Δάγκωμα σκύλου: Πως να προστατευθείτε!

 Οι σκύλοι είναι οι καλύτεροί μας φίλοι και αυτό δεν αλλάζει, όμως μπορεί να γίνουν επιθετικοί και να δαγκώσουν. Στη πραγματικότητα, έχει καταγραφεί πως οι σκύλοι δαγκώνουν περίπου 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στην Αμερική και οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών. Μάλιστα, 1 στα 5 δαγκώματα απαιτεί ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα παιδιά είναι πιθανότερο να τραυματιστούν από κάποιο δάγκωμα σκύλου απ’ ό,τι οι ενήλικες.

 Παρόλο που θεωρούμε πως το δάγκωμα του σκύλου σε άλλο σκύλο ή σε άνθρωπο συμβαίνει κυρίως από αδέσποτα, οι περισσότεροι άνθρωποι δαγκώνονται από σκυλιά που ήδη γνωρίζουν είτε πρόκειται για σκύλο ενός φίλου είτε για σκύλο της οικογένειάς τους.

 Πως να αποφύγετε το δάγκωμα του σκύλου:
 • Όταν επιλέγετε έναν κατοικίδιο σκύλο επιλέξτε έναν με φιλικό χαρακτήρα.
 •  Ανεξάρτητα από τη ράτσα, η εκπαίδευση του σκύλου είναι απαραίτητη και αναγκαία από νεαρή ηλικία.
 • Μείνετε μακριά από σκυλιά που δεν γνωρίζετε.
 • Μην αφήνετε ποτέ τα μικρά παιδιά μόνα τους με έναν σκύλο, ειδικά αν είναι άγνωστος.
 • Μην προσπαθείτε να παίξετε μαζί του την ώρα που τρώει ή που ταΐζει τα κουτάβια του.
 • Εάν δείχνει επιθετικός, μην φύγετε και μην φωνάξετε. Μείνετε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε και περπατήστε αργά. Μην επιδιώξτε επαφή με τα μάτια του.
 • Κάθε φορά που πλησιάζετε έναν σκύλο καλό είναι να κάνετε αργές κινήσεις και να αφήνετε εκείνον να σας προσεγγίσει πρώτος.
 Τι να κάνετε μετά από δάγκωμα σκύλου

 Μετά από την επίθεση ενός σκύλου, είναι σημαντικό να παρέχετε σε εσάς ή σε κάποιον άλλον τι πρώτες βοήθειες. Εάν το ζώο είναι αδέσποτο, είναι άμεση ανάγκη να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ειδικά όταν το δάγκωμα είναι βαθύ, η αιμορραγία δεν σταματάει και υπάρχουν σημάδια λοίμωξης, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, θερμότητα και πύον.

 Για να φροντίσετε το τραύμα στο σπίτι πρέπει:

 • Τοποθετήστε μια καθαρή πετσέτα πάνω στο τραύμα για να σταματήσετε την αιμορραγία.
 • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ψηλά την τραυματισμένη περιοχή.
 • Πλύνετε προσεκτικά το σημείο με σαπούνι και νερό.
 • Απλώστε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο στην πληγή.
 • Εφαρμόζετε κάθε μέρα αντιβιοτική αλοιφή στο τραύμα για να προλάβετε τυχόν λοίμωξη.
 Ερωτήσεις στις οποίες θα κληθείτε να απαντήσετε αν σας δαγκώσει σκυλί
 • Γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη του σκύλου; Εάν ναι, ο σκύλος έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου κατά της λύσσας;
 • Το δάγκωμα συνέβη χωρίς κάποιον εμφανή λόγο ή προκαλέσατε εσείς τον σκύλο;
 • Πως είναι η υγεία σας; Έχετε διαβήτη, ηπατική νόσο ή ασθένειες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα; Έχετε κάποια πάθηση που μπορεί σας θέτει στην ομάδα υψηλού κινδύνου;
 • Διαπιστώσατε την επίθεση του σκύλου σε άλλο ζώο ή άνθρωπο που ήταν κοντά σας;

 Αφού απαντήσετε στις παραπάνω ερωτήσεις, ο γιατρός θα εξετάσει το τραύμα σας. Θα ερευνήσει προσεκτικά αν το δάγκωμα είναι πολύ βαθύ και αν έχει βλάψει μύες, τένοντες, νεύρα ή οστά. Έπειτα, θα καθαρίσει σχολαστικά την πληγή για να αφαιρέσει τυχόν ακαθαρσίες ή βακτήρια και νεκρούς ιστούς.

 Μερικές φορές είναι αναγκαίο να γίνουν ράμματα για να κλείσει η πληγή και να επιτευχθεί πιο γρήγορα η θεραπεία. Ωστόσο, αυτή η πρακτική είναι αμφιλεγόμενη. Τα ράμματα μπορεί να μειώσουν τις ουλές του τραύματος, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Το εάν η πληγή θα χρειαστεί ράμματα εξαρτάται από το σημείο που σας δάγκωσε το ζωντανό.

 Για παράδειγμα, μια πληγή από δάγκωμα στο πρόσωπο συνήθως χρειάζεται ράμματα για να αποφευχθούν οι ορατές ουλές. Πολύ βαθιές ουλές μπορεί να χρειαστούν και πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή τους.

 Ο γιατρός θα λάβει και επιπρόσθετα μέτρα για τη πρόληψη της λοίμωξης. Είναι σπάνιο οι κατοικίδιοι σκύλοι να έχουν λύσσα, αλλά αν το δάγκωμα προέρχεται από έναν αδέσποτο σκύλο, η κατάσταση της υγείας του δεν είναι σίγουρη.

 Αν ο σκύλος βγει θετικός στην λύσσα, θα χρειαστεί να κάνετε τις δόσεις για το εμβόλιο της λύσσας σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

 Ο γιατρός θα φροντίσει επίσης να σας χορηγήσει το εμβόλιο για τον τέτανο και ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για 7 έως 14 ημέρες για την αποτροπή ή τη θεραπεία της λοίμωξης. Μετά από 1-3 ημέρες μπορεί να σας ζητηθεί να επισκεφτείτε ξανά τον γιατρό για να ελέγξει τον τραυματισμό. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τον σκύλο που σας δάγκωσε, μπορείτε να αναφέρετε το περιστατικό στην τοπική αρχή ή την αστυνομία.

 Εάν έχετε δικό σας σκυλάκι, είναι σημαντικό να τηρείτε όλα τα μέτρα, δηλαδή να του κάνετε όλα τα εμβόλια, να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του από μικρή ηλικία για να αποκτήσει φρόνιμη και υπάκουη συμπεριφορά και να του φοράτε φίμωτρο όταν βρίσκεστε σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή όπου ορίζει ο νόμος.

 Δεν είναι απίθανο τα αδέσποτα σκυλιά να δαγκώσουν και τον δικό σας σκύλο. Σε αυτή τη περίπτωση, εάν το κατοικίδιό σας τραυματιστεί, πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρο για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

 Ανεξάρτητα από την εκπαίδευση που λαμβάνει ο μπαγασάκος σας, όλα τα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν αν νιώσουν απειλή ή φόβο. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε αυτή τη δυσμενή θέση, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να ελέγξει το τραύμα και να καθαρίσει τη πληγή. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα λάβετε τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θα είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top