Πληγή σκύλου: Συμβουλές για τη θεραπεία του τραύματος στο σπίτι

 Εάν είστε σκυλογονείς, το πιθανότερο είναι πως ο μικρός σας φίλος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πλάσματα στη ζωή σας – και με το δίκιο σας! Τα κατοικίδια προσφέρουν ένα σωρό οφέλη στα αφεντικά τους. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν η τρυφερότητα, η υποστήριξη και η ανιδιοτελής αγάπη.

 Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που τους αρέσει να χώνουν τη μουσούδα τους παντού. Έτσι, μπορούν να κάνουν ένα σωρό σκανταλιές ή ακόμα και να χτυπήσουν.

 Ευτυχώς όμως δεν είναι κάθε πληγή ή μικροτραυματισμός εξίσου σοβαρός. Έτσι, μπορείτε πολύ εύκολα να αναλάβετε οι ίδιοι τη φροντίδα ενός ήπιου περιστατικού, εφόσον έχετε τα απαραίτητα εργαλεία.

 Εκτιμήστε την κατάσταση

 Γενικά, ένας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σχετικά με τη φροντίδα της πληγής του σκύλου σας: το πόσο γρήγορα μπορείτε να την καθαρίσετε και να την περιποιηθείτε.

 Κάθε λεπτό που περνάει, χωρίς ο αγαπημένος σας φιλαράκος να λαμβάνει την πολύτιμη βοήθειά σας, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες πρόκλησης κάποιας μόλυνσης.

 Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, μην ανησυχείτε. Καλέστε άμεσα τον κτηνίατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού μαζί του.

 Ωστόσο, το ραντεβού σας μπορεί να καθυστερήσει για αρκετές ώρες. Στο μεταξύ, εσείς βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας περπατάει μονάχα σε σκληρές, πεντακάθαρες επιφάνειες, δεν κάνει απότομες κινήσεις και δε σηκώνει κάποιο βάρος.

 Σημάδια που θα πρέπει να σας στείλουν κατευθείαν στον κτηνίατρο

 Υπάρχουν κάποιες πληγές που η θεραπεία τους απαιτεί ιδιαίτερη κτηνιατρική φροντίδα. Αυτές αφορούν:

  • Δαγκώματα ζώων: Ένα δυνατό δάγκωμα ενδέχεται να μεταφέρει βακτήρια από το στόμα του ζώου στο δέρμα του σκύλου σας.
  • Τρυπήματα από άγνωστη προέλευση: Οποιαδήποτε πληγή έχει αδιευκρίνιστα αίτια πρόκλησης θα πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στον κτηνίατρο.
  • Πληγές στο στήθος ή στην κοιλιά: Ακόμη κι αν είναι φαινομενικά μικρές, μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και να υποδεικνύουν εσωτερική αιμορραγία ή κάποια άλλη ζημιά.
  • Μεγάλες πληγές με οδοντωτές άκρες: Είναι σημάδια σοβαρών τραυματισμών και δεν πρέπει να τα αμελήσετε.

 Η φροντίδα της πληγής του σκύλου στο σπίτι

 Σε περίπτωση που η πληγή είναι μικρή και όχι ιδιαίτερα ανησυχητική, μπορείτε να την περιποιηθείτε οι ίδιοι στο σπίτι. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη φροντίδα και τον καθαρισμό ενός ανθρώπινου τραύματος.

 Θα πρέπει δηλαδή να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα από ξένα σώματα και να την απολυμάνετε, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα.

 1. Ασφαλίστε το ζώο με ηρεμία

 Για μικρόσωμα σκυλάκια, μπορείτε να καθαρίσετε ένα τραπεζάκι και να τοποθετήσετε μερικές καθαρές πετσέτες ή ένα κουβερτάκι για άνεση. Για τα μεγαλόσωμα, μπορείτε να κάνετε το ίδιο στο πάτωμα ή σε ένα μεγαλύτερο έπιπλο.

 Θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός δεύτερου προσώπου, προκειμένου να κρατήσετε το σκύλο σας ακίνητο και ήρεμο. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι κάποιος που γνωρίζει και εμπιστεύεται. Διαφορετικά, κάντε το μόνοι σας.

 Για την αποφυγή ατυχημάτων, καλό είναι να του φορέσετε κάποιο φίμωτρο ή λουρί. Όχι τίποτε άλλο, απλώς όσο φιλικό κι αν είναι, μπορεί να σας δαγκώσει, αν νιώσει έντονο πόνο.

 Καλό είναι η εκπαίδευση του σκύλου στο φίμωτρο να ξεκινήσει από τότε που είναι κουτάβι, ώστε να είναι σε θέση να το φορέσει ανά πάσα ώρα και στιγμή για λόγους ασφαλείας και αποτροπής ατυχημάτων.

 2. Σταματήστε την αιμορραγία

 Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να καθαρίσετε σωστά την πληγή του. Ασκήστε ελαφριά πίεση με μια πετσέτα ή γάζα, ανάλογα με το μέγεθος του τραύματος. Σταδιακά, το αίμα θα πρέπει να σταματήσει να ρέει.

 Ωστόσο, εάν δείτε πως το αίμα συνεχίζει να ρέει, τα πράγματα είναι σοβαρά. Απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρό σας, για να αποφύγετε τα χειρότερα.

