Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου αναρωτιέται πότε κάνει πολύ κρύο, ή αντίστοιχα, πολλή ζέστη για να παραμείνει ο σκύλος μέσα. Αυτές οι απορίες είναι άκρως φυσιολογικές, διότι δεν θέλετε να κρυώσει, να τρέμει ή να πάθει κάποιο κρυοπάγημα το σκυλάκι σας. Σίγουρα θέλετε έναν ευτυχισμένο σκύλο εντός ή εκτός σπιτιού και η θερμοκρασία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία του σκύλου.
Πριν αποφασίσετε εάν ο καιρός είναι πολύ κρύος για να βγάλετε το σκυλάκι σας για την απογευματινή του βόλτα, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το τι καθορίζει την αντοχή των σκύλων στο κρύο, πόσο αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και τι θα κάνετε με αυτά που ζουν έξω από το σπίτι.
Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν σας:
Όλα τα σκυλιά είναι διαφορετικά
Όπως ακριβώς μερικά σκυλιά αντέχουν περισσότερο στις ζεστές θερμοκρασίες από ότι άλλα, έτσι και ορισμένα σκυλιά είναι πιο ευάλωτα στο κρύο από άλλα. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αντοχή των σκύλων στο κρύο είναι: η ηλικία, το βάρος, το χρώμα και ο τύπος του τριχώματος.
Με λίγα λόγια ένας νεαρός, παχουλός, σκουρόχρωμος σκύλος μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα και να ταιριάξει καλύτερα σε αντίξοες συνθήκες απ’ότι ένας ηλικιωμένος, λεπτός σκύλος με κοντό και ανοιχτόχρωμο τρίχωμα. Φυσικά, κάθε σκύλος είναι μοναδικός, οπότε μην υποθέσετε πως επειδή το σκυλάκι του γείτονα είναι μια χαρά στο κρύο και φαίνεται να το απολαμβάνει, το ίδιο θα κάνει και το δικό σας.
Σε γενικές γραμμές, τα σκυλάκια είναι εντάξει μέχρι η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το σημείο μπορεί να αρχίσουν να κρυώνουν και να μπουν στο σπιτάκι τους ή να αρχίσουν να αναζητούν ένα ζεστό καταφύγιο, αν είναι αδέσποτα. Όταν η θερμοκρασία φτάσει του 0 βαθμούς Κελσίου το σπιτάκι του σκύλου που έχετε έξω για τον χειμώνα δεν αρκεί για τα ηλικιωμένα, τα μικρά αλλά και τα σκυλιά με προυπάρχοντα προβλήματα υγείας, οπότε θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στο σπίτι.
Στους – 6 βαθμούς Κελσίου ή ακόμα πιο κάτω – ανεξάρτητα από τη ράτσα, την ηλικία ή τη γενική κατάσταση της υγείας του – δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω για περισσότερο από λίγα λεπτά, επειδή ο κίνδυνος υποθερμίας ή κρυοπαγήματος είναι πολύ υψηλός.
Δεν είναι όλες οι κρύες θερμοκρασίες ίδιες
Την ώρα που σκέφετστε εάν ο σκύλος σας πρέπει να βγεί έξω ή όχι, μην κοιτάτε απλά το θερμόμερο και τον αριθμό που δείχνει. Λάβετε επίσης υπόψιν τη θερμοκρασία του ανέμου, τις βροχοπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης της ομίχλης και της γενικής υγρασίας), και αν είναι μια ηλιόλουστη μέρα ή έχει συννεφιά. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν μια κρύα μέρα να φαίνεται ακόμα πιο κρύα και να περιορίσει έντονα την αντοχή των σκύλων στο κρύο.
Επίσης, το πόσο αντέχουν τα σκυλιά στο σκύλο εξαρτάται και από τα επίπεδα ενέργειάς τους. Εάν ο φιλαράκος σας είναι πολύ δραστήριος και τρέχει πάνω κάτω συνεχώς, τότε το αίμα του παραμένει ζεστό και ρέει έντονα σε αντίθεση με ένα σκυλάκι που στέκεται άπραγο στο ίδιο μέρος.
Θέμα συνήθειας
Η αντίληψη της εξωτερικής θερμοκρασίας είναι θέμα συνήθειας. Εσείς μπορεί να φοράτε σανδάλια και κοντό παντελόνι με μια μέση θερμοκρασία, ενώ κάποιος άλλος άνθρωπος μακρύ παντελόνι και ζακέτα. Με λίγα λόγια, εάν είστε συνηθισμένοι σε ζεστό καιρό, οι ήπιες θερμοκρασίες φαίνονται συγκριτικά πιο κρύες, και αντίστοιχα, αν είστε συνηθισμένοι στο κρύο, οι ήπιες θερμοκρασίες φαίνονται πιο ζεστές.
