Γιατί ο σκύλος μου φοβάται;

 Μερικά σκυλιά βιώνουν υπερβολικό φόβο όταν συναντούν ξένους, με αποτέλεσμα να τρέμουν και να προσπαθούν να κρυφτούν όταν συναντούν ένα νέο άγνωστο άτομο. Αδιαμφισβήτητα, η ιδανική αντίδραση των σκύλων όταν συναντούν ξένους δεν είναι να κρύβονται και να τρέχουν μακριά.

 Εάν παρατηρήσετε πως το σκυλί σας φοβάται τους αγνώστους, τα άλλα σκυλιά και γενικότερα  τα πάντα, καλό είναι να διαπιστώσετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό και να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.

Οι λόγοι που τα σκυλιά αισθάνονται φόβο

 Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το σκυλί σας μπορεί να φοβάται τους ανθρώπους που δεν ξέρει,όπως είναι οι εξής:

  •  Μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του εκ γενετής. Ένας ντροπαλός σκύλος θα αναπαράγει ντροπαλά παιδιά. Ένα σκυλί που έχει γενικό φόβο για όλους τους ξένους – και όχι για έναν συγκεκριμένο φόβο ανδρών ή παιδιών για παράδειγμα – πιθανότατα να έχει γενετική προδιάθεση στο να φοβάται τα πάντα.
  •  Η έλλειψη κοινωνικοποίησης όταν είναι κουτάβι μπορεί να είναι ένας λόγος που τα σκυλιά φοβούνται όταν μεγαλώνουν. Τα κουτάβια που δεν έχουν εμπειρίες ή την ευκαιρία να συναντήσουν άλλους ανθρώπους κατά την βόλτα τους, θα γίνουν φοβικά.
  •  Τα σκυλιά με ιστορικό κακοποίησης μπορεί επίσης να φοβούνται τους ξένους. Εάν γνωρίζετε ότι το σκυλάκι σας έχει ιστορικό κακοποίησης, τότε θα καταλάβετε πως δεν άρχισε να φοβάται ξαφνικά τους ανθρώπους.

Η σωστή αντιμετώπιση του φόβου

 Η αντιμετώπιση του φόβου πρέπει να γίνει προσεκτικά. Κάθε σκυλί αντιδρά διαφορετικά όταν φοβάται. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να απομονωθεί σε μια γωνιά και κάποιος άλλος να γρυλίσει. Η διαδιακασία της αντιμετώπισης του φόβου που νιώθει ένας σκύλος συνήθως χρειάζεται πολύ χρόνο και συνεπή εκπαίδευση.

 Μπορεί ο σκύλος σας να αντιδράσει φοβικά και να τραβήξει ή να τεντώσει το λουρί του. Προσπαθήστε να παραμείνετε φιλικοί, χαλαροί και αισιόδοξοι όταν εσείς και ο σκύλος σας συναντάτε νέα άτομα. Μερικά σκυλιά δεν μαθαίνουν ποτέ να δέχονται πλήρως τους ξένους, αλλά μπορείτε να πετύχετε το να μην αντιδρά επιθετικά ή να τον καθησυχάζετε μερικώς.

 Δεν χρειάζεται να αναγκάσετε ένα φοβισμένο σκυλί να κοινωνικοποιηθεί με νέους ανθρώπους ή άλλα ζώα. Μια τέτοια τακτική μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση ή σε δάγκωμα. Μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτεί ώστε να σας βοηθήσει σε τεχνικές και στην εξάσκηση.

 Κάθε σκύλος μαθαίνει και προσαρμόζεται με τον δικό του ρυθμό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Προετοιμάστε το κλίμα της συνάντησης με νέους επισκέπτες

 Όταν έρχεται ένας νέος επισκέπτης, ζητήστε του να αγνοήσει τον σκύλο και να προσπαθήσει να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια του. Εάν έχετε λιχουδιές προτρέψτε τον επισκέπτη να τις αφήνει απαλά στο πάτωμα κοντά στον σκύλο καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης. Ο σκύλος σιγά σιγά θα συνδέσει τους νέους επισκέπτες με λιχουδιές.

 Μερικά σκυλιά φοβούνται περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του σκύλου σας ανάλογα με το φύλο του επισκέπτη. Έτσι θα μπορείτε να προετοιμαστείτε καλύτερα.

 Αφήστε το σκυλί σας να πλησιάσει έναν ξένο άνθρωπο με τους όρους του. Ανάλογα με το μέγεθος του φόβου ο σκύλος μπορεί να νιώσει άνετα μετά από λίγα λεπτά και να επιτρέψει στον νέο επισκέπτη να τον χαδέψει ή να τον χαιρετήσει.

