Τσιμπούρια στο σπίτι: Διώξε τους απρόσκλητους καλεσμένους σου!

 Έχετε την εντύπωση ότι εντοπίσατε τσιμπούρια στο σπίτι σας; Δεν είστε σίγουροι; Μην ανησυχείτε!

 Πρώτα από όλα, καταλαβαίνουμε πόσο δυσάρεστη είναι η συγκεκριμένη κατάσταση. Σίγουρα, κανένας μας δε θα ήθελε να ζει μέσα στο ίδιο του το σπίτι, όταν εκεί μέσα υπάρχουν μικρά ενοχλητικά παράσιτα.

 Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλά σπίτια με κατοικίδια ζώα. Επομένως, δεν πρέπει να φοβάστε ότι είστε οι μόνοι που τους συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 Ένας – κατά τα άλλα – αθώος περίπατος με το αγαπημένο σας σκυλάκι στο πάρκο μπορεί να σταθεί ως αφορμή για να εισέλθουν τα τσιμπούρια στο σπίτι σας.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν διάφοροι τύποι τσιμπουριών. Κάποιοι δε μπορούν να επιβιώσουν πάνω από 24 ώρες μέσα στο σπίτι σας, ενώ άλλοι προτιμούν να αναπαραχθούν κάπου αλλού.

 Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν ορισμένα τσιμπούρια σκύλων που αυτόματα κάνουν την είσοδό τους και στο δικό σας χώρο.

 Συνεχίστε το άρθρο για να δείτε 7 αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεφορτωθείτε τα τσιμπούρια στο σπίτι μια και καλή.

 1. Κάντε έναν καλό έλεγχο

 Μια βόλτα στο δάσος ή σε κάποιο πάρκο είναι αρκετή και λειτουργεί συχνά ως πρόσκληση για τα τσιμπούρια που θα έρθουν στο σπίτι σας. Μεταφορικό τους μέσο είναι τα ρούχα ή το τρίχωμα του σκύλου σας.

 Ο μόνος τρόπος για να τα αποφύγετε εξαρχής είναι να εμποδίσετε την πρόσβασή τους επάνω σας. Φροντίστε, λοιπόν, να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια, προκειμένου να καλύπτετε το δέρμα σας.

 Βέβαια, κάτι τέτοιο πολλές φορές δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τους εαυτούς σας, αλλά και το τρίχωμα του κατοικιδίου σας μετά από κάθε έξοδο. Δείτε μήπως απομακρύνεται κάτι με τον καθαρισμό του σκύλου σας μετά τη βόλτα ή αν υπάρχουν μικρά καρουμπαλάκια στο δέρμα του.

 Εκτός αυτού, ρίξτε μια ματιά και στις μεσοδακτύλιες περιοχές, στο εσωτερικό των αυτιών, στο λαιμό και το πρόσωπο του σκύλου. Τα τσιμπούρια προτιμούν ιδιαιτέρως αυτές τις περιοχές του σώματος!

 2. Επισκευάστε και σφραγίστε τυχόν ρωγμές σε τοίχους και πατώματα

 Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα τσιμπούρια δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον να μπουν στο σπίτι σας.

 Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν τα τσιμπούρια των σκύλων. Μπορούν να μπουν μέσα από μικρές ρωγμές που υπάρχουν στους τοίχους και τα πατώματα.

 Ακόμα περισσότερο, υπάρχει το ενδεχόμενο του να αρχίσουν να αναπαράγονται. Τότε, θα έχετε μια ολόκληρη αποικία μέσα στο σπίτι σας! Μήπως, λοιπόν, έχει έρθει η στιγμή να κάνετε εκείνη την ανακαινισούλα ή τα μερεμέτια που λέγατε;

 3. Η πρόληψη είναι το παν

 Γενικά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μη βρείτε τσιμπούρι στο σκύλο και το σπίτι σας είναι να προσέχετε εκ των προτέρων. Γι’ αυτό, αξίζει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τα αντιπαρασιτικά κολλάρα και τις επιτόπιες θεραπείες για ψύλλους και άλλα παράσιτα που καραδοκούν στο περιβάλλον.

