Σκύλος στο αυτοκίνητο: Τα «ναι» & τα «όχι» για ένα ασφαλές ταξίδι!

 Μήπως έχετε διαπιστώσει πως ο σκύλος σας δεν τρελαίνεται ιδιαίτερα για τις εκδρομούλες με το αυτοκίνητο; Μην ανησυχείτε, γιατί δεν είστε οι μόνοι.

 Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας σκύλος απλώς δεν είναι λάτρης της όλης διαδικασίας, είτε πρόκειται για μια σύντομη διαδρομή μέσα στην πόλη, είτε για ένα μακρινό ταξιδάκι.

 Η δυσαρέσκεια και η ανησυχία του σκυλάκου ίσως είναι αρκετές για να σκεφτείτε να τοn βάλετε κάτω στα πόδια σας ή στο μπροστινό κάθισμα.

  Παρόλα αυτά, φαίνεται πως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και η ίδια η νομοθεσία ορίζουν διαφορετικά τη μεταφορά του σκύλου με το αυτοκίνητο μέσα ή έξω από την πόλη.

 Το να έχετε το κατοικίδιό σας περιορισμένο στη θέση του είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να μη μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή όσο οδηγείτε ή να τραυματιστεί με κάποιο απότομο φρενάρισμα.

 Ακόμα περισσότερο, υπάρχει το ενδεχόμενο, το οποίο απευχόμαστε ολόψυχα, να εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα εξαιτίας αμέλειας δικής σας ή κάποιου άλλου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο σκυλάκος μπορεί να πεθάνει ακαριαία και άθελά του να παρασύρει όλους τους συνεπιβάτες σε κίνδυνο.

 Σκύλος μέσα στο αυτοκίνητο: Μπορεί να είναι ασφαλής;

 Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν ορισμένα μέτρα ασφαλείας και αξεσουάρ που μπορούν να διευκολύνουν τα ταξίδια με το σκυλάκι μέσα στο όχημα.

 Καλό είναι να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στις ιδιαίτερες ανάγκες του ζώου και να βεβαιωθείτε για τη σωστή χρήση τους.

  1. Crate: Ο σύντομος περιορισμός του κατοικιδίου σας σε ένα κλουβί για σκύλους εγγυάται τη διατήρηση της ασφάλειάς του καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Βέβαια, θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει την εκπαίδευση του σκύλου με το crate, για να μπορεί να κάθεται ήσυχος και χαλαρός.
  2. Κλουβί μεταφοράς: Μεταφέρεται εύκολα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, αν ο σκύλος δε μπορεί να καθίσει μέσα στο κλουβάκι του.
  3. Διαχωριστικό αυτοκινήτου: Εάν ο σκύλος σας προτιμάει να κάθεται στα πίσω καθίσματα, αλλά έχει την τάση να πετάγεται κάθε τρεις και λίγο μπροστά, τότε προμηθευτείτε ένα ειδικό διαχωριστικό. Έτσι, τον κρατάτε σώο και αβλαβή, ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος. Συνδυάστε το με ένα κλουβί μεταφοράς ή ένα μεταλλικό crate για μεγαλύτερη σιγουριά.
  4. Ζώνη ασφαλείας για σκύλους: Είναι απολύτως φιλική για κατοικίδια και έρχεται σε διάφορα μεγέθη και διαστάσεις, ώστε να εφαρμόζει σωστά στο σώμα του σκύλου. Φορώντας του τη ζώνη, μπορείτε να τον έχετε είτε στο μπροστινό, είτε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

 Εάν επιλέγετε να τον αφήνετε στο κάθισμα του συνοδηγού, έχετε υπόψη σας πως θα πρέπει να έχετε απενεργοποιήσει τον αερόσακο, να τοποθετήσετε το κάθισμα όσο το δυνατόν πιο πίσω και να τον κρατήσετε δεμένο με ζώνη ασφαλείας.

 Μετά την ασφάλεια έρχεται η άνεση!

 Η αλήθεια είναι πως το ταξίδι με το σκύλο στο αυτοκίνητο ενδέχεται να μην είναι ό,τι πιο ευχάριστο. Μάλιστα, πολλά σκυλάκια αισθάνονται άβολα και αρχίζουν να γαυγίζουν ασταμάτητα, για να εκφράσουν την ενόχλησή τους.

