Η ακράτεια ούρων είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα κυρίως στα ηλικιωμένα σκυλιά, ειδικότερα μάλιστα στα θηλυκά. Ο σκύλος μπορεί να μην καταλαβαίνει πότε συμβαίνει και πιθανότατα δεν μπορεί να ελέγξει τη διαρροή, οπότε μην επιπλήξετε το σκυλί σας. Πρόκειται για ιατρικό ζήτημα και όχι για πρόβλημα συμπεριφοράς.
Η έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης σε οποιαδήποτε ηλικία, σε θηλυκό ή αρσενικό σκύλο, προκαλεί ανησυχία. Εάν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στην ούρηση του σκύλου σας, όπως για παράδειγμα να κατουράει στο σπίτι, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να αποκλείσει ορισμένες από τις πιο σοβαρές καταστάσεις και θα προτείνει μια θεραπεία.
Γιατί τα σκυλιά έχουν ακράτεια;
Η ακράτεια μπορεί να είναι σύμπτωμα μια ασθένειας ή συνέπεια των γηρατειών. Βέβαια αν πρόκειται για κουτάβια, δεν είναι σπάνιο να δείτε κάποια “ατυχήματα” από χαρά ή από φόβο. Σε κάθε περίπτωση, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να ελέγξει εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή άλλες παθήσεις που προκαλούν την ακράτεια.
Ακράτεια ηλικιωμένου σκύλου
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ηλικιωμένοι σκύλοι δεν μπορούν να ελέγξουν την κύστη τους. Μπορεί να είναι αδύναμοι οι μύες τους και να μην συγκρατούν τα ούρα ή να πάσχουν από κάποια πάθηση που επηρεάζει την ουροδόχο κύστη ή τον ουρητήρα. Σε ορισμένα σκυλιά οι εκ γενετής ανωμαλίες εμφανίζονται μόνο όταν μεγαλώσουν.
Ηλικιωμένα θηλυκά σκυλιά
Η ακράτεια είναι πιο πιθανόν να εμφανιστεί σε ηλικιωμένα θηλυκά σκυλιά, συχνά σε μεσσίες ή μεγαλόσωμες φυλές. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ηλικίας ή αιτία μια υποκείμενης κατάστασης υγείας. Στα θηλυκά, η ουρήθρα και ο κόλπος ενώνονται σε μια κοινή περιοχή που ονομάζεται προθάλαμος.
Αυτή η περιοχή συνδέεται με το αιδοίο. Καθώς ένας σκύλος μεγαλώνει οι μύες και ο σφιγκτήρας της κύστης δεν είναι τόσο δυνατοί και μπορεί να διαρρεύσουν λίγα ούρα στην κοινή περιοχή του προθαλάμου.
Καθώς ο σκύλος σηκώνεται ή ξαπλώνει, μπορεί να απελευθερωθεί μικρή ποσότητα ούρων. Αυτά τα ούρα μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και να επιδεινώσουν περισσότερο την ακράτεια.
Ορμονικές αιτίες
Τα θηλυκά στειρώνονται οπότε έχουν έλλειψη από οιστρογόνο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να διαγνώσει εάν η στείρωση και η έλλειψη οιστρογόνων προκαλούν ακράτεια. Στα αρσενικά η ακράτεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έλλειψη τεστοστερόνης.
Διαβάστε στο Dogtime: Τι κάνω αν ο σκύλος μου έφαγε σοκολάτα;
Ακράτεια που σχετίζεται με ασθένειες
Εκτός από την απώλεια μυϊκής δύναμης στο ουρογεννητικό σύστημα, ασθένειες όπως ο διαβήτης ή οι νεφροπάθειες συχνά οδηγούν σε αυξημένη δίψα και ούρηση. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν υπάρχει μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος. Όγκοι, πέτρες και καρκίνος μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν ακράτεια σε αρσενικά και θηλυκά σκυλιά προκαλώντας μια ξαφνική, ανεξέλεγκτη ανάγκη ούρησης.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλήματα που συνδέονται με το ουροποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν και στην διάγνωση της νόσου του νωτιαίου μυελού. Πολλές παθήσεις δεν έχουν άλλο σύμπτωμα εκτός από την ακράτεια. Μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να σας προσδιορίσει με ακρίβεια την αιτία.
