Σκουλήκια στα κόπρανα του σκύλου: Τα 5 πιο συχνά είδη!

 Έχετε την υποψία πως ο αγαπημένος τετράποδος φίλος σας πάσχει από σκουλήκια στα κόπρανά του; Μην ανησυχείτε!

 Καταλαβαίνουμε πως – και μόνο στην ιδέα – αυτό είναι πολύ δυσάρεστο. Πράγματι, κανείς δε θα ήθελε να σκέφτεται πως τα σκουλήκια προσβάλλουν τα εσωτερικά όργανα του κατοικιδίου του.

 Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από αυτήν την κατάσταση. Αυτοί οι κίνδυνοι αφορούν στην υψηλή μεταδοτικότητα των σκουληκιών από το μολυσμένο σκυλάκο σε άλλα ζώα ή ακόμα και σε εσάς τους ίδιους.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως πρέπει να μάθετε να εντοπίζετε τα ακριβή συμπτώματα του σκύλου σας και να είστε ενημερωμένοι για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

 Παρακάτω, θα δείτε τους 5 τύπους σκουληκιών που πλήττουν συνηθέστερα τους σκύλους. Έτσι, θα είστε σε θέση να προασπίσετε την υγεία όλων των μελών της οικογένειάς σας.

 Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας έχει σκουλήκια

 Η αλήθεια είναι πως κάθε παράσιτο επηρεάζει διαφορετικά το κάθε ζώο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια γενικευμένα σημάδια που σας δείχνουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία του σκύλου σας. Αυτά είναι:

  • Διάρροια
  • Εμετός
  • Αφυδάτωση
  • Απώλεια σωματικού βάρους
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Κακή ποιότητα και εμφάνιση τριχώματος
  • Λήθαργος
  • Διατροφικές ανεπάρκειες και αναιμία
  • Εντερική απόφραξη ή πνευμονία
  • Αίμα στα κόπρανα

 Ειδικά τα σκουλήκια της καρδιάς παρουσιάζονται με τη μορφή αναπνευστικών προβλημάτων.

 Χαρακτηριστικά, αναφέρονται ο βήχας, η υπερβολική κόπωση μετά την άσκηση, οι χαμηλοί σφυγμοί, η κοιλιακή διάταση και, σε ακραία περιστατικά, η δύσπνοια, η ωχρότητα των ούλων, ακόμη και ο θάνατος.

 1. Ασκαρίδα (Roundworms)

 Πρόκειται για τα πιο συνηθισμένα σκουλήκια που πλήττουν τα σκυλιά. Υπάρχουν δύο τύποι, ο Toxascaris leonina και ο Toxascaris Canis, με το δεύτερο να εμφανίζεται κυρίως σε κουτάβια και να μεταδίδεται ευκολότερα σε ανθρώπους.

 Για την ακρίβεια, πολλά κουταβάκια γεννιούνται με αυτά. Μάλιστα, αν μείνουν αθεράπευτα, μπορεί να οδηγήσουν σε ελλειπή ανάπτυξη ή μέχρι και στο θάνατο.

 Για αυτό το λόγο, λοιπόν, είναι σημαντικό να τους παρέχετε την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα. Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται με δείγμα από κόπρανα και η θεραπεία τους απαιτεί ειδική φαρμακευτική αγωγή.

 2. Ταινία / Κεστοειδής σκώληκας (Tapeworms)

 Το συγκεκριμένο εντερικό παράσιτο εμφανίζεται σε σκύλους που έχουν καταναλώσει μολυσμένες ακαθαρσίες. Τότε, αφήνει τα αυγά του και αυτά με τη σειρά τους προσκολλώνται στο έντερο των ζωντανών.

 Το Dipylidium caninum είναι ο συνήθης ύποπτος. Η ευκολία μετάδοσης της νόσου είναι αρκετή, ώστε να σας πείσει να πάρετε στα σοβαρά την αποπαρασίτωση και τις υπόλοιπες μεθόδους πρόληψης του σκύλου σας.

