Great Dane: Ένας τολμηρός & ευγενικός…Πρίγκιψ!

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος: 50 με 81 κιλά 

 Ύψος: 53 με 88 εκατοστά

 Οικογένεια: Mastiff

 Καταγωγή: Γερμανία

 Ημερομηνία καταγωγής: Μεσαίωνας

 Άλλα ονόματα: Deutsche Dogge, Γερμανικός Mastiff, Great danish dog

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Αυτή η βασιλική ράτσα συνδυάζει το μέγεθος, το ύψος, τη δύναμη και τη κομψότητα. Ο Μεγάλος Δανός έχει τετράγωνες αναλογίες και πολύ καλή ισορροπία σώματος. Το βάδισμά του είναι δυναμικό με μακριές, αλλά χαλαρές δρασκελιές.

 Το τρίχωμά του είναι κοντό, παχύ και γυαλιστερό. Τα χρώματά του είναι το μαύρο, το άσπρο, το ασπρόμαυρο, το μπλε, το μπλε με το λευκό, το σοκολατί, το σοκολατί με το λευκό, το ασημί, το κιτρινόφαιο και το στικτό. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία μοτίβων και σχεδίων.

 Σημείωση: Ο Μεγάλος Δανός εκτρέφεται μέσα σε τρεις ξεχωριστές οικογένειες χρωμάτων: κιτρινόφαιο και στικτό, harlequin (του αρλεκίνου) και mantle (σαν μανδύας), μπλε και μαύρο. Οι σκύλοι αυτών των χρωμάτων σπάνια διασταυρώνονται μεταξύ τους, συνεπώς, κάθε οικογένεια χρωμάτων έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και προβλήματα υγείας.

 Ο Μεγάλος Δανός είναι γνωστός ως ο Απόλλωνας των σκυλιών, χάρη στην μεγαλοπρεπή εμφάνιση και στάση του σώματός του. Για τους λάτρεις των καρτούν, προς ενημέρωσή σας, ο γνωστός σε όλους Scooby Doo με την απύθμενη όρεξη για φαγητό και τον φοβιτσιάρικο χαρακτήρα του που μας έκανε όλους να γελάμε είναι ράτσα Great Dane. Βέβαια, το καρτούν δεν αντιπροσωπεύει τη ράτσα. Περισσότερο θα λέγαμε πως είναι μια καρικατούρα.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Ο γνωστός «Απόλλων των σκύλων» κατά πάσα πιθανότητα είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης του αρχαίου Μολοσσού και του Γκρεϊχάουντ. Με αυτούς τους γονείς, το ένστικτο του ατρόμητου κυνηγού θεωρείται απολύτως φυσιολογικό για τη ράτσα. Τον 14ο αιώνα, αυτά τα σκυλιά αποδείχθηκαν ικανοί κυνηγοί στην Γερμανία που συνδύαζαν την ταχύτητα, την αντοχή, την δύναμη και το θάρρος να κυνηγήσουν να κατατροπώσουν έναν αγριόχοιρο.

 Το Great Dane έγινε πολύ δημοφιλές στη τάξη των γαιοκτημόνων όχι μόνο λόγω της κυνηγετικής του ικανότητας, αλλά και λόγω της επιβλητικής μα συνάμα κομψής του εμφάνισης. Αυτά τα μεγαλοπρεπή σκυλιά αποτέλεσαν απαραίτητη προσθήκη σε κάθε κτήμα.

 Αυτό που είναι παράδοξο με τη ράτσα είναι το όνομά της και αυτό γιατί οι Βρετανοί που ήταν εξοικειωμένοι με αυτο το σκυλί αρχικά το αποκαλούσαν German Boarhound. Ακριβώς το πότε και το γιατί η ράτσα ονομάστηκε αργότερα Great Dane (Μεγάλος Δανός) είναι ένα μυστήριο, γιατί η καταγωγή του δεν σχετίζεται με τη Δανία. Πρόκειται για έναν Γερμανικό Μολοσσό που το 1876 ανακηρύχθηκε και ως «ο Εθνικός Σκύλος της Γερμανίας».

