Πότε μπορεί να βγεί βόλτα ένα κουτάβι;

 Μετά την άφιξη του νέου μέλους στην οικογένειά σας εκτός από την σωστή προετοιμασία που πρέπει να έχετε κάνει δημιουργούνται ερωτήματα όπως το πότε μπορεί να βγει ο νέος τετράποδος φιλαράκος για την πρώτη βόλτα;

 Σας καταλαβαίνουμε, θέλετε να ζήσετε τις πρώτες σας εμπειρίες, να γνωρίσετε νέους φίλους και να εξερευνήσετε μαζί τον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλές για μικρά, μη εμβολιασμένα, κουτάβια να βγουν έξω και θα σας εξηγήσουμε αμέσως το γιατί.

«Γιατί δεν μπορώ να μεταφέρω το κουτάβι μου σε δημόσιους χώρους;»

 Τα ανεμβολίαστα κουταβάκια είναι πιο επιρρεπή και εύκολο να κολλήσουν κάποιες ασθένειες και ιούς, όπως ο παρβοιός. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και το κουταβάκι σας μπορεί να κολλήσει από κάποιο άλλο σκυλάκι κάποιο ιό που έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό του.

 Τα κουταβάκια πρέπει να μένουν στο σπίτι μέχρι να προστατευτούν πλήρως – να θωρακιστούν – από τα εμβόλια.  Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αυτό, αλλά καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του κουταβιού σας συνεχίζει να αναπτύσσεται, είναι πολύ ευάλωτα σε μολύνσεις επικίνδυνων ασθενειών.

 Επομένως, δεν πρέπει να βγάζετε το σκυλάκι σας για βόλτα πριν τον πλήρη εμβολιασμό του.

«Πόσο καιρό περιμένω πριν βγάλω το κουτάβι μου έξω;»

 Οι κτηνίατροι προτείνουν να περιμένετε έως και 10-14 ημέρες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό του κουταβιού σας – συνήθως σε ηλικία περίπου 14-16 εβδομάδων – προτού βγείτε τις πρώτες σας αναγνωριστικές και γεμάτες εμπειρίες βόλτες.

 Δείτε την προστασία και την φύλαξη στο σπίτι ως μια ευκαιρία για αγκαλιές και παιχνίδι. Επίσης, οι πρώτες μέρες θα είναι αναγνωριστικές και προσαρμοστικές για το κουτάβι καθώς δεν γνωρίζει το σπίτι και τους χώρους. Η εξερεύνηση θα ξεκινήσει πρώτα από μέσα και θα συνεχιστεί έξω μετά τα εμβόλια.

 Επιπλέον, διοχετεύστε την αυξανόμενη ενέργεια του σκύλου σας σε εκπαίδευση, κάτι που πρέπει να αρχίσει από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων περίπου.

Πως να παρουσιάσετε το κουτάβι σας σε άλλα σκυλιά πριν από την ηλικία των 16 εβδομάδων

 Όταν τα κουτάβια είναι 8-16 εβδομάδων, βρίσκονται στην κρίσιμη περίοδο κοινωνικοποίησής τους όπου είναι πολύ σημαντικό να εκτίθενται σε άγνωστες καταστάσεις και ανθρώπους, ώστε να μπορούν να μάθουν να μην φοβούνται.

 Ωστόσο, δεν πρέπει το κουτάβι να έρχεται σε επαφή με ένα άγνωστο και πιθανότατα ανεμβολίαστο σκυλάκι.

«Πως πρέπει να δράσω;»

 Ξεκινήστε να παρουσιάζετε και να κοινωνικοποιείτε το κουταβάκι σας με σκυλάκια που ξέρετε ως έχουν εμβολιαστεί αλλά και ότι έχουν καλή ιδιοσυγκρασία. Δοκιμάστε να φέρετε τους νέους φίλους στον δικό σας χώρο που θα νιώθει πιο άνετα το σκυλάκι σας, στο σπίτι ή την αυλή σας. Ακόμα και η επαφή με άλλο κουταβάκι θα πρέπει να γίνεται ενώ έχουν εμβολιαστεί και τα δύο.

 Η επαφή και η γνωριμία με νέους ανθρώπους είναι σημαντικό κομμάτι της κοινωνικοποίησης, έτσι δεν θα φοβάται και θα γίνει υπερπροστατευτικό όταν πλησιάζουν άγνωστα πρόσωπα.

 Αν θέλετε ένα χαρούμενο, κοινωνικό σκυλί που είναι φιλικό με άλλους σκύλους, παιδιά και ενήλικες, είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσετε υγιείς συμπεριφορές σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Οι πρώτες εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμές για την ζωή και την πορεία του κουταβιού.

 Μετά την άφιξή του επισκεφτείτε τον κτηνίατρο όσο πιο σύντομα γίνεται για να σας ενηρώσει για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να σας λύσει όλες τις απορίες.

 Έχετε μόλις αποκτήσει το νέο σας κουταβάκι και ανυπομονείτε να το βγάλετε βόλτα και να δείξετε στους φίλους σας την αξιαγάπητη και χαριτωμένη μουσουδίτσα του!

 Σας καταλαβαίνουμε, αλλά καλό είναι να μην βιαστείτε να βγάλετε βόλτα το κουταβάκι σας πριν τον πρώτο εμβολιασμό του, καθώς είναι ευαίσθητο σε ασθένειες και κινδύνους. Κατόπιν συννενόησης με τον κτηνίατρο σας και μετά τον πρώτο εμβολιαμό του, θα είστε έτοιμοι να βγάλετε αυτό το μικρό κουκλάκι έξω στον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top