Πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Είναι σημαντικό να προστατεύουμε και να κρατάμε δροσερό τον εαυτό μας αλλά και τα σκυλάκια μας.
Είναι γνωστό πως ο ανθρώπινος οργανισμός για να ισορροπήσει τις υψηλές θερμοκρασίες «αμύνεται» καθώς ιδρώνει, αλλά πως διατηρούν τα σκυλάκια μια σταθερή φυσιολογική θερμοκρασία; Μπορούν τα σκυλιά να ιδρώσουν;
Τα σκυλιά ιδρώνουν;
Τα σκυλιά ιδρώνουν αλλά όχι όπως συμβαίνει στους ανθρώπους. Ενώ η διαδικασία και οι αδένες που παράγουν ιδρώτα βοηθούν τους ανθρώπους να δροσιστούν τις ζεστές μέρες, στα σκυλιά δεν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο.
Τα σκυλιά έχουν κάποιους αδένες ιδρώτα, αλλά είναι λιγότεροι και το δέρμα τους καλύπτεται από το τρίχωμά τους. Το τρίχωμα ελαχιστοποιεί την ποσότητα δροσιάς που εκκρίνει και προσφέρεται μέσω του ιδρώτα.
Οι δύο αδένες που παράγουν ιδρώτα στα σκυλιά είναι οι αποκτιτικοί και μεροκρινικοί αδένες. Οι μεροκρινικοί αδένες βρίσκονται στα πόδια τους και όταν τα σκυλάκια υπερθερμαίνονται παράγουν ιδρώτα. Οι δε αποκριτικοί αδένες χρησιμοποιούνται ως μορφή κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Ενώ τεχνικά θωρούνται αδένες ιδρώτα, δεν παράγουν ιδρώτα. Βρίσκονται σε όλο το σώμα των σκύλων και εκπέμπουν φερορμόνες που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση από τα άλλα ζώα. Αντί για δροσιά, τα σκυλιά τους χρησιμοποιούν για να κάνουν φίλους.
Τα σκυλιά όμως έχουν άλλες μεθόδους για να ρυθμίζουν την θερμοκρασία στο σώμα τους, καθιστώντας τον ιδρώτα δευτερεύουσα διαδικασία δροσιάς.
Πώς δροσίζονται τα σκυλιά;
Η εφίδρωση όπως είδαμε δεν είναι ιδανικός τρόπος για να δροσιστεί ένα σκυλάκι. Τα σκυλιά δροσίζονται με το λαχάνιασμα. Είναι η κύρια μέθοδος για να διατηρούν μια μέση θερμοκρασία.
Το λαχάνιασμα είναι μέτρια έως ταχεία αναπνοή με ανοιχτό στόμα, συνήθως σε συνδυασμό με την έξοδο ή την κρεμασμένη γλώσσα. Το λαχάνιασμα βοηθάει τα σκυλάκια να δροσιστεί. Όταν κοιμούνται, ανταλλάσσουν γρήγορα ζεστό αέρα από τους πνεύμονές τους με δροσερό εξωτερικό αέρα, ο οποίος επιταχύνει την εξάτμιση του νερού από τη γλώσσα, το στόμα και την άνω αναπνευστική οδό.
Καθώς το νερό εξατμίζεται, ρυθμίζεται και η θερμοκρασία του σώματος.
Η αγγειοδιαστολή είναι άλλος ένας τρόπος για να δροσιστούν. Αγγειοδιαστολή σημαίνει επέκταση, διαστολή ή αιμοφόρα αγγεία. Όταν το σκυλάκι ζεσταθεί, η αγγειοδιαστολή θα το βοηθήσει να δροσιστεί.
Τα αιμοφόρα αγγεία, κυρίως στα αυτιά και το πρόσωπο, μεταφέρουν το ζεστό αίμα στην επιφάνεια του δέρματος ώστε να κρυώσει πριν επιστρέψει στην καρδιά.
Must αξεσουάρ για τους θερινούς μήνες είναι το δροσιστικό χαλάκι σκύλου & το Δροσιστικό κολάρο, δύο αξεσουάρ που θα βελτιώσουν αρκετά τις συνθήκες για το αγαπημένο σας κατοικίδιο!
