσε μεταξύ των αριστοκρατών της εποχής.

 Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ισχυρό Leonberger αποδείχθηκε εξαιρετικά απαραίτητο, καθώς τραβούσε άμαξες με πυρομαχικά. Ωστόσο, αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη ράτσα, καθώς μόνο πέντε σκυλιά κατάφεραν να επιβιώσουν. Σαν να μην έφτανε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μετά το πέρας και του Δευτέρου, ο αριθμός των επιζήσαντων σκύλων της ράτσας ανέρχετο σε μόλις οχτώ.

 Τα σημερινά σκυλιά της είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας μιας ομάδας Γερμανών εκτροφέων το 1945, με σκοπό να διασώσουν τα χαρακτηριστικά του Leonberger. Σήμερα, η φυλή είναι γνωστή σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι εδώ στην Ελλάδα.

 Μάλιστα, κάνουμε λόγο για έναν πολύ ταλαντούχο σκύλο, ο οποίος εκπαιδεύεται να πέφτει από ελικόπτερα μέσα στο νερό, για να διασώσει ανθρώπους από πνιγμό. Ωστόσο, δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων, καθώς μόλις το 2010 αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Leonberger:

 Αδιαμφισβήτητα, το Leonberger είναι ένα καλόβολο και στοργικό σκυλί, που είναι πολύ πιστό στην οικογένειά του και άξιο εμπιστοσύνης για να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε εργασία του ανατεθεί. Επιπλέον, είναι πρόθυμο να ευχαριστήσει το αφεντικό του, αρκεί να εκπαιδεύεται από κουτάβι και να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους και ζώα.

 Αν και πρόκειται για έναν πολύ καλό φύλακα, έχει καλή συμπεριφορά απέναντι στους ξένους και σε άλλα κατοικίδια, ωστόσο, θα προσπαθήσει να τους επιβληθεί και να θέσει τα όριά του. Ιδανικά, καλό είναι να έχει άφθονο χώρο για να αθλείται και να παραμένει δραστήριο, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και στους κανόνες ενός σπιτιού.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι πιο αθλητικός και ευκίνητος από τις υπόλοιπες γιγάντιες φυλές. Του αρέσει πολύ να πηγαίνει για βόλτες και πεζοπορία, ενώ δεν είναι λάτρης του τρεξίματος. Σε αυτό που έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε δραστηριότητες που απαιτούν διεκπεραίωση καθηκόντων, τράβηγμα, κολύμπι και διάσωση. 

 Λόγω του ότι έχει παχύ τρίχωμα, απαιτεί βούρτσισμα αρκετές φορές την εβδομάδα και καθημερινά τη περίοδο που έχει έντονη τριχόπτωση. Μπορεί για κάποιους να φαίνεται ανυπόφορη η γούνα του, ωστόσο, είναι απαραίτητη για εκείνον, προκειμένου να ανταπεξέρχεται στα ψυχρά κλίματα και στο παγωμένο νερό της θαλάσσης, των ποταμών και των λιμνών.

 Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν μεγαλόσωμο σκύλο, οι αρθρώσεις και οι χόνδροι του σώματός του επιβαρύνονται αρκετά με το πέρασμα των χρόνων, οπότε δεν είναι σπάνιο κάποια σκυλιά να εμφανίσουν δυσπλασία ισχίου ή αγκώνα, όπως και αρθρίτδα. Βέβαια, ο τρόπος ζωής και η διατροφή που ακολουθούν τα κατοικίδια δρουν αταλυτικά στη κατάσταση της υγείας τους και στο πόσο ζουν τα σκυλιά.

 Σε κάθε περίπτωση, το Λεονμπέργκερ είναι ένα δυνατό και μυώδες σκυλί που διεκπεραιώνει υπεύθυνα και σωστά τα καθήκοντα που του ανατίθενται. Ως ένα από τα καλύτερα σκυλιά εργασίας, είναι πολύ πιστό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του, ενώ επιδεικνύει μια εξίσου αξιοπρεπή συμπεριφορά και στάση όταν έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και ζώα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top