Γιατί ο σκύλος μου δεν έχει όρεξη;

 Η προσωρινή απώλεια όρεξης στους σκύλους δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά οι λόγοι που προκαλούν την απώλεια όρεξης μπορεί να είναι απλοί, όπως το άγχος ή ότι δεν πεινούν.

 Ωστόσο, μια διαρκής, παρατεταμένη απώλεια όρεξης στον σκύλο είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι ασυνήθιστο για ένα σκυλάκι να αρνείται να φάει ένα ή δυο γεύματα συνεχόμενα και μπορούμε να το θεωρήσουμε ένδειξη ασθένειας ή κατάθλιψης.

 Μερικές φορές η απώλεια όρεξης μπορεί να οφείλεται σε αναστατωμένο στομάχι ή σε κάποια αγχωτική κατάσταση. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η όρεξη επανέρχεται στα φυσιολογικά της μετά από μια μέρα.

 Εάν περάσουν περισσότερες από 48 ώρες και το σκυλάκι σας εξακολουθεί να αρνείται να φάει, πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας άμεσα.

 Συμπτώματα της ανορεξίας στους σκύλους

 Τα σημάδια ότι ο σκύλος έχει χάσει την όρεξή του μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  •  Μικρότερες ποσότητες σίτισης
  •  Άρνηση για φαγητό
  •  Δεν τρώει λιχουδιές
  •  Απώλεια βάρους
  •  Έλλειψη ενέργειας
  •  Εμετός
  •  Προσπάθεια για φαγητό αλλά αδυναμία να φάει όλο το γεύμα

Η ξαφνική απώλεια όρεξης στα σκυλιά

 Αν αναρωτιέστε διαρκώς γιατί ο σκύλος μου δεν τρώει τίποτα, το πιο σημαντικό που πρέπει να παρατηρήσετε είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του σκύλου σας. Ίσως το σκυλάκι σας να μην τρώει τη συνιστάμενη ποσότητα τροφής, αλλά αυτό δεν είναι ένδειξη ανορεξίας εάν είναι ηλικιακά μικρό ή γενικά λιτοδίαιτο.

 Η κύρια ανησυχία είναι όταν ο σκύλος μεταβαίνει από το ένα άκρο στο άλλο, εάν δηλαδή έδειχνε ενθουσιασμό για φαγητό και τώρα έχει χάσει παντελώς το ενδιαφέρον του.

 Αυτή η ξαφνική, απότομη απώλεια όρεξης είναι ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, για παράδειγμα μετά από έναν εμβολιασμό, ή ένδειξη ότι ο σκύλος είναι άρρωστος και χρειάζεται ειδική ιατρική φροντίδα.

 Παρακολουθείστε την συμπεριφορά του σκύλου σας μερικές ώρες και εάν διαπιστώσετε πως η όρεξη του δεν επανέρχεται την επόμενη μέρα, ενημερώστε τον κτηνίατρο.

Αντιμετώπιση της απώλειας όρεξης

 Εάν το σκυλί σας δυσκολεύεται να φάει, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να τον δελεάσετε. Αρχικά, μπορείτε να αλλάξετε την τροφή του. Με αυτή την δοκιμή θα μπορέσετε να καταλάβετε εάν το σκυλί σας δεν τρώει επειδή δεν του αρέσει ή επειδή νιώθει πόνο ή έχει αναστατωμένο στομάχι.

 Μπορείτε επίσης να του ζεστάνετε λίγο φαγητό ή να μαλακώσετε τις κροκέτες του με λίγο νερό για να δείτε εάν αυτό θα το βοήθησε να φάει.

 Επιπλέον, δοκιμάστε να του δώσετε λίγη τροφή με το χέρι σας. Εάν μετά από 24 με 48 ώρες δεν ανταποκριθεί σε κανένα από τα παραπάνω κόλπα θα πρέπει αν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

 Κατά την κτηνιατρική επίσκεψη, εάν ο κτηνίατρος το θεωρήσει απαραίτητο, μπορεί να χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά με ηλεκτρολύτες. Αυτό θα γίνει για να μην αφυδατωθεί σε περίπτωση που δεν έχει πιει νερό για μια ολόκληρη μέρα.

 Επίσης, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν την όρεξη του σκύλου σας και να το ενθαρρύνουν να φάει.

 Το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί η αιτία που το σκυλάκι αρνείται να φάει και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αιτία μπορεί να είναι κάποια λοίμωξη που θα αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά ή ακόμα και κάποιο οδοντικό πρόβλημα που προκαλεί πόνο κατά το μάσημα.

 Όποιος και να είναι ο λόγος και η υποκείμενη αιτία ο κτηνίατρος θα κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να επανέλθει η όρεξη του.

Απώλεια όρεξης και νεφρική ανεπάρκεια στα σκυλιά

 Η νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους μπορεί να εμφανιστεί με διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως:

  •  Εμετός
  •  Διάρροια
  •  Δυσκοιλιότητα
  •  Αυξημένη δίψα
  •  Απώλεια όρεξης

 Αυτό συμβαίνει όταν τα νεφρά δεν επεξεργάζονται, δεν «φιλτράρουν» τις τοξίνες οι οποίες εισέρχονται στον οργανσμό και προκαλούν βλάβες στο πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σκυλί σας να νιώθει πόνο ή ναυτία και να συνδυάσει την τροφή με αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

 Στη νεφρική ανεπάρκεια η θεραπεία περιλαμβάνει την αλλαγή της διατροφής, αλλά οι αλλαγές εξαρτώνται από το στάδιο και την σοβαρότητα της νόσου. Χρειάζεται να ενημερώσετε και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν προσχωρήσετε σε κάποια αλλαγή. Γενικά, η τροφή του σκύλου πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, φώσφορο, νάτριο, ασβέστιο αλλά και καλή ποσότητα λιπαρών οξέων και ωμέγα 3.

 Η τροφή που προσφέρετε στο σκυλάκι σας μπορεί να μη το συναρπάζει και έτσι η απώλεια όρεξης δεν οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα αλλά περισσότερο στην ελπίδα που τρέφει ο σκύλος πως η άρνησή του θα του εξασφαλίσει κάτι πιο νόστιμο.

Λήθαργος και απώλεια όρεξης στα σκυλιά

 Η πιο κοινή αιτία του λήθαργου και της απώλεια όρεξης στους σκύλους είναι κάποια μόλυνση ή ασθένεια. Πολλές ιογενείς λοιμώξεις όπως ο παρβοιός έχουν συμπτώματα ανορεξίας και λήθαργο. Επίσης, μπορεί να είναι σημάδι ηπατικών και καρδιακών παθήσεων.

 Ο λήθαργος μπορεί να προκληθεί από το γεγονός ότι ο σκύλος σας αρνείται να φάει, διότι δεν έχει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ωστόσο, πολλές λοιμώξεις έχουν ως σύμπτωμα τον λήθαργο, καθώς η ενέργεια του οργανισμού καταναλώνεται για να καταπολεμήσει την λοίμωξη.

 Είτε έτσι είτε αλλιώς, βλέποντας αυτά τα δύο συμπτώματα μαζί είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείτε. Η απώλεια όρεξης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και εσείς πρέπει να δράσετε γρήγορα όταν γίνεται ξαφνικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top