Γιατί ο σκύλος μου δεν τρώει τίποτα;

 Είναι πιθανό να έχει ο σκύλος μου ανορεξία; Οι διατροφικές διαταραχές στα σκυλάκια είναι πιο συχνές από όσο πιστεύουμε. Ωστόσο, η ανορεξία δεν σημαίνει απλώς απώλεια της όρεξης. Υπάρχουν δύο τύποι ανορεξίας:

  •  Η πραγματική ανορεξία που σημαίνει πως έχουν μια άρνηση προς το φαγητό ή απλά δεν τους ενδιαφέρει πλέον το φαγητό τους και μπορεί να συνδέεται στενά με κάποια σοβαρή ασθένεια.
  •  Η ψευδοανορεξία που η άρνηση να φάει συνδέεται με την δυσκολία να μασήσουν, να καταπιούν ή να πάρουν το φαγητό στο στόμα τους. Δηλαδή με λίγα λόγια πεινάνε αλλά δεν μπορούν να φάνε.

 Εάν παρατηρήσετε πρακτικές άρνησης για σίτιση που παρουσιάστηκαν ξαφνικά θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας. Ο σκύλος θα διαγνωστεί με ανορεξία εάν άλλαξαν οι διατροφικές του συνήθειες και αρνείται σταθερά να φάει.

Ποιες είναι οι αιτίες που τα σκυλιά δεν τρώνε τίποτα ή δεν πίνουν;

 Τα σκυλάκια μπορεί να απέχουν από την σίτιση εξαιτίας των περιβαλλοντικών αλλαγών, του στρες, μιας ανεπιθύμητης αντίδρασης από κάποιο φάρμακο και την ναυτία. Επίσης, μπορεί να έχουν οδοντικά προβλήματα, πόνο και κάποιο άλλο εσωτερικό εμπόδιο που προκαλεί απώλεια όρεξης.

 Μπορεί βέβαια και να είναι κάπως ιδιότροπος με την τροφή του αλλά πρέπει να αποκλειστούν πρώτα όλες οι άλλες αιτίες για να αναρωτηθείτε για τις ιδιοτροπίες του σκύλου σας.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένας άλλος λόγος που ο σκύλος σας δεν θα φάει. Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, η απώλεια όρεξης στους σκύλους είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα για πολλές σοβαρές ασθένειες και καταστάσεις.

 Οι πιο σοβαρές αιτίες που έχουν ως σύμπτωμα την απώλεια όρεξης είναι ο καρκίνος των νεφρών ή του ήπατος ή τα προβλήματα πυομήτρας.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας δεν τρώει;

 Η ανορεξία είναι μια σοβαρή και απειλητική κατάσταση για την ζωή του σκύλου. Εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία και δεν σιτίζεται για αρκετές μέρες με τίποτα μπορεί να αφυδατωθεί και να υποσιτιστεί.

 Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος ή το κουτάβι σας αρνείται να φάει, ακόμα κι αν ενεργεί κανονικά.

Παιδική τροφή για σκύλους που δεν τρώνε.

 Η παιδική τροφή είναι μια καλή πρώτη δοκιμή για έναν σκύλο που δεν τρώει. Ειδικά οι παιδικές τροφές με κρέας , βοδινό ή γαλοπούλα, είναι εξαιρετική και γευστική τροφή για τους σκύλους που αρνούνται να φάνε.

 Απλώς προσέξτε να μην περιέχουν επιβλαβή συστατικά, όπως κρεμμύδι ή σκόρδο. Δοκιμάστε να την ζεστάνετε λίγο πριν την προσφέρετε στον σκύλο.

«Ο σκύλος μου δεν τρώει αλλά ενεργεί κανονικά, τι πρέπει να κάνω;»

 Το γεγονός ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί να φάει είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να διερευνηθεί ακόμα και εάν η συμπεριφορά του σκύλου σας δεν έχει αλλάξει. Επειδή συχνά συνδέεται με άλλα νοσήματα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρο ακόμα και εάν όλα τα άλλα σας φαίνονται – και είναι – φυσιολογικά.

«Το ηλικιωμένο μου σκυλάκι χάνει βάρος, είναι φυσιολογικό;»

 Τα μεγαλύτερα σκυλάκια επιβραδύνουν τις κινήσεις τους και την άσκηση οπότε συχνά αυξάνουν βάρος. Εάν το ηλικιωμένο σκυλάκι σας χάνει βάρος, υπάρχει πιθανότατα μια υποκείμενη αιτία. Λάβετε υπόψη ότι η απώλεια βάρους είναι ένα σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσος και ο καρκίνος.