 Ορισμένα σκυλιά, όταν έρχονται επισκέπτες στο σπίτι θα νιώσουν άνετα μόνο εάν πάνε σε ένα άνετο μέρος στο σπίτι και ηρεμήσουν μόνα τους. Εάν έχετε παρατηρήσει γρύλισμα ή οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας από το σκυλί σας, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν εκπαιδευτή. Ποτέ δεν πρέπει να βάλετε τους επισκέπτες ή το σκυλί σας σε μια κατάσταση όπου κάποιος μπορεί να τραυματιστεί.

 Μόλις το σκυλί πλησιάσει τον επισκέπτη θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια και να μην γίνονται απότομες και απειλητικές κινήσεις. Σε περίπτωση που ο σκύλος δεν νιώσει άνετα, μπορεί να επιτεθεί. Τα σκυλιά δαγκώνουν από φόβο και εσείς ως ιδιοκτήτης οφείλετε να προστατεύσετε και τις δύο πλευρές.

 Η ευθύνη είναι δική σας. Πρακτικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βάζετε το σκυλί σας σε διαφορετικό δωμάτιο όταν επισκέπτονται ορισμένα άτομα.

Καθημερινότητα χωρίς άγχος

 Δώστε στον σκύλο σας τον δικό του χώρο και χρόνο. Μπορεί να είναι ένα δωμάτιο ή ένα μέρος του σπιτιού που θα αισθάνεται ασφάλεια και θα μπορεί να καταφύγει όταν νιώθει ανήσυχος. Τα ασφαλή σημεία δεν χρειάζεται να είναι μεγάλοι χώροι, μπορεί να είναι μια γωνία με την αγαπημένη του κουβέρτα ή ένα ήσυχο δωματιάκι.

 Βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν πηγαίνει σε αυτήν την περιοχή εάν δεν το «επιτρέψει» ο σκύλος σας. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τον χώρο με φερορμόνες για να χαλαρώσει. 

 Εάν το κατοικίδιο ζώο σας βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, μην αφήσετε τους ξένους ανθρώπους να μπουν εκεί. Η απομάκρυνση του σκύλου σας από δυνητικά φοβισμένες καταστάσεις είναι απολύτως αποδεκτή, ειδικά εάν θα βοηθήσει να διατηρήσετε τους επισκέπτες και τον σκύλο σας ασφαλείς.

Κτηνίατρος και φάρμακα

 Η συζήτηση με τον κτηνίατρο μπορεί να είναι βοηθητική. Μπορεί να σας προτείνει και να σας συμβουλέψει να ακολουθήσετε κάποιες τεχνικές ή ακόμα και σας προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή εάν απαιτείται. Μαζί με τον κτηνίατρο μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον πιστοποιημένο εκπαιδευτή για να σας βοηθήσει με τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Εκπαίδευση Υπακοής

 Η εκπαίδευση υπακοής μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη διαχείριση του φόβου και προσφέρει ανακούφιση στον σκύλο. Η εκπαίδευση ενός σκύλου θα επιλύσει την επιθετική συμπεριφορά, όπως το γρύλισμα.

«Το σκυλάκι μου φοβάται και εμένα μερικές φορές, τι να κάνω;»

 Πολλοί από μας αναρωτιόμαστε συχνά «γιατί ο σκύλος μου φοβάται και εμένα τον ίδιο;» Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής σκύλου μπορεί να ανιχνεύσει την αιτία του φόβου και να σας βοηθήσει να την διαχειριστείτε. Απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή άν το σκυλάκι σας φοβάται:

  •  Τους ξένους
  •  Τους θορύβους
  •  Τις βροντές
  •  Το νερό
  •  Τις τουφεκιές

 Τα σκυλιά με ιστορικό κακοποίησης, όσα έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με την εγκατάλειψη και τους κινδύνους της πόλης ή εκείνα που έχουν μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε καταφύγια ζώων είναι πιθανό να φοβούνται και εσάς μερικές φορές. Δώστε τους τον κατάλληλο χρόνο και χώρο για να εξοικειωθούν με τον νέο τους ιδιοκτήτη, αλλά και πολλή αγάπη.

 Ο φόβος δεν είναι αποκλειστικό στοιχείο του ανθρώπου, αλλά φυσικά και όλων των ζώων, με αποτέλεσμα μερικπές φορές να μετατρέπεται σε επιθετικότητα.  Ανάλογα με το περιβάλλον διαβίωσης του σκύλου, διαφοροποιείται ο φόβος που νιώθει και ο χρόνος για την αντιμετώπιση του.

 Αυτό που προέχει είναι να κατανοήσουμε την αιτία του φόβου και ύστερα με υπομονή και μεθοδικότητα να την εξαλείψουμε από τον τετράποδο φιλαράκο μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top