Μπουλ Τεριέ: Ένας ιππότης για την…οικογένειά σας!

 Τύπος: Τερριέ

 Βάρος: 22 με 31 κιλά

 Ύψος: 53 με 55 εκατοστά

 Οικογένεια: Τεριέ, Μαστίφ, Μπουλ

 Καταγωγή: Αγγλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Αγγλικό Μπουλ Τεριέ

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Το Bull Terrier είναι ένα πανέμορφο σκυλί με πολύ δυναμικό χαρακτήρα. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε υπεροπτικό μονομάχο, καθώς θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί την ακεραιότητά του. Το σώμα του είναι μυώδες και αρκετά μακρύ συγκριτικά με το ύψος του, ενώ χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ράτσας είναι η μακρόστενη μουσούδα του και μύτη του σε σχήμα καρδιάς!

 Η μυϊκή μάζα αυτού του σκύλου σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους του, καθιστά το Μπουλ Τεριέ σταθερό και γεροδεμένο σκυλί. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η δομή του κεφαλιού, που αναδεικνύει την παθιασμένη και αποφασιστική του έκφραση, αλλά και τη μεγάλη δύναμη των σαγονιών του.

 Το βάδισμά του είναι ομαλό και χαλαρό, αλλά το σφιχτό του δέρμα αναδεικνύει τέλεια τους μύες του, γεγονός που το κάνει πολύ επιβλητικό. Το τρίχωμά του είναι κοντό, επίπεδο και σκληρό, ενώ τα συνήθη χρώματά της ράτσας του είναι: στικτό και λευκό, κόκκινο με λευκό, λευκό, καφεκίτρινο με λευκό και λευκό με μαύρο.

 Η ιστορία της ράτσας

 Περίπου το 1835, έγινε μια διασταύρωση μεταξύ του Μπουλντόγκ και του παλιού τύπου Αγγλικού τεριέ. Το αποτέλεσμα αυτής της διασταύρωσης ήταν ένα σκυλί γνωστό ως Bull και Terrier. Μια μεταγενέστερη διασταύρωση με το Ισπανικό Πόιντερ πρόσθεσε το απαιτούμενο μέγεθος και το αποτέλεσμα ήταν ένα ανθεκτικό, δυνατό, αλλά και ευέλικτο σκυλί.

 Γύρω στο 1860, ο Τζέιμς Χινκς ανάμιξε το Μπουλ και Τεριέ με το λευκό Αγγλικό Τεριέ και το σκυλί Δαλματίας, δημιουργώντας έτσι ένα λευκό σκυλί που ονόμασε Bull Terrier. Το λευκό τρίχωμα κέντρισε αμέσως την προσοχή του κοινού και το καθιέρωσε ως έναν μοντέρνο ζώο συντροφιάς για νεαρούς άνδρες που ήθελαν ένα αρσενικό, μυώδες, αλλά και όμορφο σκυλί δίπλα τους.

 Στη δημοτικότητα της ράτσας συνέβαλε και το γεγονός πως αυτός ο σκύλος προστάτευε πάντα τον εαυτό του, αλλά δεν έμπλεκε σε διαμάχες, κερδίζοντας έτσι το τίτλο του «λευκού ιππότη». Με τη πάροδο του χρόνου, το Μπουλ Τεριέ αναπτύχθηκε και έγινε πιο αποδοτικό, με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο περιβόητο.

 Γύρω στο 1900, η διασταύρωση του Μπουλ Τεριέ με το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ επανέφερε τα χρώματα στη ράτσα. Ωστόσο, αυτή η διασταύρωση δεν έγινε εύκολα αποδεκτή στην αρχή, αλλά τελικά απέκτησε ισότιμη θέση ως ξεχωριστή ράτσα στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1936.

 Η λευκή ποικιλία εξακολουθεί να θεωρείται μέχρι και σήμερα η πιο ιδιαίτερη και δημοφιλής, αλλά και τα άλλα χρώματα έχουν ενισχύσει την αποδοχή του Μπουλ Τεριέ. Σήμερα, αυτός ο μπαγάσας είναι μεγάλος χιουμορίστας με μεγάλο φανατικό κοινό και πρωταγωνιστεί σε πολλές επιτυχημένες ταινίες και διαφημίσεις.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Χαρακτήρας και προσωπικότητα

 Το Bull Terrier χαρακτηρίζεται από μια πληθωρική, αστεία, δυναμική, παιχνιδιάρα, αλλά και πολύ άτακτη συμπεριφορά. Αυτό το σκυλί είναι πραγματικά ευφάνταστο και βλέπει συχνά τα πράγματα με τον δικό του τρόπο, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να γίνεται πεισματάρικο και να επιμένει μέχρι τέλους.

 Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Bull Terrier διακατέχεται από μια «ψευτοπαλικαριά», είναι όμως εξαιρετικά γλυκό, στοργικό και αφοσιωμένο σκυλί. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε πως πρέπει να έρθει σιγά σιγά σε επαφή με άλλα σκυλιά ή μικρά ζώα, γιατί είναι κυριαρχικός ο μπαγασάκος. Βέβαια, με τη σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση του σκύλου από κουτάβι, θα καταφέρετε να δαμάσετε τον χαρακτήρα του.

 Τέλος, ο μπαγάσας είναι επιρρεπής σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, οπότε μπορεί να τον δείτε να κυνηγάει την ουρά του ασταμάτητα ή να κοιτάει επίμονα κάτι, χωρίς να σας δίνει σημασία.

 Φροντίδα και περιποίηση

 Όπως όλες οι ράτσες σκύλων, έτσι και το Bull Terrier έχει ανάγκη από καθημερινή ψυχαγωγία και ψυχοσωματική άσκηση για να εκτονώνει την ενέργειά του και να είναι ευτυχισμένος.

 Μαζί του θα απολαύσετε δεόντως ένα τρέξιμο σε ανοιχτούς χώρους, αλλά καλύτερα να προτιμήσετε μια ασφαλή περιοχή για να μην τον χάσετε από τα μάτια σας. Η εκτόνωση και η διέγερση είναι πολύ σημαντική για αυτόν, προκειμένου να μην πλήττει και οδηγείται σε καταστροφική συμπεριφορά.

 Όσον αφορά στον καλλωπισμό του σκύλου σας, σύντομα θα ανακαλύψεται ότι το τρίχωμά του απαιτεί ελάχιστη έως καθόλου περιποίηση. Ένα μπανάκι αραιά και που και ένα τριμάρισμα των νυχιών, όποτε το χρειάζεται, είναι αρκετά.

 Η κατάσταση της υγείας του

 Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Μπουλ Τεριέ μπορεί να εμφανίσει κάποιου είδους ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, αλλά σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα σκυλί με μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Βέβαια, έχει παρατηρηθεί ότι η λευκή ποικιλία σκύλων έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει κώφωση, αλλά με προληπτικές εξετάσεις και κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα, θα γλιτώσετε το κατοικίδιό σας από οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

 Το Μπουλ Τεριέ είναι ένα σκυλί που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο. Ο δυναμικός, πληθωρικός και κωμικός του χαρακτήρας ξετρελαίνει οποιονδήποτε βρεθεί στο διάβα του, ενώ συγχρόνως είναι πολύ αγαπησιάρης και αφοσιωμένος στο αφεντικό του ο μπαγασάκος.

 Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι της ράτσας, συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας ή εκτροφέα σκύλων. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε κάποιον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top