Κάρντιγκαν Κόργκι Ουαλίας: Ένα πιστό & κεφάτο τσοπανόσκυλο!

 Το τρισχαριτωμένο Cardigan Welsh Corgi είναι ένα μικρόσωμο σκυλί, του οποίου το μάκρος ξεπερνάει κατά πολύ το ύψος. Για του λόγου του αληθές, φτάνει μόλις τα τριάντα εκατοστά σε ύψος και το φυσιολογικό του βάρος βρίσκεται κάπου στα έντεκα με δεκαεπτά κιλά.

 Μπορεί να είναι μικρούτσικο, αλλά είναι αρκετά γεροδεμένο και ανθεκτικό. Διακρίνεται για την ευκινησία, την ταχύτητα και την αντοχή που επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ταυτόχρονα και εξαίρετο τσοπανόσκυλο.

 Χάρη στα φυσικά χαρακτηριστικά του, το Κάρντιγκαν Κόργκι μπορεί να τσιμπάει ελαφρά τα ποδαράκια των βοοειδών και να τα συγκεντρώνει μέσα στο κοπάδι, όπως εκείνο θέλει και, μάλιστα, με περισσή άνεση!

 Σήμα κατατεθέν της ράτσας του είναι το πλούσιο τρίχωμά του, με το απαλό, εσωτερικό υπόστρωμα και το μέτριο σε μήκος εξωτερικό του τρίχωμα. Βασικά χρώματα του Κάρντιγκαν Κόργκι είναι το λευκό, το μαύρο, το καφέ, το κόκκινο, το στικτό, το μπλε merle, αλλά μπορείτε να το βρείτε σε ένα σωρό ακόμη συνδυασμούς. 

 Η ιστορική προέλευση του Cardigan Welsh Corgi:

 Γνωρίζατε πως το Cardigan Welsh Corgi είναι μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων, που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τις Βρετανικές Νήσους;

 Κι όμως, ναι! Αυτός ο σκύλος έφυγε από την κεντρική Ευρώπη και έφτασε στην περιοχή Cardiganshire, που βρίσκεται στη Νότια Ουαλία, πριν από εκατοντάδες χρόνια.

 Η ακριβής προέλευση του Κάρντιγκαν Κόργκι παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα. Φαίνεται όμως πως δέχτηκε την επιρροή του πλέον εξαφανισμένου English Turnspit dog, ενός κοντούλικου σκύλου, που ο ρόλος του ήταν να γυρίζει τη σούβλα στις κουζίνες.

 Αν και δε του φαίνεται, αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύει την οικογένειά του, αναλαμβάνοντας καθήκοντα φύλαξης. Εργάστηκε όμως για ένα διάστημα και ως κυνηγόσκυλο.

 Λίγο αργότερα, βρήκε τον πραγματικό σκοπό της ζωής του. Αυτό σε μια εποχή κατά την οποία η γη που είχαν οι αγρότες στη διάθεσή τους καθοριζόταν από την γεωγραφική έκταση που καταλάμβαναν τα κοπάδια τους.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως οι αγρότες έβγαιναν κερδισμένοι από μεγάλα κοπάδια, των οποίων τα ζώα ζούσαν διάσπαρτα μέσα στο κτήμα. Χρειάζονταν όμως ένα σκυλί που περισσότερο θα τα καθοδηγούσε αποτελεσματικά, παρά θα τα συγκέντρωσε στο κοπάδι – κι αυτό ήταν το Cardigan Welsh Corgi!

 Η ίδια η ονομασία της ράτσας συνδέεται με την σημασία του τσοπανόσκυλου, αφού «Cor» σημαίνει συγκεντρώνω και «Gi» είναι ο σκύλος.

 Μετά από κάποια χρόνια, όταν τα βασιλικά εδάφη διαιρέθηκαν, πουλήθηκαν και οι ιδιοκτήτες τους έβαλαν περίφραξη, το γλυκύτατο αυτό σκυλί έχασε τη δουλειά του, καθώς η ανάγκη για τσοπανόσκυλα μειώθηκε σημαντικά.

 Ορισμένοι εξακολουθούσαν να προτιμούν το Κάρντιγκαν Κόργκι ως φύλακα και ζώο συντροφιάς, αλλά σε γενικές γραμμές, θεωρούνταν πλέον πολυτέλεια για λίγους, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

 Μέσα σε όλα αυτά, έγιναν ορισμένες προσπάθειες διασταύρωσης του Κόργκι με άλλες ράτσες, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί εκείνη με το Brindle Herder, από όπου το μοντέρνο Κάρντιγκαν έχει πάρει κάποια χαρακτηριστικά.

 Το πρώτο καθαρόαιμο Cardigan Corgi εμφανίστηκε γύρω στο 1925. Μέχρι το 1934 όμως δεν διακρινόταν από το Pembroke Welsh Corgi και για αυτόν τον λόγο αυτά τα δύο σκυλιά διεσταυρώνονταν μεταξύ τους.

