Τι να κάνω όταν κλαίει το κουτάβι το βράδυ;

 Κλαίει το κουτάβι σας το βράδυ ή μήπως αυτό συμβαίνει κάθε φορά που το περιορίζετε μέσα στο crate; Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχείτε εάν τυχόν το νέο τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας κλαψουρίζει διαρκώς!

 Για να καταπολεμήσετε αυτή τη συμπεριφορά του σκύλου σας, θα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε την βαθύτερη αιτία που κρύβεται πίσω από αυτό. Πάμε, λοιπόν, να δούμε αυτό το θέμα λιγάκι πιο αναλυτικά.

 Γιατί κλαίνε τα κουτάβια;

 Όπως όλα σχεδόν τα θηλαστικά, έτσι και τα κουτάβια κλαίνε για να ικανοποιηθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες τους, αλλά και για να ειδοποιήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους πως κινδυνεύουν.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, το κλάμα προκύπτει ως φυσικό απότοκο μιας συναισθηματικής ή σωματικής ανάγκης που έχει μείνει ανεκπλήρωτη. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, ο σωματικός πόνος, η πείνα, η ανάγκη να πάει τουαλέτα και ο φόβος.

 Καθώς μεγαλώνουν όμως είναι πολύ πιθανό να μάθουν να κλαίνε για να τραβήξουν την προσοχή σας, γι’ αυτό, πρέπει με τη σειρά σας να προσέξετε τη δική σας συμπεριφορά, για να μην τον ενθαρρύνετε σε αυτή την ενοχλητική συνήθεια.

 Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι

 Εάν φέρατε πρόσφατα στο σπίτι το νέο σας κουτάβι, τότε το πιθανότερο είναι πως κλαίει επειδή φοβάται στο ξένο και ανοίκειο περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει πως το κάνει ανεξέλεγκτα και δίχως να το θέλει.

 Δεν ξέρει, βλέπετε, πότε θα επιστρέψει στο σπίτι που γνώριζε μέχρι πρότινος ή πότε θα ανταμώσει και πάλι με την οικογένειά του. Επομένως, είναι λογικό να φοβάται μέχρι να ξεχάσει.

 Από εκεί και πέρα, αν κοιμάται καλύτερα όταν βρίσκεται κάπου κοντά σας, μη διστάσετε να το βάλετε μέσα στο κλουβί, βάζοντάς του μέσα ένα αναπαυτικό στρώμα σκύλου και μερικά παιχνίδια και να του επιτρέψετε να κοιμηθεί κοντά στο κρεβάτι σας.

 Έχετε όμως το νου σας, γιατί είναι νεαρό σε ηλικία και δεν μπορεί να ελέγξει την ουροδόχο κύστη του. Αν χρειαστεί, λοιπόν, θα πρέπει να το βγάλετε λιγάκι έξω – ναι, κι ας είναι αξημέρωτα!

 Πρέπει να το αφήσω να κλαίει το βράδυ;

 Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν ακριβώς πρέπει σε αυτά τα πράγματα. Αν όμως το αφήσετε πράγματι μόνο του να κλαψουρίζει, ίσως προκαλέσει αναταραχές στον ύπνο σας, να ενοχήσει τους γείτονες, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτύξει και άγχος αποχωρισμού.

 Ίσως σκέφτεστε πως θα κοιμηθεί μόλις βαρεθεί να κλαίει, αλλά δεν λειτουργεί πάντα έτσι. Υπάρχουν σκυλάκια που μπορούν άνετα να κλαψουρίζουν όλο το βράδυ από τον φόβο τους και δεν αποκλείεται το δικό σας να ανήκει σε αυτά.

 Εξάλλου, τίθεται και ζήτημα ανθρωπιάς. Εσείς θα θέλατε να μείνετε ξεχασμένοι και μακριά από κάποια τουαλέτα ή τον άνθρωπο σας, αν σας έπιανε το οτιδήποτε και να αδιαφορούσαν επιδεικτικά στο κάλεσμά σας;

 Πώς να καταπολεμήσετε τη κατάσταση

 Μπορείτε να το κάνετε να σταματήσει με έναν απλό και σίγουρο τρόπο: φέρνοντας το κρεβατάκι ή το crate του μέσα στη κρεβατοκάμαρά σας και ακολουθώντας τη νυχτερινή ρουτίνα του. Σε αυτή την περίπτωση, το κουτάβι θα είναι σε θέση να σας μυρίζει και να σας ακούει, οπότε θα είναι πιο ήρεμο. Ακόμη κι αν κάτι το ταράξει όμως, θα είστε δίπλα του για να το καθησυχάσετε άμεσα.

