Γιατί τρέχουν σάλια στο σκύλο μου;

Τι είναι ο Πτυαλισμός;

 Σχεδόν σε όλα τα σκυλιά «τρέχουν τα σάλια τους» όταν πρόκειται να φάνε ή όταν τους δίνετε μια λιχουδιά που τόσο λαχταρούν. Η έκκριση του σάλιου είναι αποτέλεσμα χαράς, προσμονής και ενθουσιασμού.

 Η παραγωγή σάλιου είναι η φυσιολογική απάντηση στην διέγερση. Βοηθάει στο να υγρανθεί το στόμα, στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών και των ούλων και επίσης διαλύει τα τρόφιμα πριν την κατάποση και την πέψη.

 Ωστόσο, η υπερβολική έκκριση σιέλου δεν είναι φυσιολογική και μπορεί να είναι ένδειξη μια σοβαρής κατάστασης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για την υπερβολική παραγωγή σιέλου στους σκύλους.

 Μπορεί να οφείλεται σε τοπικά προβλήματα στο στόμα ή τον λαιμό του σκύλου ή σε πιο συστηματικές διαταραχές. Η λύσσα για παράδειγμα προκαλεί υπερβολική σιελόρροια, οπότε είναι σημαντικό να εξαλειφθεί με την αντίστοιχη θεραπεία.

 Η σιελόρροια δεν αποτελεί πάντα ένδειξη κακής υγείας. Η υπερβολική έκκριση σιέλου εμφανίζεται όταν οι σιελογόνοι αδένες παράγουν περισσότερο σάλιο από όσο μπορεί να καταπιεί ο σκύλος. Μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να ορίσει και να διαγνώσει πτυαλισμό.

 Η υπερβολική έκκριση και η υγρασία που δημιουργείται από τα σάλια μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και ερεθισμό γύρω από το στόμα και τα χείλη του σκύλου, αλλά και μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενου προβλήματος.

Συμπτώματα του Πτυαλισμού στα Σκυλιά

 Η αναγνώριση της υπερβολικής σιελόρροιας θα εξαρτηθεί από το να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για το σκυλί σας. Αναζητήστε θεραπεία εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα στο κατοικίδιο σας:

 •  Τρέχει περισσότερο από το κανονικό
 •  Υπερ έκκριση χωρίς προφανή αιτία
 •  Φλεγμονή στο στόμα ή στα χείλη λόγω υπερβολικής υγρασίας
 •  Άρνηση φαγητού.
 •  Αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου μας.
 •  Το σάλιο έχει μια λευκή αφρώδη σύσταση.
 •  Η αυξημένη σιελόρροια συνοδεύεται από ξαφνικό εμετό, διάρροια ή άλλα συμπτώματα σοβαρής ασθένειας.

 Υπάρχουν δύο διαφορετικές καταστάσεις που προκαλούν την υπερβολική συσσώρευση  σιέλου:

 •  Η υπεραλίωση ή η υπερ συσσωμάτωση σημαίνει ότι οι σιελογόνοι αδένες παράγουν μια ανώμαλη ποσότητα σάλιο.
 •  Ο ψευδοτυπισμός είναι όταν ο σκύλος δεν μπορεί να καταπιεί το σάλιο που παράγεται από τους σιελογόνους αδένες. Αν και αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα μια υπερπαραγωγή σάλιου, μπορεί να μοιάζει πολύ με την υπερσυσσωμάτωση, καθώς το αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να είναι υπερβολική ποσότητα σάλιου στο στόμα.

Οι αιτίες του πτυαλισμού στα σκυλιά

 •  Ερεθισμός από ξένο αντικείμενο: οι μπάλες, οι πέτρες ή κάθε άλλο αντικείμενο που μασάει ο σκύλος σας μπορεί να είναι αιτία για υπερβολική σιελόρροια καθώς και πόνο ή φλεγμονή
 •  Τραυματισμοί στο στόμα: δηλαδή γρατζουνιές, κοψίματα ή τσιμπήματα
 •  Συναισθηματική αιτία: τα έντονα συναισθήματα ή οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν στην έκκριση σιέλου
 •  Ναυτία: το άγχος του ταξιδιού και η ναυτία μπορεί να προκαλέσουν σιελόρροια
 •  Δυσκολία στη κατάποση: δηλαδή ο ερεθισμός ή ο φραγμός του λαιμού
 •  Φλεγμονή αμυγδαλών
 •  Φαρμακευτική αγωγή: η χορήγηση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει παραγωγή σάλιου
 •  Αλλεργική αντίδραση: σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούν αυξημένη διόγκωση και σάλιο
 •  Δηλητηρίαση: διαφορετικοί τύποι δηλητηρίασης μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική σιελόρροια. Καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται, ο σκύλος συχνά αρχίζει να αφρίζει στο στόμα.
 •  Επιληπτικές κρίσεις: προκαλούν σάλιο και αφρό στο στόμα
 •  Μεταδοτικές ασθένειες
 •  Διαταραχή των σιελογόνων αδένων: το απόστημα ή η φλεγμονή των σιελογόνων αδένων μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει υπερβολική σιελόρροια
 •  Νεφρική ανεπάρκεια ή ηπατική εγκεφαλοπάθεια
 •  Ελλαττωματικό στόμα: το εκ γενετής ελλαττωματικό σχήμα και οι μορφές των προσώπων μπορεί να οδηγήσουν στην δύσκολη κατάποση

