Cavalier king charles spaniel: Ένας τετράποδος «gentleman»!

 Το Cavalier King Charles Spaniel είναι ένα εκπληκτικό σκυλί, με φυσικά χαρακτηριστικά που του προσδίδουν μια απίστευτη κομψότητα και χάρη.

 Αυτό το toy Σπάνιελ είναι μικρούλι σε μέγεθος. Το ύψος του δεν ξεπερνάει τα τριάντα τρία εκατοστά και το σωματικό του βάρος κυμαίνεται γύρω στα πέντε με οχτώ κιλά.

 Συγχρόνως, διακρίνεται για το μακρύ, βελούδινο τρίχωμά του που έρχεται σε απαλούς κυματισμούς. Στα ποδαράκια του, το τρίχωμα είναι λίγο πιο έντονο κι αυτό είναι και το σήμα κατατεθέν της ράτσας του.

 Η μοναδική εμφάνιση του Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ δένει αρμονικά και ολοκληρώνεται με την ευγενική, τρυφερή έκφραση του προσώπου του, με τα μεγάλα, μπιρμπιλωτά ματάκια, που λιώνει τις καρδιές όλων όσοι το αντικρύζουν.

 Η ιστορία της ράτσας του:

 Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το Cavalier King Charles Spaniel έχει ρίζες από το γένος των Σπάνιελ σκύλων. Το Ευρωπαϊκό toy σκυλί είναι πολύ πιθανό να προέκυψε από την διασταύρωση μικρόσωμων Σπάνιελ με ανατολίτικες toy ράτσες, όπως είναι το Ιαπωνικό Τσιν και το Θιβετιανό Σπάνιελ.

 Εκείνα τα μικρούλια σκυλάκια αγκαλιάς των Τυδώρ, γνωστά και ως «comforter Spaniels» αξιοποιούνταν για να ζεσταίνουν τα πόδια των αφεντικών τους – κάτι σαν τετράποδες θερμοφόρες.

 Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως χρησιμοποιούνταν και για να ελκύουν τους ψύλλους από το δέρμα των ανθρώπων τους.

 Κάπου στα 1700, ο βασλιάς King Charles II ήταν τόσο ξετρελαμένος με αυτά τα σκυλάκια, που κατηγορήθηκε πως αγνοούσε τα σοβαρά ζητήματα του κράτους για να ασχολείται μαζί τους!

 Βέβαια, η αλήθεια είναι πως τα σκυλιά του ήταν πολύ δεμένα μαζί του. Έτσι, λοιπόν, δικαίως τους αποδόθηκε η ονομασία King Charles Spaniel.

 Μετά το θάνατο του Βασιλιά, ο Δούκας του Marlborough ανέλαβε την κηδεμονία τους και την περαιτέρω ανάπτυξη της ράτσας. Μάλιστα, τα αγαπημένα του ήταν εκείνα με το κόκκινο και λευκό τρίχωμα, τα οποία πήραν και το όνομά τους, «Blenheim», από την κατοικία του.

 Ακόμη και μετά το θάνατο του βασιλιά, το πανέμορφο αυτό πλάσμα συνέχισε να θριαμβεύει στους αριστοκρατικούς κύκλους για ολόκληρες γενιές, μέχρι την αντικατάστασή του από μια άλλη ράτσα σκύλου. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για το αξιαγάπητο και στρουμπουλό σκυλί Παγκ, που αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από τις βασιλικές οικογένειες.

 Στις αρχές του 1900, η δημοτικότητα του Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ άρχισε να πέφτει ραγδαία. Τα πράγματα βελτιώθηκαν και πάλι, όταν ένας πλούσιος Αμερικανός, ο Roswell Eldridge, πήγε στην Αγγλία και προσέφερε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό σε όποιον θα κατάφερνε να δημιουργήσει το καλύτερο Σπάνιελ, που θα θύμιζε τον παλαιό τύπο Σπάνιελ σκύλων.

 Ξεκίνησαν, λοιπόν, οι συστηματικές προσπάθειες εκτροφής ενός σκύλου που θα κέρδιζε το βραβείο. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς. 

 Η τραγική ειρωνεία ήταν πως τη νίκη την πήρε το Cavalier King Charles Spaniel, οπότε έγινε πάλι τρομερά αγαπητό στο ευρύ κοινό και την αριστοκρατική τάξη.