Διαβάστε στο Dogtime: Τζόκινγκ ή τρέξιμο είναι πιο ασφαλές για τους σκύλους;
Θερμοπληξία στα σκυλιά
Παρά της διαδικασίες που δροσίζουν τα σκυλιά, τα φιλαράκια μας είναι επιρρεπή στην θερμοπληξία και την υπερθέρμανση. Η θερμοπληξία που ονομάζεται επίσης υπερθερμία, συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος των σκύλων αυξάνεται τόσο που δεν μπορεί ο οργανισμός τους να δράσει γρήγορα για να τα δροσίσει.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ήπια έως και πολλή σοβαρή, όπου ο σκύλος μπορεί να χάσει την συνείδησή του, να επηρεαστούν τα όργανά του ή και να πεθάνει.
Πριν ξεκινήσετε την βόλτα σας, την εξόρμηση στην πόλη, τον περίπατο στο δάσος ή το τρέξιμο, δώστε προσοχή στον καιρό. Η πιο συνηθισμένη αιτία θερμοπληξίας είναι όταν αφήσετε τον σκύλο στο αυτοκίνητο χωρίς αερισμό και σε τοποθεσία που ο ήλιος είναι καυτός.
Άλλες κοινές αιτίες είναι το υπερβολικό παιχνίδι ή άσκηση σε ζεστές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη χρήση σεσουάρ μαλλιών και η βόλτα χωρίς νερό ή σε μη σκιερά μέρη.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος έχει υπερθερμανθεί είναι:
- Υπερβολική λαχάνιασμα
- Ερυθρότητα στα ούλα, ρύγχος και αυτιά
- Υπερβολικό σάλιο
- Το σώμα είναι ζεστό στην αφή
- Έμετος
- Τρέμουλο
- Απώλεια συντονισμού
- Κατάρρευση
- Αυξημένη θερμοκρασία
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια βάλτε τον σκύλο σας στην σκιά, δώστε του νερό και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο. Οι βραχυκέφαλες φυλές όπως τα Παγκς, τα Μπόξερ και τα Μπουλντόγκ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ακόμη και σε μέτριες θερμοκρασίες.
Προστασία του σκύλου από τη ζέστη
Είναι σημαντικό να δρούμε προληπτικά και να διατηρούμε τα σκυλάκια μας δροσερά και άνετα.
Συμβουλές σχετικές με την πρόληψη:
- Αποφύγετε να βγαίνετε για βόλτες τις ώρες αιχμής. Προτιμήστε το πρωί ή μετά το σούρουπο. Πάρτε μαζί σας νερό και κάντε διαλλείματα σε σκιερά μέρη.
- Εάν βάζετε στο σκυλάκι σας φίμωτρο επιλέξτε ένα που δεν θα εμποδίζει το λαχάνιασμα. Τα νάιλον φίμωτρα εμποδίζουν το λαχάνιασμα και μπορεί να οδηγήσουν στην υπερθέρμανση ή θερμοποληξία.
- Ο σκύλος πρέπει να έχει πάντα πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό.
- Είναι καλό τα σκυλάκι να βρίσκονται σε χώρο με καλό εξαερισμό. Ο καθαρός αέρας και ο εξαερισμός θα βοηθήσει στην καλή ροή του αέρα και την αναπνοή.
- Μάθετε το ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας και τα συμπτώματα της υπερθέρμανσης. Στους σκύλους με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θερμοπληξίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ηλικιωμένοι σκύλοι, σκύλοι που πάσχουν από παχυσαρκία ή καρδιακές παθήσεις, οι βραχυκέφαλες φυλές, μεγαλόσωμες και φυλές με εξαιρετικά παχύ τρίχωμα.
- Ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη σε πάρκινγκ και χώρους στάθμευσης. Μια καυτή μέρα ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.
- Δώστε στον σκύλο σας κατεψυγμένες λιχουδιές για σκύλους, παγωτό ή γρανίτα για σκύλους. Μια πολλή καλή ιδέα είναι να γεμίσετε ένα κονγκ με γιαούρτι και να το βάλετε στη κατάψυξη να παγώσει. θα μας θυμηθείτε!
Μπορεί εσείς να απολαμβάνετε τον ζεστό καιρό και τον ήλιο, αλλά τα σκυλάκια δεν φαίνεται να μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Φροντίστε να τους παρέχετε καθαρό νερό όπου κι αν βρίσκεστε και να κάνετε διαλλείματα σε σκιερά μέρη.
Πολλές ράτσες σκύλων δεν είναι εξοικειωμένες με την ζέστη και προτιμούν να βρίσκονται στο σπίτι αντί να παίζουν στον καυτό ήλιο. Με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος κόπωσης και υπερθέρμανσης, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.