 Στην προκειμένη περίπτωση, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αν ο δικός σας σκύλος προσβλήφθηκε από αυτό το παράσιτο. Πολύ απλά, τα σκουλήκια φαίνονται με γυμνό μάτι στα κόπρανα του σκύλου και μοιάζουν με κόκκους ρυζιού.

 Ύστερα από σχετική ιατρική διάγνωση, ο σκυλάκος θα χρειαστεί ειδική αγωγή, η οποία γίνεται είτε διά στόματος, είτε ενέσιμα.

 3. Αγκυλόστομα / Νηματώδης σκώληκας (Hookworms)

 Πρόκειται για μικροσκοπικά εντερικά σκουλήκια που προκαλούν στους σκύλους αναιμία και μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή των κουταβιών, σε περίπτωση που δε ληφθούν σοβαρά υπόψη.

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη αυτών των παρασίτων και όλα είναι εξαιρετικά μεταδοτικά.

 Η μετάδοση της νόσου γίνεται είτε με την κατάποση προνυμφών που βρίσκονται στο περιβάλλον, είτε από τη μητέρα στα κουτάβια, είτε κατά την επαφή με ακαθαρσίες μολυσμένου ζώου.

 Η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας δρα καταλυτικά στη θεραπεία της. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας για τη συνιστώμενη δοσολογία, τη συχνότητα και τη συνολική διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.

 4. Τριχουρίαση (Whipworms)

 Αυτά τα παράσιτα ζουν στην αρχή του παχέος εντέρου, όπου και αναπαράγονται. Μεταδίδονται με την κατανάλωση κάποιας μολυσμένης ουσίας, όπως είναι το χώμα, η τροφή, το νερό, τα κόπρανα ή η ζωική σάρκα. 

 Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως μπορούν να επιβιώσουν έως και πέντε χρόνια, αν οι συνθήκες τους το επιτρέπουν. Γι’ αυτό, θα πρέπει να καθαρίζετε πάντοτε και τακτικά το σκύλο σας και να μην τον αφήνετε να τρώει οτιδήποτε άλλο πέραν της τροφή του.

 Σε ήπια περιστατικά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα δείτε σχετικά συμπτώματα. Αντιθέτως, αν τα πράγματα σοβαρέψουν, ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή, απώλεια βάρους, διάρροια, μέχρι και αναιμία.

 Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη θεραπευτική μέθοδο που θα ακολουθήσετε. Εκείνος θα σας προτείνει τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση του σκύλου σας.

 5. Σκουλήκια της καρδιάς (Heartworms)

 Πρόκειται για τον πιο ανησυχητικό, αλλά και αναστρέψιμο τύπο, μιας και υπάρχει προληπτική αγωγή. Μεταδίδεται μέσα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, οπότε καταλαβαίνετε πως ο κίνδυνος ελλοχεύει παντού.

 Όπως μαρτυρά και το ίδιο το όνομα της νόσου, ο συγκεκριμένος τύπος προσβάλλει την καρδιά. Έτσι, σταδιακά προκαλεί προβλήματα στους πνεύμονες, καρδιακή ανεπάρκεια και καταστροφή άλλων ζωτικών οργάνων.

 Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Διαφορετικά, θα δαπανήσετε πολύ χρόνο και χρήματα, ενώ μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με ισχυρές παρενέργειες. 

 Μπορεί κάποια σκουλήκια στα κόπρανα του σκύλου να φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα τα είδη τους. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα απαιτούν κτηνιατρική παρέμβαση για να εντοπιστούν.

 Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο σκύλος σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να συλλέξετε υλικό από τα κόπρανά του. 

 Φυσικά, ο σκυλάκος μπορεί να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις ή υπέρηχο. Μην ανησυχείτε, ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει σχετικά.

 Μόλις προσδιοριστεί η ακριβής αιτία, ο γιατρός θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. Εάν ακολουθήσετε πιστά όσα σας πει, ο σκυλάκος σας θα γίνει σύντομα περδίκι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top