 Προσφέρετε του ένα αναπαυτικό και μαλακό κρεβατάκι, όπου θα μπορεί να απολαμβάνει τον ύπνο του. Φροντίστε όμως πρώτα να το έχετε συνοδεύσει μέχρι τη τουαλέτα του είτε αυτή είναι έξω στον κήπο, στο γιογιό ή στη πάνα του.

 Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο της προσαρμογής, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά γενναιόδωροι. Δελεάστε το κουτάβι σας με διάφορα παιχνιδάκια και λαχταριστές λιχουδιές για να μπει στο κλουβί του. Θυμηθείτε πως θέλετε να νιώθει άνετα με αυτό το μέρος.

 Το κλάμα και ο αποχωρισμός

 Βέβαια, η όλη κατάσταση δεν αποκλείεται να συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που εσείς φεύγετε από το δωμάτιο, ακούτε το κουτάβι σας να κλαίει σπαρακτικά.

 Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα είναι να το έχετε μαζί σας όσο το δυνατόν περισσότερο τις πρώτες ημέρες. Αμέσως μετά, καλείστε να το εκπαιδεύσετε να μένει μόνο του.

 Εάν σκοπεύετε να λείψετε για λίγη ώρα, καλό είναι να το κλείσετε στο κλουβάκι του. Αυτό θα το κρατήσει ασφαλές και μακριά από ένα σωρό δυσάρεστες καταστάσεις.

 Πόση ώρα να το αφήσω να κλαίει στο κλουβί;

 Ξεκινώντας την εκπαίδευση του σκύλου με το crate, το πιθανότερο είναι πως θα αρχίσει να διαμαρτύρεται. Αυτό μεταφράζεται σε ένα και μόνο πράγμα: κλαψούρισμα και πάλι κλαψούρισμα.

 Παρόλα αυτά, δεν σας συνιστούμε να το αφήνετε μονίμως να κλαίει όσο βρίσκεται μέσα στο κλουβί του. Μπορεί ας πούμε να χρειάζεται να ανακουφιστεί και να σας φωνάζει να το βγάλετε για λίγο.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να χτίσετε σταδιακά την εκπαίδευσή του, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ικανότητα του να επιτελέσει τις σωματικές του λειτουργίες. Μεγαλώνετε, λοιπόν, σταδιακά τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία δεν ανταποκρίνεστε στη γκρίνια του και πολύ σύντομα θα το δείτε να συμμορφώνεται.

 Μάλλον έχει μάθει να κλαίει επίτηδες. Τι να κάνω;

 Σε γενικές γραμμές, τα κουτάβια μαθαίνουν από τις συνέπειες των πράξεων τους και μάλιστα, το κάνουν πολύ γρήγορα. Εάν, λοιπόν, συμβαίνει κάτι ευχάριστο κάθε φορά που εκείνο κλαίει, είναι απολύτως λογικό να συνεχίσει να το κάνει! Για αυτό, καλό είναι να κόψετε τις λιχουδιές σαν μέσο παρηγοριάς, γιατί καταλήγουν ως μέσο εκμετάλλευσής σας.

 Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ενθαρρύνετε, έστω και άθελά σας, την συμπεριφορά του εκείνη που σας ενοχλεί.

 Την επόμενη φορά που θα το δείτε να κλαψουρίζει μέσα στο crate με το που ξυπνίσει, μην του ανοίξετε. Αντιθέτως, δοκιμάστε να το ξυπνήσετε οι ίδιοι λίγο νωρίτερα, να παίξετε μαζί του και μετά να το ξαναβάλετε στο κλουβάκι του.

 Πάντοτε όμως θα πρέπει να έχετε κατά νου πως το κουτάβι σας δεν κλαίει έτσι απλά επειδή το κλείσατε εκεί μέσα ή το αφήσατε μόνο του για λίγο. Είναι πολύ πιθανό να το κάνει για να κερδίσει την προσοχή σας.

 Αυτό που μετράει εκεί είναι το τι κάνετε οι ίδιοι. Αν ας πούμε επιβραβεύετε με οποιονδήποτε τρόπο αυτή την συμπεριφορά του, είναι λογικό πως θα την συνεχίσει. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να παραμείνετε βράχοι και σύντομα θα δείτε πως το κλάμα μέσα στο σπίτι σας θα μειωθεί σημαντικά.

 Μοιραστείτε μαζί μας τα δικά σας tips, εκείνα που έπιασαν με το δικό σας κουτάβι και βοηθήστε άλλους σκυλογονείς να αντιμετωπίζουν το κλαψούρισμα του μπαγασάκου τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top