Τζακ Ράσελ Τεριέ: Η σουπερ-δραστήρια ράτσα!

 Τύπος: Τεριέ

 Βάρος:  5 ως 6 κιλά

 Ύψος: 25 ως 30 εκατοστά

 Οικογένεια: Τεριέ

 Καταγωγή: Αγγλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Parson Jack Russell Terrier

 Πάμε να γνωρίσουμε τη ράτσα του Τζακ Ράσελ Τεριέ:

 Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος (mini), αλλά το Jack Russell Terrier είναι ατρόμητο, επίμονο και πολύ εργατικό σκυλί. Αρχικά, εκτράφηκε για να εργάζεται σκληρά και του αρέσει πολύ σκάβει.

 Μάλιστα, το μικρό και ευλύγιστο στήθος του επιτρέπει να κυνηγάει μέσα σε λαγούμια και σε δύσβατα μέρη, ενώ τα μακριά του πόδια του δίνουν τη ταχύτητα και τη δύναμη να κυνηγήσει ακόμα και το πιο γρήγορο θήραμά του.

 Το τρίχωμά του είναι αδιάβροχο και μπορεί να το συναντήσετε είτε λείο είτε κυματισμό. Τα συνήθη χρώματά του είναι το λευκό με καφέ ή μαύρες κηλίδες. Τα περισσότερα σκυλάκια έχουν καφέ ή μαύρες κηλίδες και στα δύο τους μάτια, ενώ κάποια έχουν μόνο στο ένα τους μάτι, που τα κάνει να μοιάζουν με «πειρατή».

 Εν ολίγοις, το Terrier Jack Russell είναι ένα γεροδεμένο, καλά ισορροπημένο μίνι κυνηγόσκυλο, με μεγάλη αντοχή και δύναμη, που ανταγωνίζεται επάξια ακόμα και μεγαλύτερα κυνηγόσκυλα.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Η ράτσα του Ράσελ Τεριέ αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα από τον Αιδεσιμότατο John Russell, με σκοπό το κυνήγι αλεπούς.

 Αρχικά, υπήρχαν δύο εκδοχές της ράτσας, το Jack Russell Terrier και το Parson. Το πρώτο ήταν μικρότερο σε μέγεθος με μακρύτερο σώμα και κοντύτερα πόδια σε σχέση με το Parson Russell Terrier και χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι παρασίτων και κουνελιών.

 Σήμερα, και οι δύο εκδοχές συγκαταλέγονται στην ίδια ράτσα και δεν διαφοροποιούνται. Το Parson Russell Terrier αναγνωρίστηκε από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1997, ενώ το Jack Russell Terrier αναγνωρίστηκε από τον Ηνωμένο Κυνολογικό Όμιλο το 2001.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Τζακ Ράσελ Τεριέ:

 Ανεξάντλητη ενέργεια, εξυπνάδα, θάρρος και στοργή είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτού του μίνι σκύλου. Κι όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, ναι, το Jack Russell Terrier είναι ένας ατρόμητος σκύλος και επίμονος κυνηγός, που μπορεί να σκάβει στο χώμα χωρίς σταματημό.

 Η αλήθεια είναι ότι αυτό το κουτάβι ευδοκιμεί σε οικογένειες εξίσου δραστήριες όπως αυτό, που θα του προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον για να διοχετεύσει την ενέργειά του. Ιδανικά, πρέπει να έχει στη διάθεσή του μία μεγάλη αυλή, όπου θα μπορεί να σκάβει και να ανοίγει τρύπες στο έδαφος ανενόχλητος.

 Αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει ήδη, θα πρέπει να τον εκπαιδεύσετε από κουτάβι στους βασικούς κανόνες του σπιτιού και να το κοινωνικοποιείτε συνεχώς σε ανθρώπους και άλλα ζώα, για να έχει μία φρόνιμη και αξιοπρεπή συμπεριφορά.