 Το 1880, οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι ο σκύλος πρέπει να ονομαστεί Deutsche Dogge, όνομα με το οποίο εξακολουθεί να αποκαλείται στη Γερμανία. Οι Άγγλοι δεν επηρεάστηκαν από αυτό, καθώς το Great Dane ταιριάζει καλύτερα στον αγγλόφωνο κόσμο. Στα ελληνικά, η μετάφραση περικλύει το μέγεθος, το ύψος του αλλά και το μη τεκμηριωμένο όνομα Δανός.

 Στα τέλη του 1800, ο Μεγάλος Δανός ταξίδεψε στην Αμερική. Δεν άργησε να τραβήξει γρήγορα τα βλέμματα πάνω του και να κερδίσει τις εντυπώσεις, κάτι που ισχύει ακόμη και σήμερα, δεδομένου ότι είναι ένα από τα ιδανικά σκυλιά φύλακες για σπίτι και παιδιά. Αυτή η ράτσα απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα παρά το τεράστιο μέγεθός της. Το ρεκόρ του ψηλότερου σκύλου το κατέχει φυσικά ένας σκύλος Great Dane.

 Επίπεδο ενέργειας

    

 Παιχνίδι

    

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους ξένους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

   

 Ευαισθησία στην ζέστη

   

 Απαιτήσεις άσκησης

    

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Ο Μεγάλος Δανός ή και Γερμανικός Μολοσσός είναι ενθουσιώδης, θαρραλέος, φιλικός και αξιόπιστος χαρακτήρας. Τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά αν και οι κινήσεις και το μέγεθός του μπορεί να τρομάξουν τα μικρότερα παιδιά. Συνήθως είναι φιλικός και με τα άλλα κατοικίδια ζωάκια και σκυλάκια της οικογένειας, αλλά επειδή είναι μεγάλος σε μέγεθος, η αλληλεπίδρασή μεταξύ τους πρέπει να γίνεται με την επίβλεψή σας, για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν άθελά του.

 Όπως ισχύει με όλες τις ράτσες σκύλων εκεί έξω, με τη κατάλληλη εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και την επαρκή ψυχοσωματική άσκηση θα έχετε ένα φρόνιμο και υπάκουο κουτάβι που θα εξελιχθεί σε έναν ώριμο, ευχάριστο και ευγενικό ενήλικα σκύλο.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:        

 Ο Μεγάλος Δανός έχει ανάγκη από καθημερινή, αλλά μέτρια άσκηση. Οι ανάγκες του για εκτόνωση μπορούν να καλυφθούν με έναν καλό περίπατο ή μια βόλτα. Σε αυτό που θα πρέπει να δώσετε έμφαση είναι το κρεβάτι του, το οποίο χρειάζεται να είναι άνετο, μαλακό και μεγάλο για να μπορεί να τεντώνεται όταν κοιμάται. Το τρίχωμά του χρειάζεται την ελάχιστη δυνατή περιποίηση και γενικά δεν θα έχετε πρόβλημα με τη καθαριότητα του. Ενδεχομένως, καμιά φορά μπορεί να βρείτε μερικά σαλάκια στο πάτωμα, γιατί μερικά έχουν σιελόρροια.

 Υγεία & Φροντίδα:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Γαστρική διάταση, μυοκαρδιοπάθεια, οστεοσάρκωμα.
  • Μικρές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου, CVI (σύνδρομο Wobbler), ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπερτροφική οστεοδυστροφία, υποθυρεοειδισμός.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Νόσος von Willebrand, καταρράκτης, εντρόπιο.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίων, ματιών, θυρεοειδούς, καρδιάς.
  • Προσδόκιμο ζωής / πόσο ζει ένας Μεγάλος Δανός: 7-10 χρόνια.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κατοικίδιο, δείτε μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή επισκεφθείτε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μπορείτε ακόμα να απευθυνθείτε και σε κάποιο νόμιμο εκτροφείο σκύλων ή να ρωτήσετε κάποιον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top