Μπερνίζ: Ένας καλοσυνάτος και πιστός εργάτης!

 Τύπος: Σκύλος Εργασίας

 Βάρος: 30 με 55 κιλά

 Ύψος: 58 με 70 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος για κοπάδι ζώων, σκύλος βουνού, Μαστίφ

 Καταγωγή: Ελβετία

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία Χρόνια

 Άλλα ονόματα: Berner Sennenhund, Bernese Cattle Dog

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα:

 Το Bernese Mountain Dog διαθέτει ένα ιδιαίτερα μεγαλοπρεπές παρουσιαστικό, χάρη στα φυσικά χαρακτηριστικά του. Αυτά σας δίνουν τη ψευδαίσθηση πως ο σκύλος έχει μια τετράγωνη όψη. Έτσι, είναι αδύνατο να μην μαγνητίσει τα βλέμματα όλων!

 Πιστός στο γένος των σκύλων Μαστίφ, όπου και ανήκει, το Μπερνίζ έχει ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος. Το σκυλί αυτό είναι με διαφορά ένα από τα πιο ανθεκτικά και μεγαλόσωμα του είδους του. Για την ακρίβεια, ένα ενήλικο, υγιές και πλήρως ανεπτυγμένο Burnese dog φτάνει περίπου τα 30 με 55 κιλά, ενώ το ύψος του κυμαίνεται κάπου στα 58 με 70 εκατοστά.

 Το Μπερνίζ αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό δύναμης, ταχύτητας και ευελιξίας και σε αυτό δε χωράει καμία αμφιβολία. Το ίδιο το φυσικό του βάδισμα απότελείται από ένα αργό και κομψό τριποδισμό και αυτό χάρη στον τεράστιο διασκελισμό του.

 Η εκπληκτική του εμφάνιση συμπληρώνεται αρμονικά με ένα πλούσιο τρίχωμα. Είναι σχετικά μακρύ και ελαφρώς κυματιστό ή ίσιο σε κάποια σημεία και έρχεται σε μοναδικά χρώματα.

 Ωστόσο, σήματα κατατεθέν της ράτσας του είναι το μαύρο, το λευκό και οι απαλές αποχρώσεις του καφέ ή του κόκκινου της καρυδιάς. Μπορείτε να βρείτε ένα σωρό συνδυασμούς από αυτά τα χρώματα, αλλά η μουσούδα, το στήθος και η κοιλίτσα του είναι συνήθως λευκά.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Η ράτσα αυτή είναι η πιο γνωστή ανάμεσα στα σκυλιά Sennehunde ή Swiss Mountain Dogs και διακρίνεται χάρη στο μακρύ και απαλό σα μετάξι τρίχωμά της. Πραγματικά, όμοιά της δεν θα βρείτε, όσο κι αν ψάξετε!

 Με το πέρασμα των χρόνων, έχουν φτάσει στο φως πολλές θεωρίες για την ιστορική της προέλευση. Ορισμένοι πιστεύουν, μάλιστα, ότι η ιστορία της συγκεκριμένης φυλής ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εισβολής στην Ελβετία.

 Τότε ήταν που το Ρωμαϊκό Μαστίφ διασταυρώθηκε με κάποιους σκύλους φύλακες της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτής της ανάμειξης ήταν η δημιουργία ενός σκύλου που ξεχώριζε για την εργατικότητα και το μένος του, ενώ συγχρόνως μπορούσε να ανταπεξέλθει άψογα στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των Άλπεων.

 Πράγματι, ήταν ένα από τα πιο χρήσιμα σκυλιά. Χρησιμοποιούνταν για την παροχή βοήθειας σε σκληρές και απαιτητικές εργασίες, αλλά και για τη φύλαξη κοπαδιών και κτημάτων.

 Παρ’ όλ’ αυτά, έγιναν ελάχιστες προσπάθειες να διαιωνιστεί το είδος του κι αυτές δεν ήταν καλά οργανωμένες ή συστηματικές. Μάλιστα, στα τέλη του 1800, η ράτσα έφτασε στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

 Την ίδια περίοδο, ο περίφημος καθηγητής Albert Heim ξεκίνησε να μελετάει τους ελβετικούς σκύλους που έφεραν στην επιφάνεια το Bernese dog. Ανακάλυψε, λοιπόν, πως τα σκυλιά αυτά υπήρχαν μόνο στις κοιλάδες των κάτω Άλπεων.

 Με τη βοήθεια και το ζήλο που επέδειξε, όμως, τα κουτάβια της ράτσας δεν άργησαν να φτάσουν και σε άλλες περιοχές εκτός Ελβετίας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη!

 Εξέχοντα δείγματα που αργότερα σκιαγράφησαν και τα πρότυπα ολόκληρης της φυλής, βρέθηκαν στην περιοχή Durrbach. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο τα σκυλιά ονομάζονταν και Durrbachler.

 Αργότερα, και με τη ραγδαία εξάπλωση της ράτσας, η ονομασία άλλαξε σε Bernese Mountain Dog, όπως την ξέρουμε σήμερα δηλαδή.

