Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γνωρίζουν πώς είναι τα φυσιολογικά κόπρανα του σκύλου τους, οπότε οποιαδήποτε ασυνήθιστη όψη ή μυρωδιά αυτών προκαλεί ανησυχία ή σύγχυση.
Ενώ η βλέννα στα κόπρανα του σκύλου είναι ένα αρκετά κοινό εύρημα και δεν είναι πάντα ανησυχητικό, ο συνδυασμός της με διάρροια σκύλου, πόνο στην κοιλιά, αίμα στα κόπρανα και κοιλιακό πόνο, είναι ένδειξη προβλήματος και χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.
Όπως είναι αναμενόμενο, η γνώση για το τι μπορεί να συμβαίνει και τι προκαλεί τις εκκρίσεις βλέννας στα κόπρανα του σκύλου σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία του ακέραιη και να γλιτώσετε από σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.
Γιατί τα σκυλιά έχουν βλέννα στα κόπρανά τους;
Η βλέννα μπορεί να εμφανιστεί στα κόπρανα του σκύλου με φυσικό τρόπο, λόγω της λίπανσης του εντέρου. Μια μικρή ποσότητα περιστασιακά μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογική, καθώς επιτρέπει στα κόπρανα να κινούνται προς τα έξω.
Εάν όμως η βλέννα εμφανίζεται συχνά στα κόπρανα του σκύλου και, μάλιστα, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να υποδηλώνει κάποια μόλυνση στο πεπτικό του σύστημα ή αλλιώς κολίτιδα.
Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του εντερικού σωλήνα από το οποίο περνούν τα κόπρανα πριν βγουν από το σώμα του σκύλου. Αν το παχύ έντερο έχει κάποια φλεγμονή, εμφανίζει κολίτιδα, με υπερβολική βλέννα που μπορεί να καλύψει και τα κόπρανα του σκύλου σας.
Οι λόγοι αυτής της φλεγμονής του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν διάφορα εντερικά παράσιτα, όπως σκουλήκια, λαμβλίαση, βακτηριακές λοιμώξεις, όπως E. coli και σαλμονέλα, κατάποση χαλασμένων ή μολυσμένων τροφίμων, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), αλλεργίες, τραύμα και στρες.
Διαβάστε στο Dogtime: Ο σκύλος μου είναι άρρωστος; Πως θα το καταλάβω έγκαιρα!
Διάγνωση: Γιατί τα κόπρανα του σκύλου μου έχουν βλέννα;
Για να γίνει διάγνωση και να ανιχνευθεί η αιτία που προκαλεί τη βλέννα στα κόπρανα του σκύλου, πρέπει να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις.
Ο θεράπων κτηνίατρος θα σας μιλήσει για τυχόν πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες ή διατροφικές απερισκεψίες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει με κάποιες βασικές δοκιμές για να αποκλείσει ορισμένα κοινά ζητήματα.
Με τις εξετάσεις κοπράνων, ο κτηνίατρος θα ελέγξει για τυχόν εντερικά παράσιτα. Οι κυτταρολογικές εξετάσεις και η καλλιέργεια κοπράνων θα δώσουν αποτελέσματα για την ύπαρξη βακτηριακών λοιμώξεων.
Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αρνητικά και δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο σκύλος σας έφαγε κάτι επικίνδυνο, νιώθει στρες ή έχει κάποιο εσωτερικό τραύμα, θα διερευνηθούν πιο χρόνιοι λόγοι για τη φλεγμονή του παχέος εντέρου.
Η διάγνωση αλλεργιών και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου μπορεί να είναι δυσκολότερη και να περιλαμβάνει κάποια δίαιτα εξάλειψης αλλεργιογόνων τροφίμων.
Αυτές οι εξετάσεις θα διαγνώσουν επίσης εάν αυτό που βλέπετε είναι πράγματι βλέννα ή λίπος.
