Γέννα σκύλου: Τι να προσέξετε για να μην έχετε επιπλοκές!

 Η γέννηση των κουταβιών είναι μια συναρπαστική στιγμή που φέρνει τόσο χαρά, όσο και ευθύνες. Είτε είστε έμπειροι σε γέννες σκύλας είτε είναι η πρώτη γέννα σκύλου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για την άφιξη των κουταβιών.

Τι είναι το κουτί γέννας;

 Καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα θα πρέπει να είστε σωστά προετοιμασμένοι και να έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα, τουλάχιστον μια εβδομάδα, πριν από την πιθανή ημερομηνία γέννας του σκύλου σας.

 Το κουτί γέννας είναι από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που απαιτούνται. Θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο για να μπορεί να ξαπλώσει η σκύλα, αλλά όχι τόσο μεγάλο, με κίνδυνο να «χαθούν» τα κουτάβια.

 Για μεγαλόσωμους σκύλους, θα ήταν ωραίο να μπορεί ένα άτομο να καθίσει δίπλα στην μέλλουσα μαμά κατά την διάρκεια της γέννας, για να βοηθήσει και να παίξει αργότερα με τα κουτάβια.

 Το δάπεδο του κουτιού πρέπει να είναι επίπεδο και σταθερό. Οι πλευρές του πρέπει να είναι αρκετά ψηλές, ώστε τα κουτάβια να παραμένουν μέσα με ασφάλεια μέχρι την ηλικία των 4 εβδομάδων. Επίσης, θα πρέπει να έχει μια πόρτα, ώστε η σκύλα να μπορεί να μπει και να βγει με άνεση.

 Το κουτί τοκετού θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε μια ήσυχη, ζεστή και ασφαλή μεριά. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε μια λάμπα θερμότητας κοντά στο κουτί, τόσο ψηλά, ώστε να προσφέρει ζέστη στα μωρά, αλλά να μη μπορεί να το φτάσει η σκυλίτσα.

 Μάλιστα, καλό είναι η λάμπα να μην ζεσταίνει όλο το κουτί, για να μπορούν να απομακρυνθούν τα μωρά αν ζεσταθούν.

 Μια ενναλακτική λύση είναι να αγοράσετε ένα κουτί με θερμαινόμενο δάπεδο. Αυτά είναι υπερσύγχρονα κουτιά που χρησιμοποιούν νερό στο κέντρο του κουτιού, για να ελέγχουν την θερμοκρασία στο κέντρο του δαπέδου. Εάν τα κουτάβια ζεσταθούν, μπορούν να μετακινηθούν περιμετρικά του κουτιού.

 Μπορείτε να τοποθετήσετε εφημερίδες στο πάτωμα του κουτιού κατά την διάρκεια του τοκετού και να προσθέτετε περισσότερα κομμάτια όταν βρέχεται. Μόλις τελειώσει η διαδικασία του τοκετού και η μητέρα βρει από το κουτί, καθαρίστε το και τοποθετήστε μια κουβέρτα καλά απλωμένη στο δάπεδο.

 Χρήσιμες προμήθειες για την γέννα και τα κουτάβια

 Οι σακούλες απορριμμάτων είναι χρήσιμες για να τοποθετήσετε χαρτιά, εφημερίδες και άλλα σκουπίδια.

 Θα πρέπει να υπάρχει ένα καλάθι ή ένα κουτί για να τοποθετείτε τα κουτάβια, όσο η μητέρα γεννάει τα υπόλοιπα. Αυτό προστατεύει τα κουτάβια, όσο η μητέρα κινείται ή μετακινείται κατά την διάρκεια του τοκετού.

 Μπορείτε να βάλετε ένα θερμαινόμενο υπόστρωμα με ένα φλις στρωματάκι από πάνω. Μην ακουμπάτε τα κουτάβια κατευθείαν πάνω στο θερμαινόμενο υπόστρωμα, γιατί μπορεί να καούν. Μερικές πετσέτες πάνω από το καλάθι θα προσφέρουν την απαραίτητη ζέστη στα κουτάβια.