Τα σκυλιά μοιάζουν πολύ στον άνθρωπο σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στην σταδιακή προσαρμογή στο κρύο και την έντονη, απότομη έκθεση χωρίς προετοιμασία. Για παράδειγμα, πρόγονοι του Σαμογέντ έζησαν στην Σιβηρία, επομένως, θα έπρεπε να αντέχει στις ψυχρές θερμοκρασίες. Όμως εάν έζησε όλη του ζωή σε μεσογειακό κλίμα, ίσως να μην μπορεί να αντέξει το αλπικό κρύο.
Διαβάστε στο Dogtime: Εκπαίδευση Σκύλου για Τουαλέτα: Η κορυφαία μέθοδος!
Παροχές και ανεπιθύμητοι επισκέπτες
Τα σκυλιά που ζουν έξω από το σπίτι και έχουν έχουν το κρεβάτι και τις κουβέρτες τους στην αυλή βιώνουν αλλιώς το κρύο και είναι ευκολότερο για αυτά να το αντιμετωπίσουν. Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή, μπορείτε να αφήσετε τον σκύλο σας έξω μόνο μέχρι το θερμόμετρο να δείχνει 4oC Κελσίου.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να του προσφέρετε ένα ζεστό καταφύγιο που θα είναι άνετος και ζεστός. Ακόμα κι αν το σκυλόσπιτό του δεν μετακινείται, μπορείτε να το αφήσετε να μπει στο γκαράζ με μια κουβέρτα και ένα μαξιλάρι ή σε ένα ελεγχόμενο μέρος του σπιτιού σας. Οτιδήποτε άλλο θα φανεί πολυτέλεια στον σκυλάκο σας σε σύγκριση με το κρυο.
Τούτου λεχθέντος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι οι «ανέσεις» που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους τείνουν να προσελκύουν επισκέπτες. Όταν έξω κάνει κρύο, στην προσπάθειά τους να σωθούν από το ψύχος, άλλα ζώα μπορεί να βρουν καταφύγιο μέσα στο σπιτάκι του σκύλου σας. Έτσι, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με τρωκτικά, αλεπούδες, γάτες ή άλλα αδέσποτα σκυλάκια.
Πότε η κατάσταση κρίνεται επείγουσα;
Ακόμα και εάν παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον σκύλο σας μπορούν να συμβούν και ατυχήματα. Ακολουθούν τα σημάδια και τα συμπτώματα της υποθερμίας στους σκύλους:
- Συχνά ρίγη
- Αδυναμία και αδιαφορία
- Αποπροσανατολισμός ή έλλειψη εγρήγορσης
- Αργή, ρηχή αναπνοή
- Αργός ή ίσα που ακούγεται καρδιακός παλμός
- Κρυοπαγήματα στα αφτιά, τη μύτη, το όσχεο (σε μη στειρωμένα αρσενικά), τα πέλματα των ποδιών ή την άκρη της ουράς
Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να παρέχετε είναι να τυλίξετε τον σκύλο σας με ζεστές κουβέρτες και πετσέτες για να αυξήσετε την θερμοκρασία του σώματός του.
Ως γνωστόν, η φυσιολογική θερμοκρασία των σκύλου είναι ανάμεσα στους 38.3 – 38.8 βαθμούς Κελσίου. Εάν, σε οποιοδήποτε σημείο, η θερμοκρασία του πέσει κάτω από τους 36.6 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεται επείγουσα κτηνιατρική βοήθεια και θεραπεία. Ακόμα κι αν ο σκύλος αισθανθεί καλύτερα, καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξει κάποια μόνιμη ζημιά.
Τα σκυλιά διαφέρουν μεταξύ τους, μπορεί κάποια να αγαπούν τις ψυχρές θερμοκρασίες, ενώ αλλα να προτιμούν να περάσουν τους κρύους χειμερινούς μήνες κουλουριασμένα με την ζεστή τους κουβέρτα μέσα στο σπίτι. Κανένα σκυλί δεν αντιδρά το ίδιο και η αντοχή του σκύλου στο κρύο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αφού πληροφορηθήκατε για όλα αυτά, να θυμάστε πως τα σκυλάκια βασίζονται σε εμάς για να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Εάν το κρύο είναι τσουχτερό, κρατήστε τον σκύλο σας μέσα.