Golden Doodle: Ένας υβριδικός και ξεπόρτης σκύλος!

 Τύπος: Μικτή ράτσα σκύλου

 Βάρος: Αρσενικά: 20-45 κιλά, θηλυκά: 20-45 κιλά

 Ύψος: Αρσενικά 60-66 εκατοστά, θηλυκά 55-58 εκατοστά

 Οικογένεια: Πουλόσκυλο (σκύλος κυνηγιού), ιχνηλάτης (Golden Retriever), σκύλος νερού (Poodle)

 Καταγωγή: Βόρεια Αμερική, Αυστραλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1990

 Άλλα ονόματα: Groodle, Doodle, Goldenoodle, Curly Golden, Curly Retriever

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Golden Doodle είναι το αποτέλεσμα διασταύρωσης του Golden Retriever με το Poodle. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν υβριδικό σκύλο και όχι για μια αυτοτελή ράτσα, που προέρχεται από τη μίξη δύο καθαρόαιμων γονέων, με σκοπό να διαθέτει τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο. Βέβαια, δεν παύει να είναι σκυλιά όπως όλα τα άλλα, οπότε είναι φυσικό και επόμενο κάποιες φορές να υπερτερεί η μία εκ των δύο φυλών στο DNA τους

 Το Groodle, όπως λέγεται αλλιώς, έχει διατηρήσει πολλά θετικά στοιχεία και από τους δύο γονείς του. Είναι ένας σκύλος κατάλληλος για άτομα με αλλεργίες, καθώς έχει «υποαλλεργικό τρίχωμα», κάτι που κληρονόμησε από το Poodle.

 Η εμφάνισή τους προδίδει ξεκάθαρα τη διασταύρωση των γονιών του. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από Μινιατούρα μέχρι Στάνταρ και Μεγαλόσωμο. Τα συνήθη χρώματα του τριχώματός του είναι: κρεμ, χρυσό, κόκκινο, βερικοκί, γκρι, ασημί, ασημί-μπεζ, λευκό, μπλε, σοκολατί, σκούρο καφέ και μαύρο.Επίσης, περιστασιακά μπορεί να έχει μοτίβο λευκού με καφέ ή με μαύρα στίγματα, στικτό, phantom και sable.

 Το Golden Doodle είναι ένας εξαιρετικό κατοικίδιο για οικογένειες, αλλά και σκύλος με ιδιαίτερες ικανότητες, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται και ως σκύλος θεραπείας και οδηγός. Είναι έξυπνο, φιλικό, στοργικό και εύκολο στην εκπαίδευση. Τα πηγαίνει καλά με τά παιδιά, τους ξένους και τα άλλα κατοικίδια της οικογένειας, αν και μερικές φορές μπορεί να γαυγίζει παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται.

 Εάν δεν έχετε προγενέστερη πείρα με άλλες ράτσες σκύλων, με το Γκόλντεντούντλ δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς συνδυάζει την ήρεμη φύση του Γκόλντεν Ριτρίβερ και το ηθικό μεγαλείο του Πουντλ. Προτού όμως προχωρήσετε στην υιοθεσία αυτού του σκυλάκου, σκεφτείτε πρώτα εάν ταιριάζει στην καθημερινότητά σας – θυμηθείτε ότι δεν παύει να είναι ένας δραστήριος σκύλος.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Παρόλο που οι απαρχές των γονιών του ανάγονται πίσω στο 1800, το Γκολντεντούντλ εμφανίστηκε στην Αμερική τη δεκαετία του 1990. Το Golden Retriever κατάγεται από την Σκωτία, ενώ η καταγωγή του Poodle είναι αμφιλεγόμενη, είτε από Γαλλία είτε από τη Γερμανία. Η ράτσα αρχικά παρουσιάστηκε ως μια πιο μεγαλόσωμη εναλλακτική του Κοκαπού, μια από τις πιο πρόσφατες υβριδικές ράτσες σκύλων.