 Μάλιστα, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε την εκπαίδευση με το crate σκύλου, ούτως ώστε να έχει ένα «ησυχαστήριο», όπου θα μπορείτε να τον τοποθετείτε όταν υπάρχει ανάγκη, όπως για παράδειγμα όταν πηγαίνετε ένα ταξίδι, μία επίσκεψη στον κτηνίατρο ή σε ένα ξένο σπίτι.

 Όσο είστε δραστήριοι και πρόθυμοι να του παρέχετε καθημερινά εκπαιδευτικά παιχνίδια που διεγείρουν τον εγκέφαλό του, δεν έχει και τόση σημασία αν μένετε σε διαμέρισμα ή μικρό σπίτι.

 Ωστόσο, δεν συνιστάται ιδιαίτερα για ένα σπίτι με μικρά παιδιά, άλλα σκυλιά ή μικρόσωμα κατοικίδια, καθώς δεν έχει καθόλου υπομονή. Αντίθετα, μπορεί να ταιριάξει καλύτερα με μεγαλύτερα παιδιά, που ξέρουν να σέβονται τα όρια και τις ανάγκες του.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Η ενέργειά του Ράσελ Τεριέ είναι πραγματικά ατελείωτη και σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος, μπορεί να το κάνουν ατίθασο και ανεξέλεγκτο αν δεν ασχολείστε αρκετά μαζί του.

 Επίσης, ας μην ξεχνάμε την ιστορία του ως κυνηγόσκυλο. Η ράτσα εκτράφηκε για να επιτελεί καθήκοντα και εργασίες, οπότε μία βόλτα και ένα μπαλάκι δεν πρόκειται να τον ικανοποιήσουν. Μαζί του θα πρέπει να γυμνάζεστε καθημερινά, να βγαίνετε βόλτες με λουρί και να του προσφέρετε παιχνίδια που εξασκούν σώμα και πνεύμα.

 Σε περίπτωση που δεν έχετε πολύ χρόνο ή δεν είστε στη κατάλληλη ηλικία για δραστηριότητες και παιχνίδια, η όρεξή του για δράση και έντονη ζωή θα είναι πρόβλημα για σας. Χωρίς κάτι από τα παραπάνω, το Ράσελ Τεριέ μπορεί να πλήξει και να γίνει καταστροφικό, ενώ θα επιδοθεί και στη μεγάλη του αγάπη, το σκάψιμο.

 Το τρίχωμά του είναι κοντό, λείο ή τραχύ, ίσιο ή κυματιστό και γενικά δεν μαδάει πολύ. Απαιτεί ελάχιστη περιποίηση και κανονικό βούρτσισμα. Επίσης, δεν χρειάζεται συχνό μπάνιο, οπότε ως προς τη περιποίησή του δεν θα σας ταλαιπωρήσει καθόλου.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Νόσος Legg-Calve-Perthes (νόσος των αρθρώσεων του ισχίου).
  • Μικρές ανησυχίες: Εξάρθρωση επιγονατίδας.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: δεν αναφέρονται.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Μάτια, αυτιά και γόνατα.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12 έως 15 χρόνια.

 Κλείνοντας, το Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι μία κατηγορία από μόνο του. Ο αρχικός σκοπός εκτροφής του ως σκυλί εργασίας και κυνηγόσκυλο έχουν επιδράσει καταλυτικά στον χαρακτήρα του, επομένως, η υιοθεσία ενός τέτοιου κατοικιδίου απαιτεί έναν δυναμικό και πολυπράγμονα ιδιοκτήτη.

 Τα κουτάβια της ράτσας είναι αξιαγάπητα και πολύ αφοσιωμένα στην οικογένειά τους. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να αθλούνται και να παίζουν καθημερινά, όπως επίσης να καταπιάνονται συνεχώς με ένα πράγματα και καθήκοντα, για να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Να θυμάστε: ακόμα και το πιο ατίθασο σκυλί, μπορεί να γίνει ώριμο και υπεύθυνο με τη σωστή εκπαίδευση, τη πειθαρχία και τη κοινωνικοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top