 Μπορεί επίσης να είναι ένδειξη κακής πέψης, οδοντικής νόσου ή ανικανότητας κατάποσης. Η απώλεια βάρους δεν θεωρείται φυσιολογική σε ηλικιωμένους σκύλους οπότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

«Γιατί ο σκύλος μου δεν τρώει αλλά πίνει νερό;»

 Πιάνετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται «γιατί ο σκύλος μου δεν τρώει το φαγητό του, ενώ όμως πίνει κανονικά νερό;» Όταν ο σκύλος πίνει καθημερνά μεγάλες ποσότητες νερού αλλά αρνείται να φάει πιθανότατα πάσχει από κάποιες παθήσεις όπως διαβήτης, λοιμώξεις ή ηπατίτιδα.

 Εάν παρατηρήσετε μια τέτοια κατάσταση, δηλαδή ανορεξία αλλά λαίμαργη ανάγκη για νερό, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

Διάγνωση ανορεξίας σε σκύλους

 Ο κτηνίατρος θα θέλει να μάθει το πρόσφατο ιατρικό ιστορικό του σκύλου αλλά και άλλα σημάδια που μπορεί να συνδέονται με την απώλεια όρεξης , όπως εμετός και απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να έχετε παρατηρήσει εάν ο σκύλος σας δεν ενδιαφέρεται καθόλου για φαγητό ή εάν πεινά και δεν μπορεί να φάει.

 Πολλές φορές τα σκυλάκια προσπαθούν να φάνε αλλά εγκαταλείπουν την προσπάθεια εάν πονάνε ή δεν μπορούν να μασήσουν την ξηρά τροφή. Είναι πιθανό ο κτηνίατρός σας να εξετάσει προσεκτικά το σκυλί σας και να ελέγξει τα δόντια του.

Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ορισμένες εξετάσεις:

  •  Υπέρηχος
  •  Ακτινογραφίες
  •  Εξετάσεις αίματος
  •  Εξετάσεις κοπράνων και ούρων
  •  Θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές

  Αφού γίνει η διάγνωση από τον κτηνίατρο θα χορηγηθεί και η σωστή θεραπεία. Εάν για παράδειγμα πάσχει από οδοντική νόσο και πονόδοντο μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάποια εξαγωγή. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει να τρώει το συντομότερο δυνατό. Εάν ο κτηνίατρος σας συμβουλέψει να προσπαθήσετε να ταΐσετε το σκυλάκι σας, ακολουθήστε μερικές από τις συμβουλές μας:

  •  Δοκιμάστε να τον ταΐσετε με το χέρι
  •  Ζεστάνετε το φαγητό του
  •  Δοκιμάστε διαφορετικές μάρκες τροφών με διαφορετικό μέγεθος στις κροκέτες
  •  Προσφέρετε τροφές με έντονη μυρωδιά
  •  Ελέγξτε και καθαρίστε την μύτη του σκύλου σας ώστε να μπορεί να μυρίζει καθαρά και σωστά

 Εάν έχουν αποκλειστεί όλες οι πιθανές αιτίες από το κτηνίατρο και αποδειχθεί ότι είναι απλά ιδιότροπος με τις κροκέτες του θα πρέπει να αποφεύγετε τις συνήθεις κακές τακτικές, όπως οι πολλές λιχουδιές και το γεύμα από το φαγητό σας. Ακολουθήστε μια αυστηρή ρουτίνα και βεβαιωθείτε πάντα ότι το φαγητό τους δεν είναι χαλασμένο ή ξεθυμασμένο.

 Επιπλέον, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να ελέγξετε και να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην τρώει οτιδήποτε άλλο εκτός από την τροφή του. Μπορεί να μασήσει ή να καταπιεί κάποιο αντικείμενο που να του προκαλέσει εσωτερικό φραγμό. Εάν παρατηρήσετε άρνηση για σίτιση ενημερώστε άμεσα τον κτηνίατρο.

 Σκέφτεστε διαρκώς «τι να κάνω για να επαναφέρω την όρεξη για φαγητό στο κατοικίδιο μου» και σας πιάνει κρύος ιδρώτας; Μην αγχώνεστε, καθώς το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε την αιτία που προκαλεί ανορεξία στον σκύλο και με τη βοήθεια του κτηνίατρου θα επαναφέρετε την χαμένη όρεξη.

 Εφόσον αποκλείσετε το ενδεχόμενο ψυχικής ή σωματικής νόσου, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει αλλαγή στη τροφή και θα επιμέρους μεθόδους για να επαναφέρετε το σκυλάκι σας στη φυσιολογική του ρουτίνα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top