Γιατί τα σκυλιά κοιμούνται στα πόδια μας; Τι μυστικά κρύβουν;

 Ίσως έχετε παρατηρήσει πως ο σκύλος σας επιλέγει να καθίσει στα πόδια σας, όταν κάθεστε σε ένα παγκάκι μετά από μια βόλτα ή στον καναπέ για να απολαύσετε την αγαπημένη σας ταινία. Φυσικά, εάν δεν κουνηθείτε, το φιλαράκι σας θα χαλαρώσει και θα ξαπλώσει στα πόδια σας.

 Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι κακή, αλλά κάποιες φορές άξια απορίας. Μπορεί να σας ενοχλεί και ίσως να σας προβληματίζει, εάν έχετε πάρει ένα ωραίο κρεβάτι για να απολαμβάνει ο σκύλος σας τον ύπνο του και αντ’ αυτού εκείνος προτιμάει να κάθετε στα πόδια σας. Όπως και να νιώθετε για αυτή την συμπεριφορά, καλό είναι να καταλάβετε γιατί ο σκύλος σας επιλέγει να ξαπλώσει στα πόδια σας.

 Ένστικτο

 Τα σκυλιά είναι στενά συνδεδεμένα με την αγέλη τους. Ακόμα και εάν δεν έχουν ζήσει ούτε μια στιγμή στην άγρια φύση, διατηρούν μερικά ένστικτα της φύσης τους. Πολλές φορές το να κάθονται στα πόδια σας είναι απλά ένστικτο που έχει απομείνει στο DNA από τους προγόνους τους.

 Στην άγρια φύση, τα σκυλιά δρούσαν σε αγέλες. Αυτό το έκαναν για να προστατεύονται, να συνεργάζονται και να επιβιώνουν. Ακόμα και όταν κοιμόντουσαν ή ξεκουράζονταν το έκαναν ομαδικά. Ο «ηγέτης» κατείχε το πιο άνετο σημείο και τα άλλα σκυλιά συσπειρώνονταν κοντά του για να ζεσταθούν.

 Στο σπίτι σας εσείς είστε ο ηγέτης. Τα κουτάβια μαθαίνουν από νωρίς αυτή την νοοτροπία, καθώς κοιμούνται κοντά στην ουρά της μητέρας τους. Αυτό γίνεται για να μην τραυματιστούν ή ποδοπατηθούν όταν η μητέρα τους μετακινηθεί στον ύπνο της. Ένα νεαρό κουτάβι επαναλαμβάνει αυτή την σκυλίσια συμπεριφορά, επειδή έτσι έχει μάθει.

 Ασφάλεια

 Ως ηγέτης του σπιτιού, στα μάτια του σκύλου σας έχετε διάφορους ρόλους. Ένας από αυτούς, ίσως και ο πιο σπουδαίος, είναι ο ρόλος του προστάτη. Εάν το κουτάβι νιώθει ανασφάλεια, θα έρθει σε εσάς για να το προστατεύσετε. Αυτό συμβαίνει πολύ με τους υποτακτικούς σκύλους, όμως, ακόμα και οι μεγαλύτερες, ατρόμητες ράτσες σκύλων θα έρθουν σε εσάς όταν νιώσουν ανασφάλεια.

 Λόγοι που θα προκαλέσουν ανησυχία στον σκύλο μπορεί να είναι οι δυνατοί ήχοι, άλλοι άνθρωποι ή οτιδήποτε δεν έχει συνηθίσει ο σκύλος σας. Θα καθίσει ή θα ξαπλώσει στα πόδια σας για να αισθανθεί άνετα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χαϊδέψετε το σκυλί σας για να αισθανθεί άνεση και ασφάλεια.

 Εάν ο σκύλος σας αποκοιμηθεί στα πόδια σας, παρατηρήστε την στάση του σώματός του, γιατί υποδηλώνει το πως νιώθει. Σε περίπτωση που ο σκύλος κοιμηθεί στο πλάι ανάμεσα στα πόδια σας, αισθάνεται προστατευμένος.

