Γιατί ο σκύλος μου θέλει να κοιμάται μαζί μου;

 Στα σκυλάκια αρέσει να κοιμούνται με τους ιδιοκτήτες τους για διάφορους λόγους, παραδείγματος χάρη για προστασία, εγγύτητα ή ζεστασιά. Μην απορείτε αν επιμένουν να κοιμούνται μαζί σας στο κρεβάτι σας αντί να πηγαίνουν στον δικό τους χώρο.

 Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως το ότι οι πρόγονοί τους κυνηγούσαν και κοιμόντουσαν μαζί για προστασία και ασφάλεια. Κινούνταν δηλαδή σε ζευγάρια.

 Πρέπει να αφήσετε το σκυλί σας στο κρεβάτι; Εάν δεν θέλει να κοιμηθεί μαζί σας ή κοντά σας σημαίνει πως δεν σας αγαπά ή δεν αισθάνεται μέλος της «οικογενειακής αγέλης» σας;

 Διαβάστε προσεκτικά πιο κάτω και θα απαντηθούν όλες σας οι απορίες.

Οι λόγοι που ο σκύλος κοιμάται μαζί σας

 Εάν έχετε δει σκυλάκι να γεννά ή έχετε κουτάβια θα παρατηρήσετε πως τα κουτάβια μαζεύονται όλα μαζί αμέσως μετά την γέννηση τους. Αυτό συμβαίνει καθώς από την φύση τους θέλουν να κοιμούνται σε ένα μεγάλο κύκλο σκυλιών, σε μια μεγάλη παρέα – αγέλη. Έτσι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο άνετα. Ακόμα και όταν μεγαλώσουν διατηρούν αυτή την τακτική για ζεστασιά και άνεση μαζί σας.

 Επίσης, η ανάγκη του σκύλου να κοιμηθεί δίπλα σας σημαίνει πως σας αγαπά και του αρέσει να νιώθει μέλος της οικογένειας. Ο ύπνος μαζί σας αποδεικνύει επίσης την πίστη, την εμπιστοσύνη και την προθυμία του να σας προστατεύσει.

 Εάν όμως ο σκύλος δεν θέλει να κοιμάται μαζί σας όλη την νύχτα μην ανησυχείτε. Είναι πολύ πιθανό να μην βολεύεται και να υπερθερμαίνεται – φυσικά δεν σημαίνει πως δεν σας αγαπάει ή δεν σας βλέπει σαν ιδιοκτήτη. Μπορεί το κρεβάτι σας να είναι πολύ μαλακό για τον σκύλο και να μην διαθέτει την υποστήριξη που ζητά.

 Να είστε σίγουροι πως δεν είναι προσωπικός λόγος που δεν κοιμάται μαζί σας.

 Έρευνες δείχνουν πως οι μισοί ιδιοκτήτες αφήνουν τα σκυλιά τους να κοιμούνται μαζί τους ενώ οι άλλοι μισοί όχι. Ορισμένες ράτσες σκύλων τείνουν να απολαμβάνουν αγκαλιές περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα τα Retriever, τα Border Collies και τα Αγγλικά μπουλντόγκ αγαπούν περισσότερο τις αγκαλιές από άλλες φυλές.

Ενθαρρύνετε τη συμπεριφορά του σκύλου να κοιμάται μαζί σας

 Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως τα περισσότερα σκυλιά δεν χρειάζονται ενθάρρυνση για να ανέβουν στο κρεβάτι και να ξαπλώσουν δίπλα σας. Εάν ο ύπνος κοντά στο σκυλάκι σας είναι σημαντικός για εσάς, ερευνήστε γιατί δεν θέλει να κοιμάται μαζί σας.

 Ίσως εξαιτίας του μεγέθους ή εξαιτίας του στρώματος. Εάν τους έχετε δώσει σημάδια πως σας ενοχλεί να κοιμούνται μαζί σας, τα σκυλάκια θεωρούν πλέον ότι το κρεβάτι είναι μια απαγορευμένη περιοχή.

