Κινεζικός Λοφιοφόρος: Ο ηρωϊκός και σπάνιος χαρακτήρας του!

 Ο Κινεζικός Λοφιοφόρος είναι ένας αδύνατος και καλλίγραμμος σκύλος, με πολύ λεπτεπίλεπτα, φυσικά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι που τον κάνουν μία από τις πιο κομψές και χαριτωμένες ράτσες σκύλων όλου του κόσμου.

 Ως εκπρόσωπος του γένους των άτριχων φυλών, διαθέτει ελάχιστο τρίχωμα, το οποίο βρίσκεται μονάχα στο κεφαλάκι, την ουρίτσα και τα ποδαράκια του, ενώ είναι και εξαιρετικά απαλό στην υφή του. Τα κύρια χρώματά του είναι το μαύρο, το σοκολατί, το γκρι, το μπλε, το βερικοκί, το κρεμ, ενώ μπορεί να έχει και έναν συνδυασμό τριών χρωμάτων.

 Κατά τα άλλα, είναι τελείως φαλακρό, με ένα βελούδινο δερματάκι, που όμως είναι αρκετά ευαίσθητο και χρειάζεται την κατάλληλη προστασία απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

 Τέλος, το μέγεθός του το καθιστά ιδανικό για να ζήσει άνετα ακόμα και σε μια γκαρσονιέρα. Είναι κοντούλι, με ένα ύψος κάπου στα είκοσι οχτώ με τριάντα τρία εκατοστά, ενώ ζυγίζει μόλις δύο έως πέντε κιλά.

 Η ιστορία του Chinese Crested Dog:

 Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά τις ιστορικές καταβολές του Κινεζικού Λοφιοφόρου.

 Γενικά, τα άτριχα σκυλιά άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική, μετά από κάποια μετάλλαξη που συνέβη στις ράτσες των σκύλων.

 Μοναδική εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελεί το συγκεκριμένο σκυλάκι. Η ράτσα του Chinese Crested Dog εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρικανική ήπειρο και κατά τον 13ο αιώνα ταξίδεψε μέχρι την Κίνα.

 Για την ακρίβεια, λέγεται ότι κάποιοι Κινέζοι ναυτικοί ήταν εκείνοι που κράτησαν αυτά τα σκυλιά στα πλοία τους, γιατί τους προκαλούσαν ιδιαίτερη εντύπωση και τα πουλούσαν σε εμπόρους που ήθελαν να τα αγοράσουν.

 Σταδιακά, λοιπόν, ο μικρόσωμος αυτός σκύλος διανεμήθηκε σε περιοχές, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, η Κεντρική και η Νότια Αμερική.

 Μόνο στα 1800 άρχισε να εμφανίζεται και στην Ευρώπη σε διάφορα έργα τέχνης και λίγο αργότερα σε φωτογραφίες της εποχής. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, η ράτσα βρήκε έναν σημαντικό υποστηρικτή στα μάτια της Αμερικανίδας Ida Garrett, η οποία ήταν υπεύθυνη για την περαιτέρω διάδοση διαφόρων άτριχων φυλών ανά τον κόσμο.

 Με τη βοήθεια μερικών εκτροφέων, όπως ήταν η περίφημη Τσιγγάνα Rose Lee, ο Κινεζικός Λοφιοφόρος άρχισε να κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις εντυπώσεις του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Μετά από πολύ αγώνα και προσπάθειες, έφτασε η επίσημη αναγνώριση της ράτσας από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1991.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

  

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Ανάγκη για προσοχή

  

 Υπακοή

 

 Ανεξαρτησία

  

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Γαύγισμα

 

 Αγάπη για τους κηδεμόνες του

 Εξυπνάδα

 

 Ανθεκτικότητα

   

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Chinese crested dog: 

 Το μικροκαμωμένο αυτό πλασματάκι είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για όλους τους τύπους ανθρώπων και δη, για όσους από εσάς πάσχετε από αλλεργίες – και πώς να μην είναι αφού είναι ένα από τα σκυλιά χωρίς τριχόπτωση, που ταιριάζουν σε άτομα με αλλεργίες στο τρίχωμα των σκύλων.

 Πέρα από αυτό όμως, αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό παιχνιδιάρικης διάθεσης, φιλικής και τρυφερής συμπεριφοράς, αλλά και ενός ευαίσθητου χαρακτήρα.

 Για του λόγου το αληθές, αυτός ο μικρούλης σκυλάκος είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην αγαπημένη του οικογένεια και έτοιμος να πέσει μέχρι και στη φωτιά για χάρη της.

 Επίσης, είναι ευγενικός και εξυπηρετικός με τους ανθρώπους, αλλά και ιδιαίτερα κοινωνικός με τα άλλα κατοικίδια. Θα τον βρείτε εξαιρετικά πρόθυμο να κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει ικανοποίηση στους τετράποδους και – μη – φίλους του!