Διάγνωση του Πτυαλισμού

 Είναι σημαντικό να αποκλειστεί τη λύσσα πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη εξέταση. Εάν ο σκύλος σας έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας και δεν εμφανίζει συμπτώματα λύσσας, τότε είναι εύκολο να την αποκλείσετε. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει τον σκύλο σας και εάν δεν έχει άλλα δείγματα ασθένειας και κακής υγείας θα ελέγξει για ερεθισμούς στο στόμα, τον λαιμό αλλά και για όγκους.

 Εάν δεν εντοπιστεί τοπική αιτία ή εάν υπάρχουν άλλα σημάδια, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει περαιτέρω εξετάσεις για να ελέγξει για μολυσματικές ασθένειες ή άλλα συστηματικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να μπορείτε να περιγράψετε στον κτηνίατρο και εάν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα και μοτίβα που να υποδεικνύουν κάποια πάθηση. Ελέξτε εάν υπάρχει αυξημένη δίψα, ανορεξία , εμετός ή διάρροια. Τα πρόσθετα σημάδια μπορεί να είναι σημαντικά για την ακριβή διάγνωση.

Η θεραπεία του πτυαλισμού στους σκύλους

 Θα χρειαστεί να καθαρίζετε το στόμα του σκύλου σας με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα και να κρατάτε το δέρμα του όσο το δυνατόν πιο στεγνό μέχρι να μπορέσετε να αναζητήσετε θεραπεία.

 Καθώς η σιελόρροια μπορεί να συνοδεύεται από άλλα σοβαρότερα συμπτώματα ή αφρό στο στόμα, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Η σωστή αντιμετώπιση σε τέτοιες καταστάσεις και η θεραπεία δίνεται από τον κτηνίατρο.

 Εάν υπάρχει ξένο αντικείμενο στο στόμα του σκύλου σας, συνήθως μπορεί να αφαιρεθεί με ένα μόνο ραντεβού. Μπορεί να συνταγογραφηθεί φάρμακο για να βοηθήσει στην επούλωση του κοψίματος ή των γρατσουνιών στο στόμα, καθώς και λοιμώξεων του λαιμού που οδηγούν σε προβλήματα κατάποσης.

 Εάν η υπερβολική σιελόρροια οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια ή μολυσματική ασθένεια, θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον βαθμό στον οποίο έχει προχωρήσει. Προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ή μπορεί να απαιτείται αιμοκάθαρση σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας.

 Οι φλεγμονώδεις και απόστημα των σιελογόνων αδένων μπορούν επίσης συχνά να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάποια αφαίρεση, όπως σε περιπτώσεις όγκων ή αμυγδαλίτιδας. Αυτές είναι μικρές χειρουργικές επεμβάσεις που θα χρειαστεί να συνοδευτούν από ορισμένο χρόνο ανάρρωσης.

Ανάρρωση

 Η ανάρρωση συσχετίζεται πλήρως με την μορφή θεραπείας ή την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Εάν η σιελόρροια οφείλεται σε συναισθηματικές μεταπτώσεις τότε δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τακτική για να βοηθήσετε το σκύλο σας.

 Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά το στόμα του σκύλου σας για ξένα αντικείμενα ή τραυματισμούς και γρατζουνιές. Εάν η υπερβολική έκκριση σάλιου από το στόμα ήταν ζήτημα δηλητηρίασης ή αλλεργικής αντίδρασης, λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της κατάστασης.

 Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η έκκριση σιέλου από το στόμα των σκύλων είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό στον βαθμό που δεν γίνεται υπερβολική, καθώς τότε μπορεί να είναι ένδειξη προβλήματος υγείας για τον σκύλο μας. Ακόμα κι αν ο σκύλος μας είναι σαλιάρης, καλό είναι να παρατηρούμε για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του για να προλάβουμε οποιοδήποτε ζήτημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top