 Ένας τρόπος να να ενθαρρύνεται το σκύλο σας να κοιμάται μαζί σας είναι να το αφήσετε να κοιμηθεί πρώτα στο δωμάτιο. Με την πάροδο του χρόνου δοκιμάστε να το δελεάσετε με μια – δύο λιχουδιές. Το κλειδί είναι να εκλάβει τον ύπνο ή το σκαρφάλωμα στο κρεβάτι ως κάτι θετικό. Μπορείτε να του δίνετε το γεύμα του δίπλα στο κρεβάτι ή να τοποθετήσετε μερικά αγαπημένα του παιχνίδια.

 Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να παίζετε με τον σκύλο σας πάνω στο κρεβάτι πριν τον ύπνο. Δεν θα θέλετε το σκυλάκι σας να ικετεύει και να γαυγίζει για περισσότερο παιχνίδι ενώ είναι ώρα για ύπνο. Εάν το σκυλάκι έχει μικρό μέγεθος, πάρτε μια μικρή σκαλίτσα ώστε να μπορεί να ανεβαίνει μόνο του.

 Ίσως διαπιστώσετε ότι, ανεξάρτητα από την ενθάρρυνση που του δίνετε, ο σκύλος σας εξακολουθεί να μην θέλει να κοιμηθεί μαζί σας στο κρεβάτι. Θυμηθείτε πως και τα σκυλάκια έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο και τα όρια τους. Εάν δεν θέλει και έχετε δοκιμάσει τα πάντα, δεν χρειάζεται να επιμείνετε παραπάνω.

Πως να κατεβάσω τον σκύλο μου από το κρεβάτι;

  Από την άλλη πλευρά, μπορεί να θέλετε να αποθαρρύνετε τον σκύλο σας από μια τέτοια συμπεριφορά. Ίσως καταλαμβάνει πολύ χώρο ή έχει ανήσυχο ύπνο και δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε ήρεμα και άνετα.

 Όποιος και αν είναι ο λόγος, αν αναρωτιέστε “πως να κατεβάσω το σκύλο από το κρεβάτι”, βεβαιωθείτε ότι είστε συνεπείς όταν τον εκπαιδεύετε να μην κοιμάται στο κρεβάτι σας.

 Κρατήστε μια σταθερή στάση για να επιτρέπετε ή όχι να κοιμάται στο κρεβάτι σας. Μην το αποθαρρύνετε το ένα βράδυ και το άλλο το ενθαρρύνετε. Ένα καλό, άνετο και ζεστό κρεβάτι σκύλου θα σας διασφαλίσει πως δεν θα προτιμάει το δικό σας.

 Άλλες εκτιμήσεις                                    

 Εάν ο σκύλος σας συνηθίζει να κοιμάται στο κρεβάτι σας και ξαφνικά σταματήσει, δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ωστόσο, μάθετε την γλώσσα σώματος του σκύλου σας και προσέξτε τη συμπεριφορά του. Εάν παρατηρήσετε άλλα σημάδια σωματικού πόνου ή δυσφορίας, όπως έλλειψη όρεξης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

 Εάν όλα δείχνουν καλά, μπορεί να έχουν αλλάξει απλά οι προτιμήσεις του. Μπορεί να μη του αρέσει κάποια μυρωδιά ή δεν νιώθει δροσερά και άνετα. Το ότι δεν κοιμάται μαζί σας δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπάει.

 Τα κουταβάκια συνηθίζουν να κοιμούνται όλα μαζί – κουλουριασμένα. Το ένστικτο αυτό συνεχίζει και στην ενήλικη ζωή τους. Τα σκυλιά που μεγαλώνουν με ιδιοκτήτες μπορεί να υιοθετήσουν ή να απορρίψουν αυτή την συνήθεια. Είναι σημαντικό να σέβεστε τα όρια του σκύλου σας και να δέχεστε τις προτιμήσεις του.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top