 Δεν έχει κάποια επιθετική τάση που πρέπει να προβληματίσει τους κηδεμόνες του, επομένως, είναι ένα από τα πιο εύκολα σκυλιά. Ωστόσο, καλό είναι να εκπαιδευτεί σωστά, γιατί είναι τόσο προστατευτικός και πιστός στα αφεντικά του, που μπορεί να τα βάλει με όποιον θεωρεί ότι μπορεί να τα βλάψει.

 Η φροντίδα και η περιποίηση του Chinese Crested Dog:

 Το συγκεκριμένο σκυλάκι αγαπάει την καθιερωμένη βολτίτσα του εκτός σπιτιού, αλλά δεν τα πηγαίνει καλά με τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

 Σιχαίνεται το κρύο και γι’ αυτό, καλό είναι να παραμένετε σπίτι όταν ο υδράργυρος πέφτει επικίνδυνα. Όσο είστε μέσα, μπορείτε να σκαρφιστείτε ένα σωρό δημιουργικά παιχνίδια για να περάσετε την ώρα σας!

 Βέβαια, ακόμη και τότε θα χρειαστεί να το βγάλετε έξω, προκειμένου να πάει τουαλέτα. Φροντίστε μονάχα να του φορέσετε κάποιο ειδικό πουλοβεράκι ή μπουφανάκι, για να το κρατάτε ζεστό και προστατευμένο από το κρύο ή τη βροχή.

 Ράτσες σκύλων, όπως το Chihuahua και ο Κινεζικός Λοφιοφόρος, καλό είναι να έχουν τα απαραίτητα ρούχα για το χειμώνα και το καλοκαίρι, γιατί τόσο το κρύο, όσο και οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία τους. Η υποθερμία σκύλου και ο καρκίνος του δέρματος είναι συχνά φαινόμενα σε μικρόσωμα, λιπόσαρκα και άτριχα σκυλάκια.

 Από εκεί και πέρα, το ιδιαίτερο τρίχωμα του Κινεζικού Λοφιοφόρου, έστω αυτό το ελάχιστο που έχει, απαιτεί χτένισμα μέρα παρά μέρα, αν όχι καθημερινά. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να ξυρίζετε το μουσουδάκι του κάθε δύο εβδομάδες περίπου.

 Μπορείτε άφοβα να εφαρμόζετε επάνω του και κάποια ενυδατική για σκύλους, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει οπωσδήποτε να του φοράτε αντηλιακό.

 Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν στη ράτσα:

 Σε γενικές γραμμές, το πλασματάκι αυτό είναι πάντα πρόθυμο να συμμετάσχει σε δημιουργικές δραστηριότητες, αρκεί να μην έχει πολύ ζέστη ή κρύο. Εξίσου πρόθυμο είναι να αράξει μαζί σας στον καναπέ – είναι το σκυλάκι του καναπέ!

 Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως είναι κι αυτό ζωντανό, όπως όλα. Επί της ουσίας, λοιπόν, αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή ίσως έρθει αντιμέτωπο με κάποιο πρόβλημα υγείας.

 Για παράδειγμα, το Chinese Crested μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα προοδευτικής ατροφίας αμφιβληστροειδούς, γλαυκώματος και σπανιότερα κώφωσης, επιληπτικών κρίσεων, εξάρθρωσης επιγονατίδας και ασθένειας Legg-Perthes. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με το πώς μπορείτε να προασπίσετε την υγεία του σκύλου σας, ώστε να προλάβετε έγκαιρα οποιαδήποτε ασθένεια.

 Συγχρόνως, τα άτριχα σκυλάκια της ράτσας χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία απέναντι στα διάφορα καιρικά φαινόμενα, στα εγκαύματα από τον ήλιο και το έντονο κρύο, ενώ μπορεί να εμφανίσουν μπιμπικάκια, αλλεργία στο μάλλινο ύφασμα και οδοντικά προβλήματα.

 Πάντως, το προσδόκιμο ζωής του Κινεζικού Λοφιοφόρου φτάνει περίπου τα δεκατρία με δεκαπέντε χρόνια.

 Αν του προσφέρετε μια δραστήρια καθημερινότητα, ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, προστασία από τις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος, καλή διατροφή και τις απαραίτητες εξετάσεις, θα κερδίσετε ένα πλασματάκι που θα σας συντροφεύει για πολλά χρόνια και θα σας κοιτάει μέσα στα μάτια!

 Σε περίπτωση που ψάχνετε έναν καλόβολο και καλοσυνάτο σύντροφο για μέσα στο σπίτι, τότε το Chinese Crested Dog είναι το ιδανικό κατοικίδιο για εσάς! Είναι χαριτωμένο, σχετικά δραστήριο, αρκετά ενθουσιώδες, έξυπνο, με έναν ευγενικό χαρακτήρα και μια γλυκιά συμπεριφορά απέναντι σε όλους.

 Διαβάζοντας τα παραπάνω είστε πεπεισμένοι πως έχει έρθει η στιγμή να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι; Συγχαρητήρια! Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία σε κάποιο καταφύγιο ή εκτροφείο της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top