Διάγνωση
Η επίσκεψη στον κτηνίατρο για φυσική εξέταση είναι σημαντική, ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε εσείς ότι προκαλεί την ακράτεια. Ο κτηνίατρός θα ελέγξει τα ούρα και το αίμα του σκύλου σας για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα ή ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ενδέχεται να ζητηθεί πρόσθετος έλεγχος ή διαγνωστικές εξετάσεις.
Θεραπευτική αγωγή
Η ακράτεια ηλικιωμένου σκύλου ή οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας είναι μια κατάσταση που ευτυχώς διορθώνεται με τη σωστή θεραπεία. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της ακράτειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι έκτακτη ανάγκη και δεν συντρέχει κίνδυνος.
Απλή θεραπεία ακράτειας
Στην περίπτωση που ο κτηνίατρος διαπιστώσει πως υπάρχει μόνο το πρόβλημα της ακράτειας χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα χορηγήσει στον σκύλο φάρμακα.
Για παράδειγμα, μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή η μόλυνση της ουροδόχου κύστης πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά που θα εξαλείψουν τόσο τη λοίμωξη όσο και τη διαρροή.
Οι ενέσεις κολλαγόνου και η φαινυλοπροπανολαμίνη είναι συνήθεις επιλογές για βελτίωση της ακράτειας και μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση του μυϊκού συστήματος και των σφικτήρων.
Άλλη μια επιλογή για τα θηλυκά σκυλιά είναι τα φάρμακα που θα αυξήσουν τα οιστρογόνα και θα βοηθήσουν στην μυϊκή ενδυνάμωση του ουροποιητικού συστήματος.
Αντιμετώπιση πιο περίπλοκων αιτιών
Για άλλες αιτίες ακράτειας, ο κτηνίατρος θα επικεντρωθεί στην κύρια νόσο. Εάν η αιτία είναι πέτρες της ουροδόχου κύστης ή ανατομική ανωμαλία, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι ο διαβήτης, μπορεί να χορηγήσει στον σκύλο φάρμακα.
Πώς να αποτρέψετε την ακράτεια
Η ακράτεια δεν είναι αποτρέψιμη, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να την αποφύγει ή να την διαχειριστεί:
- Συχνές βόλτες έξω για τουαλέτα. Μια κενή κύστη είναι απίθανο να δημιουργήσει προβλήματα ακράτειας.
- Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας και αφήστε τον να ξαπλώσει σε επιφάνειες που καθαρίζονται εύκολα. Μπορείτε να τοποθετήσετε αδιάβροχα μαξιλαράκια στο σπίτι ή εκεί που του αρέσει να κοιμάται.
- Καθαρίστε το σκυλί σας συχνά ώστε να αποφευχθούν προβλήματα λοίμωξης ή μολύνσεις.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε στο σκυλί σας φορετές πάνες σκύλων, ειδικά σε περιόδους που είστε έξω από το σπίτι.
- Μην τιμωρήσετε το σκυλί σας. Σκεφτείτε πως δεν είναι λάθος δικό του αλλά αποτέλεσμα γηρατειών ή άλλου προβλήματος ιατρικής φύσης.
Πολλές φορές μπορεί ο σκύλος σας, ειδικά τα κουτάβια, να πιτσιλίσουν στο έδαφος από χαρά ή από φόβο. Αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις ακράτειας δεν είναι ενδείξεις που θα σας προκαλέσουν ανησυχία. Εάν παρατηρήσετε, όμως, συχνή ακράτεια, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να τον εξετάσει και να προσδιορίσει την ακριβή αιτία για να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία και αντιμετώπιση του προβλήματος.