 Με αυτή η στάση το σκυλάκι εκθέτει την κοιλιά του – κάτι που θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο στην άγρια φύση – οπότε όταν το κάνει σε σας, σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται και νιώθει ότι μπορείτε να τον κρατήσετε ασφαλή.

 Προστασία

 Βεβαίως, ο σκύλος σας μπορεί να ξαπλώνει στα πόδια σας για να σας προστατέψει από μια απειλή. Θέλει να αποτρέψει το να σας συμβεί κάτι κακό, μπαίνοντας ανάμεσα στην πιθανή απειλή και εσάς. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό τα σκυλάκια να θέλουν να σας προστατεύσουν όταν νομίζουν πως χρειάζεται.

 Διεκδίκηση – Κυριαρχία

 Εάν ο σκύλος σας κάθεται στα πόδια σας ενώ βρίσκεστε έξω σε κάποιο πάρκο, πιθανόν να θέλει να κάνει αισθητή την κυριαρχία του. Ουσιαστικά, δηλώνει στα άλλα σκυλιά πως εσείς είστε ο ηγέτης του και πρέπει να υποχωρήσουν. Εσείς μπορεί να αντιμετωπίζετε τον σκύλο σας ως δικό σας, αλλά και εκείνος ακριβώς έτσι το βλέπει.

 Στοργή

 Ο σκύλος σας μπορεί να κάθεται ή να ξαπλώνει στα πόδια σας επειδή σας αγαπάει. Επιδιώκει να βρίσκεται κοντά σας, να νιώθει το άγγιγμά σας, να σας μυρίζει και να ακούει τη αναπνοή σας. Εάν λείπετε όλη μέρα, ο σκύλος σας με αυτό τον τρόπο θέλει να σας δείξει πως δεν θέλει να φύγετε ξανά.

 Επίσης, ορισμένα σκυλιά αντιδρούν έτσι όταν θέλουν να σας παρηγορήσουν. Τα σκυλιά είναι πραγματικά έξυπνα όντα και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά σας. Εάν κλαίτε, είστε άρρωστος ή αγχωμένος, το σκυλάκι σας θέλει να σας παρηγορήσει και να σας ηρεμήσει.

 Αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως λογική. Εάν το σκυλάκι σας κάθεται στα πόδια σας επειδή σας αγαπάει και σας νοιάζεται, να είστε σίγουροι ότι είστε ο καλύτερος ιδιοκτήτης και το φροντίζετε σωστά. Ο σκύλος είναι πραγματικά ευγνώμων για ό,τι κάνετε για αυτόν και για αυτό δεν θέλει να φύγει από το πλευρό σας.

 Πως μπορώ να σταματήσω αυτή την συμπεριφορά;

 Γενικά, το να θέλει το σκυλί σας να κάθεται στα πόδια σας, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μάλιστα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες το λατρεύουν. Είναι μια όμορφη στιγμή εκδήλωσης συναισθημάτων και σύνδεσης με τον σκύλο σας.

 Ωστόσο, μερικοί ιδιοκτήτες βρίσκουν αυτή την συμπεριφορά ενοχλητική και δεν θέλουν να βρίσκεται ο σκύλος τους κάθε στιγμή στα πόδια τους. Εάν συμβαίνει κάτι, τέτοιο υπάρχει τρόπος να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά.

 Μια συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται, έχει υιοθετηθεί μετά από θετική ενίσχυση. Εάν δεν αντιδράτε ή δείχνετε οτι δεν σας πειράζει να κάθεται ο σκύλος στα πόδια σας ή να σας γρατζουνάει, τότε εκείνος θα νομίζει πως αυτή η συμπεριφορά είναι θεμιτή.

 Εάν θέλετε να σταματήσει, μην τον ενθαρρύνετε να ξαπλώσει στα πόδια σας εκφράζοντας τη στοργή και την αγάπη σας για αυτή την πράξη. Φυσικά, δεν θα τον διώξετε ούτε θα τον κλωτσήσετε. Ο σωστός τρόπος είναι να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να χρησιμοποιεί το κρεβάτι του. Δημιουργήστε ένα φιλόξενο και άνετο περιβάλλον, επιβραβεύοντας τον σκύλο σας με πολλές λιχουδιές, όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι του.

