Κυνηγόσκυλο Ίμπιζα: Ένα κυνηγόσκυλο σαν…αερικό!

 Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος: 20 με 22 κιλά

 Ύψος: 57 με 69 εκατοστά

 Οικογένεια: Sighthound

 Καταγωγή: Ίμπιζα (Βαλεαρίδες Νήσοι)

 Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα της φυλής: Podenco Ibicenco, Ca Eivissenc, Balearic Dog

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Ibizan Hound:

 Το σκυλί Ibizan Hound διαθέτει μία ελαφίσια κομψότητα, χάρη και έκφραση προσώπου, με τις κινήσεις και το βάδισμά του να αντανακλούν αυτά τα αέρινα και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

 Η ευλύγιστη κορμοστασιά του επιτρέπει σε αυτόν τον σκύλο να τρέχει πολύ γρήγορα, κάνοντας έναν χαρακτηριστικό διπλό καλπασμό και να έχει μεγάλη αντοχή. Μάλιστα, λόγω του σωματότυπού του είναι πολύ καλός άλτης και μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλα ύψη από πλήρη ακινησία.

 Όπως καταλάβατε, το σώμα του είναι ελαφρύ, χαριτωμένο και ελαφρώς μακρύτερο απ’ ότι ψηλό, σε σχέση με το μέγεθός του. Το τρίχωμά του είναι κάπως σκληρό στην υφή, ενώ μπορεί να το βρείτε είτε κοντό είτε μέχρι εφτά εκατοστά.

 Η ιστορία της ράτσας Ibizan Hound:

 Το κυνηγόσκυλο Ίμπιζας έχει πιθανώς τις ίδιες ρίζες με το κυνηγόσκυλο του Φαραώ, που μοιάζει πολύ με τα σκυλιά που εμφανίζονται τόσο σε αιγυπτιακούς τάφους όσο και με τον θεό «Anubis».

 Κατά πάσα πιθανότητα, αρχαίοι Φοίνικες έμποροι μετέφεραν αυτά τα σκυλιά στην Ίμπιζα, όπου παρέμειναν σε σχετική απομόνωση. Ανά τα χρόνια, η Ίμπιζα διαδέχθηκε πολλές ηγεμονίες, όπως των Αιγυπτίων, των Χαλδαίων, των Καρχηδονίων, των Ρωμαίων, των Βανδάλων, των Αράβων και, πιο πρόσφατα, των Ισπανών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν ως κυνηγόσκυλα.

 Το εντυπωσιακό με αυτά τα σκυλιά είναι ότι παρά μία μικρή εξωτική επιρροή που μπορεί να είχαν, κατάφεραν να μείνουν ανεπηρέαστα από διασταυρώσεις με άλλες ράτσες σκύλων. Οι δύσκολες συνθήκες στο νησί επέβαλαν την επιλεκτική αναπαραγωγή μόνο όσων σκύλων ήταν εξαιρετικοί στο κυνήγι κουνελιών.

 Αυτοί οι παράγοντες, λοιπόν, συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός ανθεκτικού, καθαρόαιμου σκύλου, που είχε ανεπαίσθητες και ασήμαντες διαφορές με τη πατρογονική του ράτσα.

 Το πρώτο Ibizan Hound ταξίδεψε μέχρι την Αμερική τη δεκαετία του 1950. Παρόλο που η εντυπωσιακή του εμφάνιση μαγνήτισε τα βλέμματα όλων, δεν θεωρούνταν ένα δημοφιλές κατοικίδιο για οικογένειες.

 Με τη πάροδο των χρόνων, όμως, η ράτσα κέρδιζε ολοένα περισσότερη δημοτικότητα και αποδοχή, ώσπου το 1979 ήρθε η επίσημη αναγνώρισή της από τον Αμερικάνικο Κυνολογικό Όμιλο. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, αυτό το ξεχωριστό πλάσμα παραμένει μια σπάνια, αλλά πανέμορφη φυλή.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

  

 Ευαισθησία στην ζέστη

   

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

  

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Κυνηγόσκυλου Ίμπιζας:

 Το κομψότατο και ντελικάτο Ibizan Hound διατηρεί το ένστικτο του κυνηγού και την οξεία αίσθηση ακοής και μυρωδιάς, χαρακτηριστκά που αποτελούσαν προνόμιο για ένα κυνηγόσκυλο, με αποτέλεσμα να μη διστάζει να κυνηγήσει κάτι που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. 

 Για το λόγο αυτό, ένα τέτοιο κατοικίδιο πρέπει να ασκείται σε ασφαλείς περιοχές και να βγαίνει βόλτες με λουρί, για να μη χαθεί και κινδυνέψει η υγεία του. Σε αντίθεση με τα περισσότερα sighthounds, αυτός ο σκύλος γαβγίζει συχνά όταν κυνηγάει και παίζει.

 Γενικά, ο χαρακτήρας αυτού του ιδιαίτερου πλασματος είναι ευγενικός, ήπιος, χαμηλών τόνων και πιστός. Βέβαια, με όσους δεν γνωρίζει είναι συγκρατημένο, έως και ντροπαλό θα λέγαμε, αλλά μόλις νιώσει οικεία, αποκτά μία υπέροχη συμπεριφορά.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής Ibizan Hound:

 Το Ibizan Hound είναι ένα ανεξάρτητο και πολύ αθλητικό σκυλί, που χρειάζεται καθημερινή άσκηση και εκτόνωση, για να διατηρεί τη ψυχική και σωματική του υγεία.

 Μάλιστα, ένας τέτοιος σκύλος χρειάζεται ευκαιρίες για να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες και να κάνει ψηλά άλματα, για τα οποία είναι εκ φύσεως προορισμένος. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες του δεν καλύπτονται με μεγάλες βόλτες ή τζόκινγκ με λουρί, αλλά και πάλι, το ιδανικό είναι να του παρέχουν τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται ως κυνηγόσκυλο.

 Λόγω του ότι δεινός άλτης και μπορεί να πηδήξει πολύ ψηλά ακόμα και από πλήρη ακινησία, το περιβάλλον που διαβιώνει πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να το σκάσει.

 Όσον αφορά τον καλλωπισμό του σκύλου σας, όσα έχουν απαλό τρίχωμά του χρειάζονται ένα περιστασιακό βούρτσισμα αυτά με το πιο τραχύ καλό είναι να βουρτσίζονται κάθε εβδομάδα.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές επιπλοκές με την υγεία του: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: επιληπτικές κρίσεις, αλλεργίες.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: κώφωση, καταρράκτης, δυσπλασία του αμφιβληστροειδούς.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: μάτια, ισχία, BAER, θυρεοειδής αδένας.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια.
  • * Σημείωση: ευαισθησία στην αναισθησία με βαρβιτουρικά.

 Ομολογουμένως, το Κυνηγόσκυλο Ίμπιζας είναι ένα πανέμορφο σκυλί που μοιάζει σαν αερικό, ωστόσο, δεν αρκείται στην εντυπωσιακή του εμφάνιση, καθώς είναι ταλαντούχος κυνηγός και εξαιρετικός άλτης. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη τον καλοσυνάτο και ήπιων τόνων χαρακτήρα του, τότε θα μπορούσε να είναι το ιδανικό κατοικίδιο για καθε οικογένεια.

 Αν εντυπωσιαστήκατε κι εσείς από τα χαρακτηριστικά της ράτσας και θέλετε ένα τετράποδο φιλαράκι, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα βρείτε πολλά κουτάβια σε καταφύγια, τα οποία χαρίζονται για υιοθεσία και επιθυμούν διακαώς να βρουν το παντοτινό τους σπιτάκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top