Πρέσα Κανάριο: Ένας επιδέξιος & πολυχρηστικός σκύλος βοσκής!

 Τύπος: Μολοσσός

 Βάρος: 38 με 49 κιλά

 Ύψος: 55 με 64 εκατοστά (αρσενικό), 55 με 63 εκατοστά (θηλυκό)

 Οικογένεια: Guardian

 Καταγωγή: Ισπανία

 Ημερομηνία καταγωγής: 15ος αιώνας

 Άλλα ονόματα: Canary Dog of Prey

 Ποιος είναι ο σκύλος Perro de Presa Canario;

 Ο Perro de Presa Canario είναι ένας σκύλος με μεγάλο μέγεθος, που εκ πρώτης όψεως δίνει την εντύπωση ενός πανίσχυρου, τρομακτικού και εντυπωσιακού φύλακα. Σαφέστατα, είναι ένα ευέλικτο, ισχυρό και θαρραλέο σκυλί. Έχει ένα μεγάλο, στιβαρό σώμα που είναι ελαφρώς μακρύτερο απ’ ό,τι ψηλό. Επιπλέον, έχει ένα ευρύ, βαθύ στήθος με μεγάλο κεφάλι και παχύ, ελαστικό δέρμα.

 Το τρίχωμα του Πρέσα Κανάριο είναι κοντό και συναντάται στα εξής βασικά χρώματα: στικτό, κόκκινο, καστανοκίτρινο (κιτρινόφαιο), ασημί με κιτρινόφαιο και κόκκινο με κιτρινόφαιο.

 Η ιστορική προέλευση της ράτσας:

 Το Presa Canario εντοπίζεται πίσω στους προγόνους του, οι οποίοι πιθανότατα μεταφέρθηκαν στα Κανάρια Νησιά από τους Ισπανούς Κατακτητές κατά τον 15ο αιώνα. Εκεί, ζούσαν μεταξύ των αυτόχθονων σκύλων που επιτελούσαν τον ρόλο του οδηγού και του φύλακα κοπαδιών με βοοειδή και πρόβατα.

 Ήταν ένα σκυλί με μεγάλο μέγεθος, ικανό να φυλάει αγροκτήματα, να πιάνει βοοειδή και να εξαλείφει τα άγρια θηρία ή τα επιθετικά σκυλιά. Ομολογουμένως, το Perro de Presa Canario ήταν ένα πολυτάλαντο και πολυχρηστικό σκυλί με πολλές δεξιότητες.

 Παρά τα αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά της, η φυλή άρχισε να μειώνεται σταδιακά την περίοδο 1940. Εντούτοις, αναβίωσε ξανά τη δεκαετία του 1970 από αξιόπιστους εκτροφείς που ανέπτυξαν και επανέφεραν το Perro de Presa Canario στο αυθεντικό μέγεθος και με όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα των προγόνων του.

 Επίπεδο ενέργειας

  

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

  

 Πως θα περιγράφαμε τον χαρακτήρα του Πρέσα Κανάριο;

 Ένα κουτάβι της φυλής Perro de Presa Canario έχει αυτοπεποίθηση και ισχυρή βούληση. Είναι καχύποπτο με όσους δεν ανήκουν στον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο του και μπορεί να γίνει επιθετικό με ράτσες σκύλων που δεν έχει αλληλεπιδράσει. Όταν βρίσκεται σε επιφυλακή, έχει ένα βαθύ, χαμηλό γαύγισμα.

 Ωστόσο, με τη σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου, μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν στοργικό και ήρεμο φύλακα, με υποδειγματική συμπεριφορά απέναντι στην οικογένεια και του οικείους του.

 Σημαντικές πληροφορίες για τη ράτσα:

 Το σκληρό, επίπεδο τρίχωμα του Perro de Presa Canario δεν απαιτεί πολύ περιποίηση πέρα από το κανονικό εβδομαδιαίο βούρτσισμα και το περιστασιακό μπάνιο που λαμβάνουν όλα τα σκυλιά.

 Βέβαια, τα νύχια του θέλουν τη περισσότερη προσοχή – έχει ισχυρά, ταχέως αναπτυσσόμενα νύχια που πρέπει να κόβονται συχνά.

 Επίσης, τα αυτιά του, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, γιατί η συσσώρευση κεριού, υπολειμμάτων από το σαμπουάν και ακαθαρσιών του περιβάλλοντος ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων, που μπορεί να προκαλέσουν ωτίτιδα σκύλου και σοβαρές μολύνσεις.

 Το ενεργειακό επίπεδο του Perro de Presa Canario είναι σχετικά ήρεμο και σταθερό όταν ικανοποιούνται στο μέγιστο βαθμό όλες οι ανάγκες που έχει η ράτσα του. Φυσικά, θα πρέπει να ασκείται τακτικά σε μια αυλή ή να πηγαίνει αρκετές βόλτες καθημερινά, για ψυχοσωματική εκτόνωση, τουαλέτα και αλληλεπίδραση με άλλα ζώα και ανθρώπους.

 Μια ματιά στην κλινική εικόνα του σκύλου:

  • Σημαντικές ανησυχίες: δυσπλασία αγκώνα, παθήσεις ματιών (εκτρόπιο και εντροπία), παθήσεις καρδιάς.
  • Μικρές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: συστροφή στομάχου.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: δεν αναφέρονται.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 9 έως 11 χρόνια.

 Το Πρέσα Κανάριο έχει όλα όσα ζητά κανείς σε ένα σκυλί βοοειδών: είναι μεγαλόσωμο, στιβαρό, αποφασιστικό και με μεγάλη ευελιξία στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Πρόκειται για μια καθαρά εργατική ράτσα σκύλου, που ταιριάζει κυρίως σε μια αγροτική οικογένεια που χρειάζεται έναν αξιόπιστο και δυναμικό σκύλο.

 Αν και είναι ανέφικτο να βρείτε κουτάβια της ράτσας σε εκτροφεία ζώων, πόσο μάλλον να χαρίζονται για υιοθεσία, πιστεύουμε πως αξίζει να γνωρίζετε λίγα πράγματα και για αυτόν τον τετράποδο φίλο που συντροφεύει και βοηθά τους ανθρώπους του για τουλάχιστον εφτά αιώνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top