 Οι στάσεις ύπνου του σκύλου

 Αφού αναλύσαμε πλήρως τους πιθανούς λόγους που το σκυλί σας κοιμάται στα πόδια σας, θα δούμε και τις στάσεις του ύπνου. Ο τρόπος που κοιμάται το σκυλί σας δείχνει πολλά για την συνολική προσωπικότητά του αλλά και για το πως νιώθει.

 Τα σκυλιά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά με τους ανθρώπους, γι’ αυτό χρειάζεται να μάθετε την γλώσσα σώματος του σκύλου σας για να κατανοείτε τι τους συμβαίνει.

 Κουλουριασμένος

 Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη στάση ύπνου του σκύλου και θα την βλέπετε καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής του. Το σκυλάκι βρίσκεται σε εμβρυϊκή στάση: τα πόδια του είναι κρυμμένα κάτω από το σώμα και η ουρά μαζεύεται προς το κεφάλι του.

 Ουσιαστικά, είναι σφιχτά κουλουριασμένος. Αυτή η στάση μπορεί να υποδηλώνει ότι κρυώνει ή νιώθει άβολα για κάτι. Με αυτή την στάση διατηρεί το σώμα του προστατευμένο.

 Γυρισμένος στο πλάι

 Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, αυτή είναι μια στάση που θα θέλατε να δείτε. Το σκυλί ξαπλώνει στο πλάι αφήνοντας ακάλυπτη την κοιλιά του. Αυτή η στάση δείχνει ότι ο σκύλος νιώθει ασφαλής και σας εμπιστεύεται. Κοιμάται χωρίς να ανησυχεί για κάτι.

 Γυρισμένος ανάσκελα

 Αυτή είναι μια αστεία και χαριτωμένη στάση. Ο σκύλος σας ξαπλώνει στην πλάτη του έχοντας το πόδια του στραμμένα προς τα πάνω. Πρόκειται για μια υποτακτική θέση, επειδή το σώμα του είναι ακάλυπτο. Ο σκύλος νιώθει ήρεμος, άνετος και ασφαλής.

 Ανάσκελα – στάση «λιπόθυμος σκύλος»

 Αυτή η θέση ύπνου μοιάζει πολύ με την παραπάνω, αλλά η μόνη διαφορά είναι η στάση των μπροστινών ποδιών του. Σε αυτήν την στάση τα μπροστινά πόδια βρίσκονται επίπεδα στο στήθος. Ο σκύλος μπορεί να είναι κουρασμένος ή να ζεσταίνεται και η εν λόγω στάση του επιτρέπει να δροσιστεί.

 Χαλαρός μπρούμητα – στάση «πετάω»

 Ο σκύλος σας μοιάζει πραγματικά με σούπερ ήρωας – το κεφάλι και η κοιλιά του ακουμπάνε στο έδαφος και τα τέσσερα του πόδια είναι τεντωμένα και ανοιχτά. Τα κουτάβια και τα δραστήρια σκυλιά τείνουν να κοιμούνται έτσι, επειδή είναι εύκολο να ξυπνήσουν και να αρχίσουν να παίζουν αμέσως.

 Κουλουριασμένη κοιλιά

 Το σκυλί μοιάζει να είναι κουλουριασμένο, αλλά δεν είναι. Τα σκυλιά δεν συνηθίζουν να κοιμούνται πολύ σε αυτή τη στάση, καθώς οι μύες τους δεν μπορούν να χαλαρώσουν σωστά.

 Ο σκύλος σας θέλει να κοιμάται ή να χαλαρώνει στα πόδια σας επειδή νοιάζεται για εσάς. Ανεξάρτητα από τον προφανή ή μη λόγο, τα σκυλάκια μπορεί να θέλουν να νιώσουν προστασία. Εάν η συμπεριφορά δεν σας ενοχλεί, αλλά αντίθετα την απολαμβάνετε, αδράξτε την ευκαιρία για να κάνετε ακόμα πιο γερό τον δεσμό αγάπης με τον σκύλο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top