 4. Προσέξτε το περιβάλλον

 Για να τα κρατήσετε μακριά από τον ιδιωτικό σας χώρο, καλό είναι να τα απομακρύνετε από την αυλή ή τον κήπο σας. Κουρεύετε τακτικά το γκαζόν σας, φροντίζετε για την καθαριότητα των φυτών σας και απομακρύνετε τυχόν σκουπίδια, πεσμένα φύλλα και κλαδιά, που αποτελούν εστίες ανάπτυξης για τα τσιμπούρια.

 Αν ζείτε σε κάποια μη αστική περιοχή, θα πρέπει να προσέχετε ακόμα περισσότερο. Χρησιμοποιήστε ειδικά χαλίκια ή θρυμματισμένα ξύλα ως διαχωριστικά ανάμεσα στον κήπο σας και τις υπόλοιπες εκτάσεις.

 Επιπλέον, είναι απαραίτητο να κρατήσετε μακριά και τους ξενιστές τους. Μη ξεχνάτε πως τα τσιμπούρια συνήθως ζουν στο δέρμα μικρών ζώων, όπως είναι τα ποντίκια.

 5. Σκούπα και πάλι σκούπα!

 Εφόσον έχετε διασφαλίσει πως όλα πηγαίνουν καλά στο εξωτερικό μέρος του σπιτιού, έχει έρθει ο καιρός να φροντίσετε και το εσωτερικό.

 Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα, ώστε να απομακρύνετε τυχόν τσιμπούρια. Με αυτόν τον τρόπο θα τα μαζέψετε σε όποιο στάδιο ανάπτυξης κι αν βρίσκονται ή όσο μικροσκοπικά κι αν είναι.

 Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε σωστά τα χαλιά, το πάτωμα και οποιαδήποτε επιφάνεια έρχεται σε επαφή με εσάς και το κατοικίδιό σας, όταν γυρνάτε από τη βόλτα σας.

 6. Ρίξτε διατομίτη

 Μια εξίσου καλή και ασφαλής λύση αντιμετώπισης για τα τσιμπούρια, σε αντίθεση με το τοξικό βορικό οξύ, είναι ο διατομίτης. Η συγκεκριμένη ουσία αποτελείται από μικροσκοπικούς υδρόβιους οργανισμούς, που διαπερνούν εύκολα το εξωτερικό στρώμα του τσιμπουριού καθώς περνάει από πάνω της. Έτσι, εκείνο αφυδατώνεται και πεθαίνει.

 Σε περίπτωση που το σπίτι σας έχει γεμίσει τσιμπούρια και ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο από παντού, εφαρμόστε λίγη γη διατομών επάνω στο χαλί και τις γωνίες του σπιτιού σας. Μετά από καμιά βδομάδα, μπορείτε να το αφαιρέσετε.

 7. Προτιμήστε το στεγνό καθάρισμα

 Το ιδανικό είναι να βγάζετε αμέσως τα ρούχα σας όταν επιστρέφετε από τη βόλτα με το σκυλάκι σας και να τα τοποθετείτε πρώτα στο στεγνωτήριο, εφόσον έχετε. Αυτό εγγυάται την απομάκρυνση των ενοχλητικών παρασίτων από τα ρούχα σας.

 Δοκιμάστε να τα αφήσετε εκεί μέσα για περίπου 15 λεπτάκια και, μάλιστα, σε υψηλή θερμοκρασία. Αμέσως μετά, βάλτε τα κανονικά στο πλυντήριο ρούχων.

 Πέρα από άκρως ενοχλητικά, τα τσιμπούρια μπορούν να αποβούν έως και επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου, αλλά και των αφεντικών του, γιατί λειτουργούν ως φορείς μικροβίων και ασθενειών.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως πέρα από την αντιμετώπιση, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προτού βγείτε για τον καθιερωμένο σας περίπατο και αφού επιστρέψετε στο σπίτι. Έτσι, τόσο εσείς, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας θα μείνετε απαλλαγμένοι από αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα που καραδοκούν «στη γωνία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top