 3. Αφαιρέστε το τρίχωμα τοπικά

 Εφαρμόστε με απαλές κινήσεις λίγο λιπαντικό με βάση το νερό, για να απομακρύνετε το τρίχωμα του σκύλου από την περιοχή που βρίσκεται το τραύμα. Με αυτόν τον τρόπο, οι τρίχες δε θα κολλήσουν στην πληγή και θα μπορέσετε να την καθαρίσετε πιο εύκολα.

 Έπειτα, αφαιρέστε το περιττό τρίχωμα με κάποια ηλεκτρική κουρευτική μηχανή. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε κάποιο καθαρό ξυραφάκι οικιακής χρήσης – αρκεί να είστε απόλυτα προσεκτικοί στις κινήσεις σας!

 4. Απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα

 Ίσως δε φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά είναι σημαντικό να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα από την πληγή του σκύλου. Εάν είναι ορατά, μπορείτε να τα αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι ή με τα χέρια σας.

 Μόλις τα αφαιρέσετε, ξεπλύνετε τοπικά με λίγο ζεστό νεράκι ή με ένα καθαριστικό διάλυμα που είναι ασφαλές για σκύλους. Μια φιάλη ψεκασμού ή μια σύριγγα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα, αφού προσφέρει βαθύ καθαρισμό.

 Στη συνέχεια, στεγνώστε την περιοχή με μια καθαρή πετσέτα ή με μια αποστειρωμένη γάζα.

 5. Εφαρμόστε ειδικό καθαριστικό

 Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιλογή του καθαριστικού προϊόντος. Πολλά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό ή βλάβη υγιούς ιστού, ενώ κάποια είναι τοξικά για τα σκυλιά.

 Για παράδειγμα, πολλοί χρησιμοποιούν χλωρεξιδίνη, επειδή έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Εάν όμως δεν είστε βέβαιοι για το πώς ακριβώς πρέπει να διαλυθεί το διάλυμμα, αποφύγετέ την!

 Αποφύγετε επίσης άλλες χημικές ουσίες, όπως είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το ιώδιο, το οινόπνευμα, το χλωριούχο βενζαλκόνιο και όλα τα παράγωγά τους.

 Έχετε κατά νου πως θα πρέπει να φορέσετε στο σκυλάκι σας κάποιο ελισαβετιανό κολάρο, προκειμένου να μην επιχειρήσει να γλείψει την πληγή του μετά τον καθαρισμό και να έρθει σε επαφή με το καθαριστικό διάλυμμα.

 6. Εφαρμογή αντιβακτηριακού προϊόντος ή υγρού τζελ

 Γενικά, όσο η πληγή του σκύλου παραμένει ανοιχτή, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί. Μια αντιβιοτική κρέμα ή μια υδρογέλη θα κρατήσει την πληγή καθαρή, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην ανακούφιση και τη θεραπεία του τραύματος.

 Σε περίπτωση που ο μπαγάσακος σας γλείψει το σημείο που έχει χτυπήσει, δε χρειάζεται να ανησυχήσετε, καθώς αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή για την υγεία του.

 Ωστόσο, καλό είναι να αποτρέψετε την επαφή του με το τραύμα, γιατί το στόμα του σκύλου έχει πολλά μικρόβια που μπορούν να καθυστερήσουν την επούλωση και τη θεραπεία της πληγής.

 7. Καλύψτε την πληγή με έναν επίδεσμο

 Οι αντιβιοτικές αλοιφές ή τα καθαριστικά τζελ λειτουργούν ως «επίδεσμοι» πληγών, που τους παρέχουν και την απαραίτητη υγρασία. Εφαρμόστε τοπικά και έπειτα καλύψτε την περιοχή με έναν επίδεσμο για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 Ένας τετράγωνος επίδεσμος είναι κατάλληλος για τις περισσότερες περιοχές του σώματος. Αν η πληγή βρίσκεται στο πόδι ή την πατούσα του σκύλου, ασφαλίστε την με έναν ελαστικό επίδεσμο.

 Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο τοπικά, τότε μάλλον έχετε δέσει πολύ σφιχτά τον επίδεσμο και εμποδίζετε την ελεύθερη ροή του αίματος. Αφαιρέστε τον και επανατοποθετήστε τον λίγο πιο χαλαρά.

 Ακόμη κι αν ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες, αυτό δεν σημαίνει πως η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

 Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να ελέγχετε τακτικά την πληγή. Έτσι, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πότε κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία του σκύλου σας και πότε είναι η στιγμή να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

 Συνεπώς, καλό είναι να επαναλαμβάνετε τα βήματα 5, 6 και 7 περίπου τρεις φορές την ημέρα. Εάν κρατήσετε την πληγή του σκύλου σας καθαρή και ενυδατωμένη, θα βοηθήσετε και στη γρήγορη επούλωσή της.

 Μόλις δείτε πως η πληγή έχει κλείσει, αυτό σημαίνει πως είστε στα τελευταία στάδια. Πλέον, δε χρειάζεται να την καλύπτετε με επίδεσμο. Συνεχίστε όμως την εφαρμογή καθαριστικού και αλοιφής και πολύ σύντομα το σκυλάκι σας θα γίνει περδίκι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top