Δηλητηρίαση Σκύλου: Πώς θα την καταλάβεις άμεσα!

 Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλές τοξικές ουσίες τριγύρω μας που μπορούν να θεωρηθούν άκρως επικίνδυνες για την υγεία του σκυλάκου σας. Η δηλητηρίαση του σκύλου μπορεί να προκληθεί από ένα σωρό παράγοντες. Παραδείγματος χάρη, από εντομοκτόνο, από ποντικοφάρμακο, από φόλα, από φαγητό ή ακόμα και από καθαριστικά προϊόντα οικιακής χρήσης.

 Ανεξάρτητα από την τοξική ουσία ή την προέλευσή της, παρακάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα πιθανά συμπτώματα της δηλητηρίασης, αλλά και με το τι πρέπει να κάνετε για να σώσετε τη ζωή του σκύλου σας.

 Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης των σκύλων

 Σημάδια πως κάτι έχει πάει λάθος είναι σίγουρα μία χαλασμένη γλάστρα, ένα άδειο μπουκάλι ή φαγητό που λείπει από τον πάγκο της κουζίνας σας. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχουν ορισμένα κλινικά σημάδια που υποδηλώνουν πως ο αγαπημένος τετράποδος φίλος σας έχει καταναλώσει κάτι που δεν έπρεπε.

 Όσα θα δείτε παρακάτω είναι τελείως ενδεικτικά. Σας δίνουν όμως τη γενική ιδέα σχετικά με το ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά και είναι αρκετά για να σας οδηγήσουν στον κτηνίατρο..

 Οι πιο κοινές ενδείξεις συνδέονται με εμετό, διάρροια, κατάθλιψη και επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί τα σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης αρκούν για να προκαλέσουν νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια και προβλήματα στην καρδιά.

 Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • Γαστρεντερικά προβλήματα: εμετός, διάρροια, υπερβολική σιελόρροια, ανορεξία, ναυτία.
  • Εσωτερική αιμορραγία: ωχρότητα στα ούλα, ταχυκαρδία, έντονος βήχας ή εμετός με αίμα, αδυναμία ή λήθαργος, λιποθυμία.
  • Νεφρική ανεπάρκεια: υπερβολικά αυξημένη ή μειωμένη ούρηση, υπερβολική δίψα ή πείνα, εμετός, διάρροια.
  • Ηπατική ανεπάρκεια: κίτρινα ούλα, περίεργη ή ξαφνική νωχελική συμπεριφορά, αίμα στα κόπρανα, εμετός, διάρροια, λιποθυμικά επεισόδια.

 Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη δηλητηρίαση του σκύλου;

Αδιαμφισβήτητα, καθίσταται απαραίτητο και αναγκαίο να γνωρίζουμε τι απαγορεύεται να τρώνε τα σκυλιά, καθώς πολλά προϊόντα στο σπίτι μας είναι τοξικά για τον οργανισμό του. Αν γνωρίζετε ή έστω έχετε την υποψία πως ο σκύλος σας κατανάλωσε κάτι τοξικό, καλείστε να δράσετε άμεσα:

  1. Σιγουρευτείτε ότι αναπνέει, έχει τις αισθήσεις του και φέρεται φυσιολογικά.
  2. Κρατήστε τον σκύλο σας μακριά από την τοξική ουσία. Παρατηρήστε ποια είναι η τοξική ουσία και δώστε τις σχετικές πληροφορίες στους ειδικούς.
  3. Αν το δηλητήριο είναι στο τρίχωμα του σκύλου σας, πλύντε τον καλά και με ασφάλεια.
  4. Μην χρησιμοποιήσετε κανένα γιατροσόφι στο σπίτι και μην προσπαθήσετε να τον αναγκάσετε να κάνει εμετό, προτού συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
  5. Καλέστε άμεσα τον γιατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων ζώων.
  6. Αν χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια, πηγαίνετε αμέσως σε μια κλινική και απευθυνθείτε στα επείγοντα. Όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να τον σώσετε.

 Από κει και πέρα, η θεραπεία θα στοχεύει την συγκεκριμένη τοξίνη που του προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Πάντοτε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας και να μην πειραματίζεστε με την υγεία του σκύλου σας. Εκείνος ή εκείνη ενδέχεται να προτείνει την εσκεμμένη πρόκληση εμετού στο σκυλί σας – για ορισμένες περιπτώσεις και όχι για όλες.

 Με το που φτάσετε στα επείγοντα ή στο κτηνιατρείο, οι ειδικοί θα του χορηγήσουν ενδοφλέβια υγρά, θα του κάνουν την απαραίτητη πλύση στομάχου και ίσως του δώσουν ενεργό άνθρακα. Η ουσία αυτή είναι γνωστή πως απορροφά τις τοξίνες από τον οργανισμό. Ακόμα, ενδέχεται να τον υποβάλουν σε αναισθησία και να του κάνουν χειρουργική επέμβαση.

 Τυχόν υποστηρικτικά φάρμακα θα βοηθήσουν σημαντικά τους νεφρούς και το συκώτι του να επανέλθουν στις φυσιολογικές λειτουργίες τους. Έτσι, θα καταπολεμήσουν το δηλητήριο και το ζωάκι σας τελικά θα γίνει περδίκι.

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, το 25% των σκύλων που έχουν υποστεί δηλητηρίαση γίνεται καλά μέσα σε περίπου δύο ώρες. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό δεν μπορεί να τα καταφέρει.

 Σε περίπτωση που έχετε την υποψία πως κάποιος δηλητηρίασε σκόπιμα το αγαπημένο, μαλλιαρό φιλαράκι σας, πρέπει είστε σε θέση να ασκήσετε τα νόμιμα δικαιώματά σας. Θα πρέπει να έχετε απτές αποδείξεις για το συμβάν και το κίνητρο του δράστη. Ωστόσο, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο. Έτσι, θα ενημερωθείτε ακριβώς για την διαδικασία που μπορείτε να ακολουθήσετε, σε συνεργασία με την αστυνομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top