 Η θερμοκρασία του καλαθιού και του φλις στρώματος πρέπει να είναι ανεκτή όταν βάζετε το χέρι σας. Αν τα κουτάβια κλαίνε, μπορεί να ζεσταίνονται ή να κρυώνουν. Εάν χτυπούν το κεφάλι τους, ψάχνουν και κλαίνε, τότε πεινάνε.

 Μπορείτε να τοποθετήσετε τα κουτάβια δίπλα στη μαμά τους για να τα θηλάσει και να δεθούν μεταξύ τους, ακόμα και κατά την διάρκεια της πρώτης γέννας σκύλου. Μόλις είναι έτοιμα να βγουν και τα άλλα μωρά από τη κοιλιά, απομακρύνετε τα κουτάβια για να συνεχιστεί ο τοκετός σκύλου.

 Έχετε μερικές καθαρές πετσέτες για να καθαρίσετε τα κουτάβια όταν γεννηθούν. Τα μεγαλόσωμα κουτάβια μπορεί να χρειάζονται περισσότερες πετσέτες. Στις λευκές ή ανοιχτόχρωμες πετσέτες μπορείτε να δείτε πιθανές εκκρίσεις ή υγρά από τον πλακούντα.

 Οι πετσέτες πρέπει να πλυθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με απορρυπαντικό. Μια εύκολη εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες.

 Στις προμήθειες που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας περιλαμβάνονται: αιμοστατικά, χοντρή κλωστή ραψίματος, ψαλίδια με αμβλεία άκρα για να δέσετε τον ομφάρλιο λόρο, βαζελίνη για να λιπάνετε τα κουτάβια, αποστειρωμένα χειρουργικά γάντια και μια σύριγγα αναρρόφησης για να καθαρίσετε τους αεραγωγούς της μύτης τους.

 Πρόβλεψη του χρόνου γέννας

 Η κύηση αρχίζει περίπου 63 ημέρες μετά από τη ημερομηνία της ωορρηξίας, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από την ή τις ημερομηνίες αναπαραγωγής.

 Ορισμένα σημάδια – αλλαγές που σηματοδοτούν τον επερχόμενο τοκετό και είναι αισθητά μια εβδομάδα πριν:

  •  Διογκομένη, «πρησμένη» κοιλίτσα
  •  Διογκωμένο και μαλακό αιδοίο
  •  Διευρυμένες θηλές
  •  Διογκωμένοι μαστοί

 Η λήψη της θερμοκρασίας της σκυλίτσας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα τις τελευταίες 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία του τοκετού είναι πολύ χρήσιμη. Η θερμοκρασία της ετοιμόγεννης σκύλας θα πέσει κάτω από τους 37 βαθμούς κελσίου. Αυτό μπορεί να μην γίνει αντιληπτό σε όλες τις σκύλες, αλλά θεωρείται άλλο ένα σημάδι τοκετού.

  Αναρωτιέστε γιατί ο σκύλος μου δεν έχει όρεξη και γιατί είναι νευρικός; Η απώλεια της όρεξης και η νευρικότητα (λαχάνιασμα και πηγαινέλα) ανάμεσα στις περιόδους ύπνου είναι ακόμα μερικά σημάδια.

 Προετοιμασίας της μάνας σκύλας

 Πριν τον τοκετό πρέπει να κόψετε το τρίχωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς, ώστε τα κουταβάκια να βρουν πιο εύκολα τις θηλές. Η σκύλα μπορεί να μαδάει αρκετά πριν τον τοκετό, γι’ αυτό καλό είναι να τη κουρέψετε λίγο στο πίσω μέρος.

 Εάν δεν είναι καθαρή, μπορείτε να την κάνετε μπάνιο πριν τον τοκετό και να την κρατήσετε σπίτι. Επίσης, καλό θα ήταν να αφαιρέσετε το κολάρο της για να μην χτυπήσει τα κουταβάκια με αυτό.

 Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού μην την αφήσετε να βγει έξω. Εάν είναι ανάγκη να βγει, κρατήστε την με ένα λουρί και πάρτε μαζί μια πετσέτα μήπως γεννηθεί κάποιο κουτάβι. Πάρτε και έναν φακό μαζί σας εάν είναι βράδυ. Ελέγξτε το σημείο που ούρησε η σκύλα για πιθανά σημάδια από βλέννα, αίμα ή άλλες εκκρίσεις.