 Στην Αμερική, τα πράγματα κυλούσαν με αργούς ρυθμούς. Αυτό μέχρι και το 1996, που ήρθε η επίσημη αναγνώριση της ράτσας από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Ανάγκη για προσοχή

   

 Υπακοή

 

 Ανεξαρτησία

  

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Γαύγισμα

 

 Αγάπη για τους κηδεμόνες του

 Εξυπνάδα

 

 Ανθεκτικότητα

  

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ:

 Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι από τα καλύτερα μικρόσωμα σκυλιά για μέσα στο σπίτι. Είναι αυτό που λέμε ένα all-inclusive κατοικίδιο για οικογένειες με παιδιά.

 Συγκεκριμένα, διαθέτει έναν εξαιρετικά γλυκό και ευγενικό χαρακτήρα, ενώ η συνολική συμπεριφορά του είναι πολύ παιχνιδιάρικη και τρυφερή. Την ίδια στιγμή, θέλει να βοηθάει πάντα όπου και όπως μπορεί και να προσφέρει χαρά και ικανοποίηση σε όλους. 

 Γενικά, το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι μέσα στα πάντα! Απολαμβάνει να περνάει ποιοτικό χρόνο με τα υπόλοιπα μέλη της αγαπημένης του οικογένειας – είτε αυτό σημαίνει βόλτα στο πάρκο, είτε άραγμα στον καναπέ.

 Ακόμα και μέσα στο σπίτι, είναι ήρεμο και καλόβολο. Σπάνια γαυγίζει χωρίς λόγο ή κάνει ζημιές και φασαρία. Γενικά, το Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι από τα πιο εύκολα σκυλιά για μια οικογένεια και δεν πρέπει να σας προβληματίζει κάτι με τη ράτσα του.

 Στα θετικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται το ότι τα πηγαίνει περίφημα με άλλα σκυλάκια και κατοικίδια μέσα στο σπίτι. Παράλληλα, δεν έχει πρόβλημα με τους ξένους επισκέπτες, τους οποίους υποδέχεται σαν ένας σωστός οικοδεσπότης και «gentleman».

 Εκτός σπιτιού, βέβαια, ξυπνάει όλη η έμφυτη κληρονομιά του, που του υπενθυμίζει πως είναι ένας άξιος εκπρόσωπος του γένους των Σπάνιελ. Αυτό το σκυλί λατρεύει την εξερεύνηση και θέλει πραγματικά να μυρίζει τα πάντα γύρω του.

 Η φροντίδα και η περιποίηση ενός Cavalier King Charles Spaniel:

 Το γλυκύτατο Κάβαλιερ μπορεί να διαθέτει ένα μικρό μέγεθος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι ένα ενθουσιώδες και δραστήριο σκυλί.

 Επί της ουσίας, αυτή η αξιαγάπητη μουσουδίτσα χρειάζεται την βολτίτσα της σε καθημερινή βάση. Με τη σειρά σας, μπορείτε να του προσφέρετε έναν καθημερινό περίπατο και τη δυνατότητα να εξερευνεί και να τρέχει σε μια καλά περιφραγμένη περιοχή.

 Μόλις ικανοποιήσετε την ανάγκη του για σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση, θα πρέπει να φροντίσετε και τον καλλωπισμό του. Το πλούσιο τρίχωμά του δεν θα βουρτσίζεται μόνο του μέρα παρά μέρα! 

 Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει ένα Cavalier King Charles Spaniel:

 Σε περίπτωση που θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι Κάβαλιερ, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε σχετικά με τα πιθανά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ράτσα.

 Πιο συγκεκριμένα, η ράτσα ενδέχεται να εμφανίσει δυσπλασία ισχίου, ανεπάρκεια μητροειδούς βαλβίδας, συριγγομυελία και σπανιότερα εξάρθρωση επιγονατίδας, εντρόπιο και δυσπλασία αμφιβληστροειδούς.

 Ευγένεια, φιλικότητα, τρυφερότητα και σπιρτάδα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου Cavalier King Charles Spaniel. Άλλωστε, πρόκειται και για τα στοιχεία εκείνα που το καθιστούν από τις καλύτερες ράτσες σκύλων συντροφιάς.

 Διαβάζοντας τα παραπάνω, είστε πεπεισμένοι πως έχει έρθει η στιγμή να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι Κάβαλιερ Κίνγκ Τσάρλς Σπάνιελ; Μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή μήπως υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία σε κάποιο καταφύγιο ή φιλοζωική οργάνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top