 Ωστόσο, η δημοτικότητά του άρχισε σταδιακά να εκτινάσσεται, καθώς πολλοί λάτρευαν την σπιρτόζα και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του από τη μεριά του Γκόλντεν Ριτρίβερ, όπως επίσης και τα χαμηλά επίπεδα πυτιρίδας που έχει από τη μεριά του Πουντλ.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους ξένους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

   

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

   

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Ο χαρακτήρας του Golden Doodle φέρει στοιχεία και από τους δύο του γονείς. Αυτό το υβριδικό πλάσμα είναι πολύ ενεργητικό, έξυπνο, φιλικό, στοργικό, παιχνιδιάρικο και με αυτοπεποίθηση. Λόγω της αφοσίωσής του στο αφεντικό του και της προθυμίας του να τον ευχαριστήσει, με αρωγό τη θετική ενίσχυση – ανταμοιβή και τη συνέπεια στην εκπαίδευση, θα έχετε έναν πολύ υπάκουο και φρόνιμο σύντροφο.

 Ένα Golden Doodle είναι υπέροχο για οικογένειες με παιδιά και εργένηδες, καθώς είναι πολύ δραστήρια και χρειάζονται έναν χώρο για να τρέχουν και να παίζουν με ελευθερία. Επιπλέον, 20 – 30 λεπτά καθημερινής γυμναστικής είναι απαραίτητα για τη ψυχική και σωματική του υγεία.

 Το Golden Doodle είναι ένα πολυμήχανο σκυλάκι, καθώς πέρα από κατοικίδιο ζώο συντροφιάς, λειτουργεί και ως σκύλος θεραπείας ή οδηγός τυφλών. Αυτό το πολυτάλαντο πλάσμα είναι ό,τι πρέπει για όσους από εσάς έχετε δραστήριο lifestyle και σας αρέσει να ξεφαντώνετε!

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Για να έχετε έναν υγιές σκύλο πρέπει να φροντίζετε τόσο την σωματική και ψυχική του κατάσταση, όσο και την διατροφή του. Επίσης, πρέπει να το κοινωνικοποιείται από νωρίς με άλλους ανθρώπους, κουτάβια και ενήλικες σκύλους για να έχει μια φιλική και ευγενική συμπεριφορά. Η εκπαίδευση επίσης πρέπει να ξεκινάει όταν είναι κουτάβι με κύριο σύμμαχό σας την θετική ενίσχυση και επιβράβευση.

 Δεν πρέπει όμως να αμελήσετε και την ψυχική και πνευματική διέγερση του σκύλου σας με τη μορφή παιχνιδιών ευκινησίας ή δια βίου εκπαίδευσης. Εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην καθημερινότητά του και μένει κλεισμένο σε ένα διαμέρισμα, μπορεί να πλήττει και να γίνει καταστροφικό. Για αυτό, δεν είναι ιδανικά σκυλιά για πολύ μικρά διαμερίσματα και μη δραστήριους ανθρώπους.

 Το Golden Doodle έχει διπλό και αρκετά παχύ τρίχωμα που χρειάζεται βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα για να παραμένει αφράτο και καθαρό. Μπορεί να συναντήσετε σκυλιά της ράτσας που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καλλωπισμό και άλλα που έχουν ανάγκη για επαγγελματική περιποίηση κάθε 8 – 12 εβδομάδες.

 Καλό είναι επίσης να ελέγχετε για πληγές, εξανθήματα και σημεία λοίμωξης, όπως ερυθρότητα, φλεγμονή στο δέρμα ή στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια του δεν πρέπει να έχουν ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Επίσης, καλό θα ήταν να μάθετε πώς να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας εύκολα και ήρεμα για να μην τον ενοχλούν στο παιχνίδι ή τραυματίζουν τα πέλματά του.

 Τέλος, ο καλλωπισμός του περιλαμβάνει:

  • Καθαρισμό των δοντιών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα
  • Τακτικό καθαρισμό των αφτιών και κόψιμο των νυχιών 1-2 φορές τον μήνα
  • Μπάνιο όταν είναι απαραίτητο
 Υγεία & Φροντίδα:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίων και αγκώνα, εξάρθρωση επιγονατίδας, νόσος von Willebrand.
  • Μικρές ανησυχίες: Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Λοιμώξεις σε αφτιά, παχυσαρκία, δερματικές αλλεργίες.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ματιών, ακτινογραφίες, DNA για τη νόσο von Willebrand.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 10-15 χρόνια.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση.

 Αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας υβριδικό σκυλί, δείτε στις αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή απευθυνθείτε σε κάποιο καταφύγιο με αδέσποτα ζώα που περιμένουν πως και πως μια αγκαλιά. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε ένα νόμιμο εκτροφείο που πληροί όλες τις προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας των ζώων ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top