Τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν ως διαδικασία που θα προκαλέσει εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος. Μπορεί να ιδρώσουν λίγο μέσα από τα πέλματά τους, αλλά ο κύριος τρόπος με τον οποίο τα σκυλιά διατηρούν τη θερμοκρασία στο φυσιολογικό επίπεδο είναι το λαχάνιασμα. Ξέρουν όμως πότε να σταματήσουν και να ξεκουραστούν ενώ βρίσκονται στο πάρκο ή την παραλία;
Η απάντηση είναι «όχι» – πολλά σκυλιά δεν θα σταματήσουν να παίζουν για να επανέλθει η φυσιολογική θερμοκρασία στον οργανισμό τους. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει σημάδια ασθένειας, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.
Κίνδυνος θερμοπληξίας
Μια μέρα ιδιαίτερα ζεστή ο κίνδυνος της θερμοπληξίας είναι μεγάλος, ενώ ο χρόνος μεταξύ διασκέδασης και θερμοπληξίας είναι πολύ μικρός. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το πως και που έχει συνηθίσει να δρα και να ζει ο σκύλος.
Εάν δεν έχει συνηθίσει την ζέστη και την υγρασία ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και πιο εύκολο να πάθει θερμοπληξία. Τα σκυλάκια πρέπει να είναι ενεργά και να έχουν την άσκηση ως μέρος την τακτικής τους ρουτίνας.
Μπορείτε να αναγνωρίσετε θερμοπληξία σε σκύλους όταν υπάρχουν υπερβολικό λαχάνιασμα και σημάδια δυσφορίας. Ένας σκύλος που έχει υποστεί θερμοπληξία μπορεί να είναι ανίκανος ή απρόθυμος να μετακινηθεί.
Επιπλέον, ο σκύλος μπορεί να κάνει εμετό, να έχει ερυθρά ούρα, διάρροια, να μην έχει συνείδηση και να κάνει ακανόνιστες κινήσεις.
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ένας σκύλος τρέχει και παίζει κανονικά με το αφεντικό του και όταν σταματήσει μένει πραγματικά στάσιμος και δεν μπορεί να κινηθεί και να ορίσει το σώμα του. Η θερμοπληξία συμβαίνει πραγματικά γρήγορα.
Ακόμη μια περίπτωση θερμοπληξίας μπορεί να είναι στο παιχνίδι στη θάλασσα όπου το σκυλάκι μπορεί να μπαινοβγαίνει στο νερό, άρα δροσίζετε, αλλά υποφέρει τελικά από θερμοπληξία λόγω υπερβολικής άσκησης.
Διαβάστε στο Dogtime: Τα σκυλιά ιδρώνουν; Με ποιούς τρόπους δροσίζονται;
Πρόληψη θερμοπληξίας
Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους το σκυλάκι πρέπει να βρίσκεται σε χώρο καλά αεριζόμενο με πρόσβαση σε άφθονο καθαρό νερό και σκιερά σημεία. Το να λαχανιάζει δεν είναι πάντα ο ευκολότερος τρόπος να σταθμίσει την θερμοκρασία του στο φυσιολογικό , ειδικά σε μέρη με πολλή υγρή ατμόσφαιρα – με υγρασία.
Η δραστηριότητα δεν πρέπει να είναι επίπονη καθώς τα σκυλιά δεν έχουν τους ίδιους αμυντικούς μηχανισμούς με τον άνθρωπο για να διατηρήσουν μια φυσιολογική θερμοκρασία.
Λάβετε υπόψη την υπερβολική προσπάθεια που καταβάλλει όταν παίζετε με το σκυλί σας. Μπορεί να συμβεί πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο, ειδικά στις φυλές “βραχείας μύτης” ή βραχυκέφαλες, όπως Μπουλντόγκ και τα Παγκς. Αυτές οι φυλές διατρέχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν θερμοπληξία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της ανατομίας του προσώπου τους.
Λόγω της ανατομίας τους, τα ρουθούνια μπορεί να είναι μικρότερα, ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα και μπορεί να έχουν μικρότερη τραχεία (σωλήνα αέρα) από άλλα σκυλιά στο μέγεθός τους.
Συμβουλές πρόληψης:
- Άσκηση νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Αποφύγετε τη μεσημεριανή ζέστη.
- Προσφέρετε συχνά μικρές ποσότητες φρέσκου δροσερού (όχι παγωμένου) νερού.
- Αφήστε το κατοικίδιο ζώο σας να κολυμπήσει σε μια λίμνη ή πισίνα για σκύλους ή βρέξτε το με το λάστιχο για να βραχεί εντελώς πριν από τη βόλτα. Αυτό θα διατηρήσει το κατοικίδιο σας δροσερό. Φροντίστε να βραχεί καλά η γούνα του, ειδικά αν πρόκειται για φυλές με διπλή γούνα.
- Παρακολουθήστε το κατοικίδιο ζώο σας για σημάδια κούρασης και πολύ λαχάνιασμα. Το λαχάνιασμα θα σας δείξει πως πρέπει να σταματήσει να τρέχει και ότι πρέπει να ξεκουραστεί.
Η θερμοπληξία, δυστυχώς, είναι κάτι που αφορά σε όλα τα σκυλιά που βγαίνουν βόλτα με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και δεν σταματάνε να παίζουν και να τρέχουν. Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, πρέπει να έχουν οι σκυλογονείς με κατοικίδια, όπως τα Παγκς ή τα Μπουλντόγκ τα οποία λόγω της ανατομίας της μύτης τους αναπνέουν δυσκολότερα από άλλα σκυλάκια.
Δεδομένου ότι ένα ενθουσιασμένο σκυλάκι δύσκολα θα σταματήσει να παίζει για να ξεκουραστεί, οφείλουμε να έχουμε το νου μας και να επιστρέφουμε σπίτι προτού το σκυλάκι καταβεβληθεί πλήρως και κινδυνέψει η ζωούλα του.