Τα στάδια της γέννας σκύλου

  Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια:

 1ο στάδιο τοκετού

 Στο πρώτο στάδιο, ο τράχηλος διαστέλλεται και μαλακώνει. Μπορεί να βγάζει βογκητά, να κλαψουρίζει και να βαριανασαίνει κατά την διάρκεια της γέννας. Οι κοιλιακές συστολές δεν είναι εμφανείς σε αυτό το στάδιο.

 Η σκυλίτσα μπορεί να είναι ανήσυχη, να σκίσει τα χαρτιά ή τη κουβέρτα της και να προσπαθεί να κρυφτεί, γι’ αυτό, το κουτί τοκετού πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο ήσυχο μέρος μέσα στο σπίτι.

 Μπορείτε να χαμηλώσετε λίγο τα φώτα για να αισθανθεί πιο άνετα. Το πρώτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 24 ώρες. Το πρώτο στάδιο τελειώνει όταν το πρώτο κουτάβι περάσει τον πυελικό σωλήνα.

 2ο στάδιο

 Το δεύτερο στάδιο αρχίζει όταν η σκύλα σπρώχνει για να βγει το κουτάβι. Το πρώτο κουτάβι μπορεί να αργήσει να βγει, καθώς πρέπει να διασταλεί πλήρως ο τράχηλος. Κανονικά, ο τράχηλος πρέπει να διασταλεί 1 – 4 φορές μέχρι να βγει το κουτάβι.

 Η σκύλα μπορεί να είναι έντονα φωνητική κατά τον τοκετό. Επίσης, μπορεί να στέκεται, να ξαπλώνει ή να κάθεται πλάγια για να γεννήσει. Θυμηθείτε: θα είναι χαλαρή, εάν οι παρευρισκόμενοι στον τοκετό είναι και εκείνοι χαλαροί.

 Μερικά σκυλιά δεν θέλουν κανέναν δίπλα τους την ώρα του τοκετού, οπότε πρέπει να κρατάτε μια απόσταση, ενώ άλλα σκυλιά μπορεί να θέλουν τον ιδιοκτήτη δίπλα τους στο κουτί τοκετού.

 Το αμνιακό υγρό εμφανίζεται πρώτα. Το κουτάβι μπορεί να έρθει με το κεφάλι ή με τα πίσω πόδια. Δεν ισχύει ότι ο τοκετός σκύλου έχει επιπλοκές αν το κουτάβι έρθει με τα πόδια, όπως στους ανθρώπους. Και οι δύο τρόποι είναι φυσιολογικοί.

 Μόλις γεννηθεί το κουτάβι, πρέπει να αφαιρεθεί ο σάκος από το πρόσωπό του. Εάν δεν το κάνει η σκύλα τα πρώτα δευτερόλεπτα, πρέπει να το κάνει ο ιδιοκτήτης για να μπορέσει να αναπνεύσει το κουτάβι.

 Η σκύλα θα αρχίσει να γλείφει το κουτάβι, ίσως και λίγο άγαρμπα, καθώς πρέπει να το διεγείρει για να αναπνεύσει μόνο του. Το κουτάβι πρέπει να κλάψει και να αρχίσει να κινείται. Μέσα σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο να θηλάσει. Μερικά κουτάβια θέλουν λίγα λεπτά ανάπαυσης πριν ξεκινήσουν να θηλάζουν.

 Η σκύλα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο περίπου 2,5 με 7 εκατοστά από το σώμα του κουταβιού, ανάλογα με το μέγεθός του. Εάν δεν το κάνει, σφίξτε τον μεταξύ 2 αιμοστατικών και κόψτε τον. Εάν ο ομφάλιος λώρος αιμορραγεί, καλέστε τον κτηνίατρο.

 Εάν πρέπει να σηκώσετε το κουτάβι, κρατήστε το με το κεφάλι προς τα κάτω για να επιτρέψετε στο υγρό να φύγει από τους πνεύμονες και τις ρινικές οδούς. Μόλις το κουτάβι κλάψει δυνατά και καθαρά, οι πνεύμονες έχουν καθαρίσει.