Το λίπος μπορεί να μοιάζει με τη βλέννα, αφού προσδίδει στα κόπρανα μια λιπαρή επίστρωση. Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους ένα σκυλί έχει λίπος στα κόπρανα είναι διαφορετικοί από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχει βλέννα.
Λόγου χάρη, μπορεί να σημαίνει ότι το σκυλί σας τρώει απλώς πολύ λίπος ή ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας ή άλλα όργανα του σώματος.
Η θεραπεία για το πρόβλημα του σκύλου
Η θεραπεία για τη βλέννα στα κόπρανα του σκύλου θα εξαρτηθεί από τον υποκείμενο λόγο που την προκάλεσε. Για παράσιτα και λοιμώξεις μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά ή παρασιτοκτόνα. Επίσης, ο σκύλος ενδέχεται να πάρει προβιοτικά και να ακολουθήσει ειδική δίαιτα.
Μια φλεγμονή στα έντερα μπορεί να αντιμετωπιστεί και με στεροειδή. Βέβαια, ορισμένες από τις αιτίες που δημιουργούν βλέννα στα κόπρανα, όπως οι αλλεργίες και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, είναι χρόνιες και απαιτούν συνεχή αντιμετώπιση.
Πως να αποτρέψετε την εμφάνιση βλέννας στα κόπρανα του σκύλου;
Δεδομένου ότι η βλέννα στα κόπρανα του σκύλου σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα εντερικών παρασίτων, η πρόληψη κατά των παθογόνων μικροοργανισμών στο γαστρεντερικό του σύστημα είναι σωτήριο βήμα για την ευημερία του.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως ίδια με εκείνα της πρόληψης κατά της διροφιλαρίωσης (σκουλήκι της καρδιάς) και συνήθως χορηγούνται μηνιαία.
Επιπλέον, συνιστώνται ετήσιες εξετάσεις κοπράνων για τον έλεγχο των παρασίτων, οι οποίες πραγματοποιούνται με την επίσκεψή σας στο κτηνίατρο.
Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας φυσιολογικής, υγιούς εντερικής οδού και στην αποτροπή εμφάνισης λοιμώξεων και φλεγμονών. Μάλιστα, ο συνδυασμός αυτών των δύο προϊόντων, τα λεγόμενα συμβιοτικά, μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος σε καθημερινή βάση.
Τα συμβιοτικά διατίθενται σε διάφορες μορφές και γεύσεις, ενώ πολλά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για σκύλους. Ορισμένα περιέχουν και άλλα χρήσιμα συστατικά, όπως β-γλυκάνες, βιταμίνες και διάφορες άλλες ουσίες.
Τέλος, διασφαλίζοντας ότι το κατοικίδιό σας δεν τρώει τροφές που απαγορεύεται να τρώνε τα σκυλιά και ότι δεν ζει με χρόνιο στρες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης βλέννας στα κόπρανα.
Αυτά δεν είναι τόσο εύκολο να τα αποτρέψετε παντελώς, αλλά ο προσέχοντας τι βάζει ο σκύλος σας στο στόμα του κατά τη διάρκεια της βόλτας του και διασφαλίζοντας ότι δεν έχει πρόσβαση σε κάτι επικίνδυνο μέσα στο σπίτι, θα αποτρέψετε σημαντικές διαταραχές του γαστρεντερικού του συστήματος.
Πράγματι, ως κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, έχετε τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση της υγείας του σκύλου σας. Η βλέννα στα κόπρανα του σκύλου μπορεί να μην πάντα ένδειξη σοβαρού προβλήματος, αλλά μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή που μελλοντικά θα αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του.
Προσέχοντας τη διατροφή και την καθημερινότητα του λατρεμένου σας φίλου, όπως επίσης, τηρώντας τα ραντεβού με τον κτηνίατρό του, θα είστε σε θέση να εξαλείψετε σχεδόν τις πιθανότητες να αρρωστήσει και να ταλαιπωρηθεί ψυχικά.