 Για να βοηθήσετε το δικό σας τετράποδο φιλαράκι να εξοικειωθεί με το αμάξι, καλό είναι να του το μάθετε από νωρίς. Ενσωματώνοντας αυτό το κομμάτι στην κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση του κουταβιού σας, τον διευκολύνετε πάρα πολύ μελλοντικά.

 Η όλη διαδικασία γίνεται βαθμιαία. Ξεκινήστε με μικρές αποστάσεις και σταδιακά μεγαλώστε τη διαδρομή. Μερικές απολαυστικές λιχουδιές θα τον κάνουν να ανυπομονεί για την επόμενη περιπέτεια!

 Ακόμα κι αν μπαίνει με σχετική άνεση και κάθεται ήσυχος, θα πρέπει να συνεχίσετε να σκέφτεστε την άνεσή του.

 Επιτρέψτε του να βλέπει έξω από το παράθυρο, καθώς ταξιδεύετε, ώστε να παίρνει αέρα και να εξερευνά το περιβάλλον γύρω του. Σας συνιστούμε να μη κατεβάζετε τελείως το παράθυρο, γιατί μπορεί να πηδήξει έξω από το αμάξι και να κινδυνεύσει θανάσιμα.

 Τα «Ναι» και τα «Όχι» του ταξιδιού με σκυλί αυτοκίνητο

 Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με όλα όσα επιτρέπεται να κάνετε όταν έχετε το σκύλο σας στη θέση του συνοδηγού ή στα πίσω καθίσματα. Αμέσως μετά, θα δείτε όσα πρέπει να αποφεύγετε.

 Τα «ΝΑΙ»!

  • Χρησιμοποιείστε ένα crate, ένα κλουβί μεταφοράς ή μια ζώνη ασφαλείας.
  • Φροντίστε να του παρέχετε άφθονο φρέσκο νεράκι κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Κρατήστε τον ενυδατωμένο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Μπορείτε να έχετε ανοιχτό το κλιματιστικό, αρκεί ο αέρας να μη χτυπάει στο μουτράκι του. Εναλλακτικά, αφήστε ένα παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό, ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας, αλλά να μη μπορεί να πηδήξει εκτός οχήματος.
  • Αν έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας, κάντε τακτικά διαλείμματα – έχετε και οι δύο τις ανάγκες σας!
  • Δώστε του κάποιο αγαπημένο παιχνιδάκι ή το κουβερτάκι του. Έτσι, του λέτε έμπρακτα πως μπορεί να χαλαρώσει.
  • Αν γνωρίζετε πως ανακατεύεται, μιλήστε στον κτηνίατρό σας, για να σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 Τα «ΟΧΙ»!

  • Μην τον αφήνετε να έχει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο.
  • Αν κάθεται στο μπροστινό κάθισμα, βεβαιωθείτε πως ο αερόσακος είναι απενεργοποιημένος και ο σκύλος δεμένος στο κάθισμα.
  • Μην τον ταΐσετε πριν το ταξίδι σας. Φροντίστε να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το τελευταίο γεύμα του.
  • Ποτέ, μα ποτέ μην τον αφήνετε μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα. Το όχημα μπορεί να υπερθερμανθεί πολύ γρήγορα και να του προκαλέσει ασφυξία μέχρι θανάτου!

 Γενικότερα, εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με το αγαπημένο σας τετράποδο φιλαράκι, θα πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένοι, αλλά και συνειδητοποιημένοι για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.

 Όχι τίποτε άλλο, απλώς ως υπεύθυνοι και σωστοί κηδεμόνες που νοιάζεστε πραγματικά για την υγεία και τη φροντίδα του σκύλου σας, οφείλετε να κάνετε όλα όσα περνούν από το χέρι σας, για να σιγουρευτείτε πως εσείς και ο σκύλος σας θα είστε απόλυτα ασφαλείς και άνετοι σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής σας.

 Στη τελική, η μεταφορά του σκύλου με το αυτοκίνητο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια φυσιολογική και όχι αγχωτική διαδικασία. Έτσι, εκείνος θα είναι εξοικειωμένος με το αμάξι και εσείς ανακουφισμένοι για το road trip που έρχετε οργανώσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top