 3ο στάδιο

 Το τρίτο στάδιο της γέννας σκύλου είναι η έξοδος του πλακούντα. Συνήθως ο πλακούντας εξέρχεται μαζί με τα κουτάβια. Η σκυλίτσα μπορεί να έχει δύο πλακούντες και δύο κουτάβια.

 Η σκύλα συνήθως τρώει τον πλακούντα. Μετά από 2 – 3 καλό είναι να απομακρύνετε τους υπόλοιπους πλακούντες για να αποτρέψετε την σκύλα να τους φάει. Ο πλακούντας είναι ένα είδος τροφής για την σκύλα, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό.

 Μπορεί μια σκύλα να γεννήσει 2 – 3 κουτάβια σε 20 λεπτά και μετά να κάνει ένα διάλειμμα, ενώ άλλη να χρειαστεί 2 – 3 ώρες μόνο για ένα κουτάβι. Εφόσον είναι άνετη και δεν συστέλλεται δυνατά, παρακολουθήστε την προσεκτικά.

 Εάν συστέλλεται έντονα, αλλά δεν γεννάει κουτάβι ή έχει περάσει πολύς χρόνος και ανησυχείτε, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

 Καλό είναι έχουν γίνει εξετάσεις και ακτινογραφείς των εμβρύων για να ξέρετε πόσα κουτάβια να περιμένετε. Ωστόσο, μην βασίζεστε απόλυτα σε αυτό που δείχνει η ακτινογραφία.

 Αφήστε τη μαμά να φάει ή να πιει λίγο νερό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αφήστε τα κουτάβια να θηλάσουν με την σειρά που γεννήθηκαν, ώστε να μην χρειαστεί να ψάξουν για διαθέσιμες θηλές.

 Τα κουτάβια απορροφούν το πρωτόγαλα μέσω των εντέρων τους τις πρώτες 24 ώρες. Αφού παρέλθει το 24ωρο, τα κουτάβια δεν μπορούν να προστατευτούν πια από ασθένειες.

 Η σκύλα πρέπει να γλείφει την περινεϊκή περιοχή τους για να διεγείρει την ούρηση και την αφόδευση. Αυτό θα συνεχιστεί για 2-3 εβδομάδες.

 Δυστοκία: τοκετός σκύλου – επιπλοκές

 Η δυσκολία κατά την διάρκεια του τοκετού ονομάζεται δυστοκία και μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες που ευθύνονται για αυτό.

 Οι ιδιοκτήτες των σκυλιών που έχουν πολλές πιθανότητες για δυστοκία (κυρίως τα σκυλιά με μεγάλα κεφάλια και ώμους, όπως Bulldogs, Pugs, και Boston Terriers) θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα για καισαρική. Θα πρέπει να ενημερωθούν και να ρωτήσουν τον κτηνίατρο τους αρκετές εβδομάδες πριν την γέννηση.

 Διατήρηση αρχείου γέννας

 Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα αρχείο με τα ακριβή στοιχεία του τοκετού, ειδικά στη πρώτη γέννα σκύλου, διότι θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε από νωρίς τις επιπλοκές στο τοκετό σκύλου και να παρακολουθείτε το κάθε κουτάβι τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.

 Φροντίστε να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε κάθε μεμονωμένο κουτάβι, να καταγράψετε την ώρα γέννησης του και να μετρήσετε το βάρος κατά τη γέννηση του αλλά και κάθε μέρα για να παραμένει στο ιδανικό βάρος για τον σκύλο. Καταγράφοντας αυτές τις πληροφορίες θα είστε σε θέση να εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα και να ζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια.

 Αυτά ήταν, λοιπόν, όσα πρέπει να ξέρετε για τη γέννα σκύλου, τη προετοιμασία, τα στάδια του τοκετού και την φροντίδα της μαμάς και των κουταβιών με τον ερχομό τους στη ζωή.

 Όντας κατάλληλα πρετοιμασμένοι, και εσείς και η μέλλουσα μανούλα θα απαλλαγείτε από άγχος και στρες που δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει την ώρα της γέννας, ώστε ο τοκετός σκύλου να μην έχει επιπλοκές και να υποδεχτείτε με χαρά τα νέα μέλη της οικογένειας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top