 Για την ακρίβεια, ο πρώτος σκύλος Μπερνίζ έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στις ΗΠΑ το 1926. Η επίσημη αναγνώρισή του από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο ήρθε λίγο πιο μετά, το 1937.

 Επίπεδο ενέργειας

    

 Παιχνίδι

    

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

   

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

    

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

   

 Ο χαρακτήρας του σκύλου Μπερνίζ:

 Το Bernese Mountain Dog διαθέτει ένα αρκετά επιβλητικό παρουσιαστικό. Το ίδιο μεγαλοπρεπής όμως είναι και η προσωπικότητά του.

 Για του λόγου το αληθές, έχει έναν πολύ ευχάριστο και καλοσυνάτο χαρακτήρα, που ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες ράτσες σκύλων. Σε συνδυασμό με την ήπια και φιλική συμπεριφορά του, μπορεί εύκολα να μετατραπεί στο ιδανικό κατοικίδιο για κάθε τύπο οικογένειας ή νοικοκυριού. Αυτό όμως μετά την ενηλικίωσή του.

 Ως κουτάβι, το Μπερνίζ είναι ζωηρό και ενθουσιώδες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως η εκπαίδευσή του είναι απαραίτητη, ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα και μικροπροβλήματα μέσα στο σπίτι.

 Εάν αποφασίσετε να το βάλετε στη ζωή σας, πολύ σύντομα θα φροντίσει να σας δείξει την ευγνωμοσύνη του. Είναι ευαίσθητος, βλέπετε, ο μπαγασάκος, αλλά και πολύ πιστός στην αγαπημένη του οικογένεια, την οποία υπόσχεται να προστατεύει και να ευχαριστεί πάντα.

 Αν έχετε παιδάκια, μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο μαζί του, μιας και είναι πολύ τρυφερός και ήπιος στο παιχνίδι, αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά του.

 Εξίσου καλά τα πηγαίνει και με άλλα κατοικίδια και ζωάκια. Έτσι, είναι δύσκολο να έρθετε αντιμέτωποι με τυχόν επιθετική συμπεριφορά. Το πολύ πολύ, να τον δείτε να κοιτάζει με μισό μάτι τους ξένους επισκέπτες καμιά φορά.

 Η καθημερινή φροντίδα του Μπερνίζ:

 Ο συγκεκριμένος σκυλάκος λατρεύει τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού και ειδικά όταν ο υδράργυρος κατεβαίνει! Για την ακρίβεια, χρειάζεται καθημερινή σωματική άσκηση, αλλά χωρίς υπερβολές. Αυτό σημαίνει πως είναι ικανοποιημένος με μια καλή πεζοπορία ή με μια μακρινή βόλτα με το λουρί του.

 Το μοναδικό τρίχωμα της ράτσας είναι πολύ πλούσιο και όμορφο. Εάν θέλετε να διατηρήσετε το τρίχωμα του σκύλου σας υγιές και λαμπερό, καλό είναι να το βουρτσίζετε μία με δύο φορές την εβδομάδα. Αντιλαμβάνεστε πως η συχνότητα αυτή αυξάνεται την περίοδο που έχει τριχόπτωση.

 Μάλιστα, υπάρχει ένα Ελβετικό ρητό που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συμβίωση μαζί του: «Τρία χρόνια ένα νεαρό σκυλί, τρία χρόνια ένα καλό σκυλί και τρία χρόνια ένα μεγάλο σκυλί. Όλα τα υπόλοιπα είναι δώρο Θεού».

 Η κατάσταση της υγείας του:

 Δυστυχώς, όλα τα ζωντανά παραμένουν θνητά. Έτσι, είναι πιθανό σε κάποια φάση της ζωής τους να εμφανίσουν ορισμένα προβλήματα υγείας.

 Το πανέμορφο Μπερνιζάκι με το χαμογελαστό μουτράκι μπορεί να εμφανίσει δυσπλασία ισχίου, αγκώνα και γαστρική διάταση. Μπορεί ακόμη να εμφανίσει καταρράκτη, εντρόπιο, εκτρόπιο, αλλεργίες και υποθυρεοειδισμό.

 Ένα πράγμα που θα πρέπει να προσέχετε οπωσδήποτε είναι ο κίνδυνος θερμοπληξίας. Δυσκολεύεται λιγάκι με τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, λόγω του πλούσιου τριχώματός του, οπότε το καλοκαίρι καλό είναι να μένει σε δροσερό και σκιερό μέρος.

 Από εκεί και πέρα, ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές του κτηνιάτρού σας σχετικά με την φροντίδα και την περιποίηση και μπορείτε να απολαύσετε την συντροφιά του για 6 με 9 χρονάκια.

 Ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε κουτάβια της ράτσας Bernese; Επισκεφθείτε κάποιο εκτροφείο ή επικοινωνήστε με κάποιον εισαγωγέα της ράτσας, για να βρείτε ένα χαριτωμένο σκυλάκι. Επίσης, δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως είστε τυχεροί και χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top