 Έξι χρόνια μετά, το 1931, το Κάρντιγκαν έκανε τα πρώτα του βήματα στις ΗΠΑ. Εκεί, αναγνωρίστηκε το 1935 ως επίσημη ράτσα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Μπορεί να θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα εκπληκτικό κατοικίδιο, αλλά δεν έχει λάβει τη δημοτικότητα του Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας. Κανείς δεν ξέρει γιατί!

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Ανάγκη για προσοχή

  

 Υπακοή

  

 Ανεξαρτησία

  

 Απαιτήσεις άσκησης

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Γαύγισμα

 Αγάπη για τους κηδεμόνες του

 Εξυπνάδα

  

 Ανθεκτικότητα

  

 Ο χαρακτήρας του Cardigan Welsh Corgi:

 Διασκεδαστικό, ενθουσιώδες, παρ’ όλ’ αυτά και καλόβολο, το Κάρντιγκαν Κόργκι Ουαλίας είναι ένα αφοσιωμένο και απολαυστικό κατοικίδιο για την οικογένειά του. Έτσι, θα το δείτε πάντοτε πρόθυμο να σας παρέχει βοήθεια σε οτιδήποτε μπορεί να χρειάζεστε.

 Εάν επιλέξετε να το βάλετε στην οικογένειά σας, θα σας ανταμείψει με την ολοκληρωτική αφοσίωση και την στοργική συμπεριφορά του.

 Βλέπετε, θέλει να απολαμβάνει συνεχώς την παρέα σας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα σας ακολουθεί παντού.

 Τις ώρες που δε θα σας ακολουθεί, το δραστήριο Κάρντιγκαν Κόργκι έχει μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Μπορεί να τρέχει πέρα δώθε στην αυλή ασταμάτητα και να παραμένει ακούραστο.

 Μέσα στο σπίτι συνήθως είναι ένα ήρεμο και ευγενικό κατοικίδιο. Έχει όμως την τάση να είναι λιγάκι πιο επικοινωνιακό και να γαυγίζει σε περαστικούς. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, θα το βοηθήσετε να το ξεπεράσει πολύ γρήγορα, προτούν καταλήξει σε μια ενοχλητική συνήθεια, που θα σας βάλει σε μπελάδες με τους γείτονές σας.

 Η σωστή φροντίδα και περιποίηση της ράτσας:

 Όπως κάθε σκυλί, έτσι και το Cardigan Welsh Corgi έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες. Μην αφήνετε, λοιπόν, το μικροσκοπικό του μέγεθος να σας παραπλανά, γιατί χρειάζεται αρκετή σωματική άσκηση.

 Για να το κρατάτε χαρούμενο, θα πρέπει να του παρέχετε τουλάχιστον έναν μακρινό περίπατο καθημερινά ή έντονα και δυναμικά παιχνίδια στην αυλή.

 Δοκιμάστε επίσης να του μάθετε να συλλέγει διάφορα αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο, θα εκμεταλλευτείτε το φυσικό του ταλέντο, το οποίο μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο στην καθημερινή σας ζωή, ενώ συγχρόνως θα προσφέρει στο σκυλάκι σας τη δυνατότητα να εργάζεται και να έρχεται σε επαφή με τα φυσικά του ένστικτα.

 Όσον αφορά την περιποίηση του τριχώματός του, αν και σχετικά κοντό, είναι αρκετά πλούσιο. Συνεπώς, σας συνιστούμε να μην παραλείψετε να το βουρτσίζετε σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να απομακρύνετε το περιττό τρίχωμα και να το διατηρείτε καθαρό.

 Ποια προβλήματα υγείας μπορούν να συνδεθούν με τη ράτσα;

 Όπως είπαμε, πρόκειται για ένα αρκετά δραστήριο κι ευχάριστο σκυλί, που δεν έρχεται συχνά αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί, λοιπόν, να σας κρατήσει συντροφιά για περίπου δώδεκα με δεκατέσσερα χρονάκια.

 Ωστόσο, εάν πρόκειται να αποκτήσετε ένα κουτάβι από κάποιο εκτροφείο, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Έτσι, θα γνωρίζετε ακριβώς τι θα πρέπει να προσέχετε.

 Αυτό που μπορούμε να πούμε για τη ράτσα είναι πως το Κάρντιγκαν Κόργκι μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα δυσπλασίας ισχίου, σχηματισμού λίθων στο ουροποιητικό του σύστημα και εκφυλιστικής μυελοπάθειας. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με αυτά τα προβλήματα, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον κτηνίατρο.

 Το γλυκύτατο αυτό πλάσμα, με κοντόχοντρα ποδαράκια, το διερευνητικό, σπινθηροβόλο βλέμμα και τα μεγάλα αφτιά είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για κάθε είδους σπίτι!

 Είναι ευγενικό, παιχνιδιάρικο, δραστήριο, πιστό και στοργικό με τους ανθρώπους. Μπορεί να ζήσει άνετα σε κάθε είδους διαμέρισμα, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως μαζί του δεν θα βαρεθείτε ούτε στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top